• Przepisy

    Czekoladowy mus z aquafaby

    Aquafaba to nic innego jak woda pozostała z gotowania cieciorki – magiczny składnik wielu wegańskich dań. Można ją ubijać na pianę tak samo jak białka jaj! Ten deser to dowód na to, że z 4 prostych składników można wyczarować zupełnie nową jakość: intensywnie czekoladowy mus o konsystencji pianki. Bez smaku cieciorki. Można go jeść w każdej (!) fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 pucharki musu. Każda faza (więcej informacji w komentarzu poniżej).  Składniki: 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki ksylitolu, 2-3 łyżki kakao, opcjonalnie: 2 szczypty chili…

  • Przepisy

    Brownie z buraków z nutką pomarańczy

    Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się!  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych.  Składniki: 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo), 3/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów), 3 jaja eko, 1 szklanka ksylitolu, 5-6 łyżek kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, skórka utrata z 1 pomarańczy, szczypta soli. Rozgrzać…

  • Przepisy

    Deser czekoladowy z owocami

    Propozycja dla czekoladoholików – deser mocno czekoladowy, prosty i szybki, a przy tym w 100% zdrowy – bez cukru, nabiału i jakichkolwiek podejrzanych składników.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie lub jako składnik obiadu. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 1 średni batat bez skórki ugotowany lub upieczony (= ok. 2/3 szklanki musu), 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych, pół szklanki kakao, łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 szklanki owoców 3. fazy diety (np. porzeczki, maliny, wiśnie, jagody itd.) Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do naczynia, wyrównujemy powierzchnię i schładzamy w lodówce (można też lekko zmrozić w zamrażalniku, zwłaszcza w upalne dni). Podajemy z owocami. Mój…

  • Przepisy

    Ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia

    Proste, szybkie, tylko z 4 składników. Smak dzieciństwa w wersji bez masła i cukru, lecz bez uszczerbku dla całości – ciasteczka z dodatkiem oleju kokosowego i ksylitolu są pyszne i co najważniejsze przyjazne dla metabolizmu.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 12 porcji.  Składniki: 100 g oleju kokosowego, 3/4 szklanki ksylitolu, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki wody, 3 szklanki płatków owsianych. Wszystkie składniki – oprócz płatków – podgrzać do rozpuszczenia ksylitolu. Wsypać płatki i dokładnie wymieszać. Wykładać masę na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Jeśli będzie zbyt sypka, ściskać wilgotnymi rękami formując kuleczki. Można też zrobić ciasteczka w foremce na muffinki. Po…

  • Przepisy

    Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

    Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej). Składniki na ciasto: 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej, 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce). 4 jaja, 3 łyżki oleju kokosowego, 4-5 łyżek kakao, szklanka ksylitolu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Fasolę…

  • Przepisy

    Kokosowe brownie

    Mocno czekoladowe, lekko kokosowe, pyszne brownie. Wypiek iście luksusowy, mimo że dietetyczny. Wg opinii czytelniczki: „brownie kokosowe pomaga przetrwać dietę, jest tak dobre że w ogóle nie myślę o innych słodyczach i piekę je co tydzień.” Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub śniadanie – składniki na 12 porcji. Składniki: 150 g oleju kokosowego nierafinowanego, 4 czubate łyżki ciemnego kakao, 170 g ksylitolu, 3 jaja w temperaturze pokojowej, 100 g mąki kokosowej, szczypta soli, opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Olej kokosowy podgrzać i wymieszać z kakao. Jaja krótko zmiksować z ksylitolem (tylko do połączenia składników). Olej z kakao oraz jaja z ksylitolem…

  • Przepisy

    Trufle czekoladowe

    Trufle o smaku czekolady, bez cukru, glutenu i nabiału. Łączą w sobie 2 poszukiwane cechy: są pysznie czekoladowe i są zdrowe.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę – składniki na 3-4 porcje. Składniki: puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej, 2 czubate łyżki ksylitolu lub więcej do smaku, 2 czubate łyżki kakao lub więcej do smaku (zamiast kakao może być karob) oraz jeszcze trochę do obtoczenia, 4 łyżki pasty sezamowej tahini (lub masła migdałowego), 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ewentualnie 3 krople esencji do ciasta, np. rumowej). Cieciorkę wypłukać pod bieżącą wodą. Zmiksować razem wszystkie składniki na gładką masę. Spróbować i zdecydować, czy chcesz dodać więcej kakao…

  • Zasady diety

    Dieta a smak czekolady

    Zbliżają się Walentynki, więc z tej okazji zapraszam na małe zestawienie przepisów diety na słodkości o smaku czekolady.   Czekolada jako taka wśród produktów diety przyspieszającej metabolizm nie występuje, choć gdyby udało Wam się gdzieś kupić czekoladę gorzką, o zawartości kakao powyżej 70%, słodzoną ksylitolem, to będzie ona zgodna z zasadami diety. Poza tym mamy do dyspozycji całą masę przepisów, gdzie za sprawą ciemnego kakao możemy uzyskać czekoladowy smak. Kakao na diecie przyspieszającej metabolizm: dozwolone jest wyłącznie ciemne, niesłodzone, można je stosować w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych, nie jest zaliczane do tłuszczy, jest traktowane jako przyprawa, najlepsze jest surowe (ziarna kakao nie są poddawane obróbce cieplnej) – niestety u…

  • Przepisy

    Batony orzechowo-kawowe

    Kolejny dietetyczny majstersztyk – pyszne chrupiące batony o smaku orzechów i czekolady z kawową nutką. Jak zwykle same zdrowe składniki. Przepis czytelniczki Agnieszki.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Przekąska. Składniki na 6 porcji. Składniki na 6 porcji: 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka), 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki kakao lub karobu, 2-3 łyżki ksylitolu, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć…

  • Przepisy

    Czekoladki kokosowe

    Składające się  tylko z 4 składników czekoladki są pyszne – niektórym smakują mi chyba nawet bardziej niż zwykła czekolada, dzięki dodatkowi miło chrupiących wiórków kokosowych. Na dodatek podkręcają metabolizm! Czego chcieć więcej? Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 4 porcje. Z podanego przepisu, w zależności od wielkości foremek wychodzi ok. 12-14 czekoladek.  Składniki: 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1/4 szklanki ksylitolu, szczypta soli. Wrzuć wszystkie składniki do rondelka, postaw na małym ogniu i podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia oleju kokosowego i ksylitolu. Przełóż masę do silikonowych formek na czekoladki/lodu lub nawet do zwykłych plastikowych foremek do lodu. Uważaj – masa…