Przepisy

Kapusta z kurczakiem a la bigos

Danie fazy 1. Na obiad lub na kolację.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • kapusta kiszona – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • piersi z kurczaka (lub wędliny bez azotanów) – 240 g
  • koncentrat pomidorowy do smaku (ja daję dużo)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, inne ulubione przyprawy (bez cukru, mąki, chemicznych dodatków itp)
  1. Kapustę i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryła kapustę. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy, wkładamy liść laurowy (ok.3 listki), ziele angielskie (5 sztuk).
  2. Drugą cebulę kroimy drobno i ostrożnie zrumieniamy (bez tłuszczu) na patelni do smażenia bez tłuszczu. Wrzucamy do gotującej się kapusty.
  3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, nie dolewając wody.
  4. Kurczaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, do której również dodajemy 3 listki laurowe i 5 ziel angielskich. Odcedzamy (wywar możemy zachować do innych dań fazy 1., możemy go też np. zamrozić), kroimy na małe kawałki. (Wędlinę kroimy na małe kawałkom dusimy chwilę na patelni z odrobiną wody lub bulionu, może też wziąć trochę wody z garnka z kapustą).
  5. Łączymy kapustę z kurczakiem, doprawiamy koncentratem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia.

Mój komentarz:
To smaczne danie, w którym dzięki kapuście nie odczuwamy braku tłuszczu.
Dodam jeszcze, że gotując kurczaka w wodzie po raz pierwszy myślałam, że to nie może się udać… Nic bardziej mylnego! Już w czasie gotowania roznosił się smakowity zapach, a domownicy pytali, co tak ładnie pachnie. Również już ugotowany miał naprawdę niezły smak dzięki dodatkowi liści laurowych i ziela angielskiego.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

18 komentarzy

Skomentuj SzybkaPrzemiana.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *