Zasady diety

Jadłospis na wiosnę i lato

Nastał czas obfitości sezonowych warzyw i owoców. Truskawki, jagody, szparagi, młoda kapusta są z nami tak krótko, że warto maksymalnie wykorzystać je w codziennym menu. A że przy okazji schudniemy – cóż, takie są skutki jedzenia zdrowych, sezonowych pyszności 😉

 

Poniedziałek i  wtorek.  1 faza

Śniadanie: Placki gryczane z sosem owocowym + 2 opcjonalnie szklanki warzyw (do wyboru: marchew, ogórki, kapusta, fasolka szparagowa, pomidor)
II śniadanie: szklanka truskawek, malin, jagód lub borówki amerykańskiej
Obiad: potrawka z kurczaka z warzywami, szklanka ugotowanego ryżu brązowego lub makaronu orkiszowego, pomidor, szklanka truskawek, malin, jagód lub borówki amerykańskiej
Podwieczorek: szklanka truskawek, malin, jagód lub borówki amerykańskiej
Kolacja: sałatka z pół szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki), szklanki ugotowanego ryżu brązowego lub makaronu orkiszowego, pomidora, marchwi, ogórka, rzodkiewki

Środa i czwartek. 2 faza

Śniadanie: wersja 1.: łosoś wędzony ze szparagami; wersja 2.: beza z rabarbarem + 2 nieduże ogórki
II śniadanie: plaster schabu pieczonego w papryce i majeranku lub 60 g łososia wędzonego, kilka rzodkiewek
Obiad: filet z kurczaka pieczony w folii (120 gram w stanie surowym), 2 szklanki młodej kapusty lub ugotowanych brokułów
Podwieczorek: plaster schabu pieczonego w papryce i majeranku lub 60 g łososia wędzonego, kilka rzodkiewek
Kolacja: tuńczyk z puszki w sosie własnym (180 gram samego tuńczyka bez zalewy), szklanka ugotowanej zielonej fasoli szparagowej, ogórki małosolne lub świeże

Piątek, sobota i niedziela. 3 faza

Śniadanie: wersja 1.: owsianka z jagodami, tahini i kokosem + opcjonalnie 2 pomidory lub ogórki, wersja 2.: ciasto czekoladowe z cukinią + szklanka wiśni lub jeżyn, lub brzoskwinia + opcjonalnie 2 pomidory lub ogórki
II śniadanie: 1/4 szklanki pestek słonecznika, pomidor
Obiad: jajko sadzone na oleju kokosowym, gotowany kalafior, pomidory z sosem winegret z 3 łyżkami oliwy z oliwek, szklanka wiśni lub jeżyn, lub brzoskwinia
Podwieczorek: 1/4 szklanki orzechów włoskich, marchew
Kolacja: wersja 1.: sałatka ze szparagami i komosą, wersja 2.: kokosowy dal z botwinką

W 2. i 3. fazie polecam także kompot z rabarbaru.

Pamiętaj – podaję minimalne ilości warzyw, można je jeść bez ograniczeń.

Zobacz także:

> Drukuj stronę w przyjaznym formacie




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *