Jadłospis tani 2

Tanich jadłospisów nigdy za wiele. Nie wszystkie zdrowe produkty kosztują majątek, czego zaprzeczeniem są np. płatki owsiane, kasze czy sezonowe owoce i warzywa. W tym jadłospisie polecam korzystać z tych produktów, które akurat o danej porze roku są w najlepszej cenie, a właśnie zbliża się czas sezonowej warzywno-owocowej obfitości. Korzystajmy!

Zobacz także:

Poniedziałek i wtorek – 1. faza

Śniadaniebudyń jaglany czekoladowy z owocami sezonowymi 1. fazy, np. z truskawkami, jabłkami, gruszką itd.
II śniadanie: owoc lub szklanka owoców 1. fazy, np. jabłko
Obiad: kojąca zupa kapuściana, filet z kurczaka pieczony w folii, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, ogórek kiszony, owoc 1. fazy na deser
Podwieczorek: owoc lub szklanka owoców 1. fazy, np. pomarańcza
Kolacja: szybka zupa z kaszą jaglaną

Środa i czwartek – 2. faza

Śniadanie: 3 białka jaj, brokuły, ogórek lub inne warzywa 2. fazy
II śniadanie: 90 g makreli wędzonej, ogórek
Obiad: porcja indyka w ziołach powoli pieczonego (koszt porcji ok. 2,9 zł), 2 szklanki kiszonej kapusty lub młoda kapusta
Podwieczorek: 90 g makreli wędzonej, seler naciowy
Kolacja: porcja indyka w ziołach powoli pieczonego, 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej lub innych warzyw 2. fazy

Piątek, sobota i niedziela – 3. faza

Śniadanie: jajko sadzone, pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, pomidor lub inne warzywa 3. fazy, owoc 3. fazy np. szklanka malin
II śniadanie: pasta z czerwonej fasoli, seler naciowy
Obiad:placki z kalafiora, pół szklanki ugotowanej fasoli białej (może być z puszki), warzywa sezonowe 3. fazy, np. ogórek, pomidor, sałata itd., owoc 3. fazy
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek dyni, ogórek
Kolacja: sałatka z kurczaka (120 g) smażonego na oliwie, pół szklanki ugotowanego pęczaku, sałaty, pomidora, ogórka i/lub innych warzyw 3. fazy + sos winegret na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek

Zobacz także:

>Drukuj stronę w przyjaznym formacie<

Ewa

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.


Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Karolina Rogalska

    Mam pytanie odnośnie drugiego sniadania gdzie jest w tym przepisie wypisana pasta z czerwonej fasoli. Można ją zjeść tak po prostu sama ? I ile tego ma byc ?
    Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂

    • Wielkość porcji na 1 posiłek jest zawsze wymieniona w danym przepisie. Przekąskę fazy 3. zawsze jemy z warzywami, tu będzie pasować ogórek lub seler naciowy.

      • Karolina Rogalska

        Super, dziekuje za informację 🙂

  • Marzena

    Mam pytanie odnośnie dodawania warzyw do śniadania w pierwszej fazie. W zasadach diety i w powyższym jadłospisie ich nie ma, a w innych jadłospisach są 2 szklanki. Trochę się pogubiłam i proszę o rozwianie moich wątpliwości, bo nie chcę popełniać błędów.

    • Można dodać warzyw do śniadania w 1. fazie i jest to wskazane, ale nie ma takiego obowiązku.

      • Marzenam

        Dziękuję za szybką odpowiedź. Zapiszę sobie, żeby pamiętać. Pozdrawiam.