Przepisy

Kokosowe trufle z batatów

Eksperymentów ze zdrowymi słodkościami ciąg dalszy. Spodziewałam się, że trufle z batatów będą miały intensywnie batatowy smak, a tymczasem – moim zdaniem – nie jest zbyt wyczuwalny. Smakują raczej kokosowo. I ten kolor!

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje przekąskowe. 

Składniki:

  • szklanka pure z batata*,
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany też ostatecznie może być),
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • garść wiórków kokosowych do obtoczenia.

* ugotowany/upieczony batat następnie zmiksowany na pure, na szklankę pure potrzebny jest jeden mały batat

  1. Do pure dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków i dokładnie wymieszać.
  2. Następnie formować małe kulki i obtaczać je w wiórkach. Można przed formowaniem kulek schłodzić masę w lodówce, ale jeśli konsystencja jest dobra, można je lepić od razu.
  3. Przechowywać w lodówce.

Mój komentarz:
Przepis ten pochodzi z książki Sarah Wilson pt. „Rzucam cukier”, a wyszperała go czytelniczka bloga i opublikowała w naszej grupie „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie”. Trochę go zmieniłam (w oryginale w składzie był krem kokosowy, który jest dość trudno dostępny, więc go pominęłam).

I tak jak pisałam we wstępie, batata jakoś szczególnie nie czuć (chyba, że ktoś go nie lubi – wtedy podejrzewam, że będzie wyczuwalny), wyczuwam natomiast nie wiem jaki cudem maślaną nutkę. Generalnie efekt przerósł moje oczekiwania – nie spodziewałam się, że będą tak dobre.

***



Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.