Kapusta z grzybami

Tradycyjne danie wigilijne i nawet nie napiszę, że w wersji dietetycznej, bo również w oryginale jest powściągliwe, czyli… postne. Smakuje znakomicie. 

kapusta-z-grzybami-dieta-metabolizm

Składniki:

  • 40 g suszonych borowików,
  • 800 g kapusty kiszonej,
  • marchewka (tylko 1. i 3. faza),
  • cebula,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Grzyby przepłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na godzinę albo nawet na całą noc.
  2. Gotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez ok. 20 minut, wystudzić, odcedzić – wywar zachować! – i jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Kapustę przepłukać chłodną wodą, odcisnąć, posiekać i gotować w wywarze z grzybów najpierw na dużym ogniu, który następnie zmniejszyć. Gotować do miękkości kapusty, w sumie ok. 60 minut.
  4. Cebulę posiekać i podprażyć na nieprzywierającej patelni (dla fazy 3. – na oleju). Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczach. Cebulę i marchew dodać do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania.
  5. Do miękkiej kapusty dodać grzyby, ksylitol, sól i pieprz do smaku, zagotować. Jeśli nie podajemy kapusty od razu, można ją przełożyć gorącą do słoika i przechowywać w lodówce ładnych kilka dni.

Wariant dla fazy 3.: cebulę przed dodaniem do kapusty podsmażyć na oleju.

Mój komentarz:
To tradycyjny wigilijny przepis nieznacznie zmodyfikowany – pominęłam tłuszcz do podsmażenia cebuli i zamieniłam cukier na ksylitol i z tego ostatniego radzę nie rezygnować, bo właśnie słodki akcent w połączeniu z kwaskowatą kapustą sprawiają, że danie smakuje obłędnie. Jak dla mnie do jedzenia przez cały rok.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Aldona

    Kapusta z grzybami ratowała mnie przez całą dietę, o tej porze roku to takie danie w sam raz na każdy posiłek a z dodatkiem mięsa jako pyszne danie obiadowe. Kiedy podgrzewałam je sobie w pracy wszyscy się zlatywali do zapachu 😉

  • Och, uwielbiam :). Typowe danie podczas Wigilii na Śląsku, takie proste i pyszne. Moja babcia robiła, pamiętam ten smak. Ona dodawała jeszcze smalcu, no ale bez niego też wychodzi pyszne.

  • Aleksandra Kocurek

    polecam nigdy nie lubiłam bigosu, ale w tej kapuście się zakochałam, przy nieraz dość mdłych mięsach wspaniale poprawia smak całego posiłku. A zamknięta w słoikach na gorąco w lodówce spokojnie wytrzymuje ponad miesiąc

  • Genowefa Zamaro

    Witam, mam pytanie ,do jakiej fazy najlepiej pasuje bigos i czy można go jeść jako samodzielne danie ,czy trzeba jeszcze dołożyć jakieś warzywa.

    • Najlepiej pasowałby do fazy 3. (zawiera tłuszcz), tyle że musi składać się wyłącznie ze składników dozwolonych w tej fazie. Kapusty jest w nim sporo, więc może stanowić samodzielne danie.