Przepisy

Kapusta zasmażana z kurczakiem

Danie fazy 2. Na obiad lub na kolację.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

To bliźniacze dane kapusty z kurczakiem a la bigos z fazy 1. Różni się brakiem koncentratu pomidorowego (pomidory nie są dozwolone w fazie 2.) i dodatkiem kminku. Czyli podobne, ale inne 😉

Składniki:

  • kapusta kiszona – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • piersi z kurczaka (lub wędliny bez azotanów) – 240 g
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, papryka w proszku, inne ulubione przyprawy (bez cukru, mąki, chemicznych dodatków itp)

1. Kapustę i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryła kapustę. Solimy, pieprzymy, dodajemy kminek, przyprawiamy, wkładamy liść laurowy (ok.3 listki), ziele angielskie (5 sztuk).
2. Drugą cebulę kroimy drobno i ostrożnie zrumieniamy (bez tłuszczu) na patelni do smażenia bez tłuszczu. Wrzucamy do gotującej się kapusty.
3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, nie dolewając wody.
4. Kurczaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, do której również dodajemy 3 listki laurowe i 5 ziel angielskich. Odcedzamy (wywar możemy zachować do innych dań każdej fazy, możemy go też np. zamrozić), kroimy na małe kawałki. (Wędlinę kroimy na małe kawałkim dusimy chwilę na patelni z odrobiną wody lub bulionu, może też wziąć trochę wody z garnka z kapustą).
5. Łączymy kapustę z kurczakiem, doprowadzamy do wrzenia.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

10 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *