Kokosowy dal z botwinką

Błyskawiczne do przyrządzenia, bardzo sycące danie z soczewicy, botwinki i mleczka kokosowego.

Danie fazy 3. diety przyspieszającej metabolizm. Na obiad lub kolację.
5 porcji dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (poza sezonem można zastąpić burakami w ilości ok. 60 gram),
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 1/2 szklanki wody,
  • 1 puszka 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek) do smażenia,
  • sól.

2sierpnia11. Botwinkę umyć, a następnie pokroić: buraki w małą kostkę, łodygi w kawałki ok. 3 cm, a liście w większe kawałaki ok. 5 cm.
2. Rozgrzać w garnku olej, wrzucić pokrojone części botwiny i zamieszać.
3. Kiedy botwinka się smaży, pokroić w kosteczkę cebulę i czosnek, wrzucić do botwinki.
4. Zamieszać, wsypać soczewicę i przyprawy, ponownie zamieszać i smażyć 2 minuty.
5. Wlać wodę i gotować przez ok. 20 minut do miękkości soczewicy.
6. Następnie dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje.

Mój komentarz:
Przepis jest wegański i pochodzi z bloga z przepisami roślinnymi Jadłonomia. Stwierdzam, że jeśli tak wygląda wegańskie jedzenie, to weganizm jest całkiem do zniesienia 😉 To bardzo aromatyczne danie, o delikatnym słodkawym smaku. Wg zasad diety przyspieszającej metabolizm nie dodajemy już protein (tę rolę spełnia soczewica), ale możemy podać z 1/4 szklanki dozwolonych ziaren i oczywiście z warzywami. Polecam!

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Magda

    Zrobiłam i pycha. Moje wyszło trochę mniej różowe, bo miałam młodą botwinkę i malutkie buraczki:P

    • Autorce Jadłonomii też wyszło mniej różowe niż mi, ale co tam kolor – ten smak… 🙂

  • Asia R

    Wczoraj zrobiłam kokosowy dal to jednak nie będzie moje ulubione danie soczewica mi nie odpowiada, nie dostałam botwinki kupiłam buraki czerwone takie podłużne są bardziej słodkie. Pozdrawiam

  • magda

    Dla łasuchów.Będzie super w trzeciej fazie.Dla osłody dla wszystkich walczących z kilogramami.:) BEZY BEZ CUKRU 🙂
    Nie było jeszcze u nas BEZ – bez bez 😉
    No to są!
    Coś dla tych, którzy mogą jeść białko ale nie jedzą cukru i skrobi.
    Przyznajcie się, kto z Was robi piecze bezy z ksylitolem?
    Jakie macie doświadczenia?
    Moje pierwsze podejście było kompletnie nieudane.
    Wszystkie moje „kuchenne przyjaciółki” pieką bezy, albo jeszcze gorzej – Pavlovą i nie mogą się nachwalić smakiem i urodą tychże. Musiałam spróbować!
    Niestety.
    Bezy bez cukru (i skrobi) były dziwne: ażurowe o niezbyt atrakcyjnej, proszkowatej konsysytencji…
    Drugie podejście – zwycięstwo!
    Co prawda nie pamiętam już jak smakuje oryginalna, bielusieńka cukrowa beza, więc nie wypowiem się w temacie podobieństwa do pierwowzoru.
    😉
    Jeśli macie ochotę na bezę bez cukru, uzbrójcie się w sprzęt porządnie miksujący a następnie w …. cierpliwość. Moje bezy suszyły się 5 godzin i nadal wydawały mi się mokre. W końcu poddałam się i zostawiłam je na tacy na noc. Rano były genialne! Chrupiące, kruchutkie i smaczne.
    Bezy ksylitolowe są „chłodne” w smaku.
    Nie można ich zjeść zbyt dużo, co uważam za ich wielką zaletę.
    Próbujemy?
    🙂

    Składniki:
    5 białek (jaj kurzych)
    150g ksylitolu
    szczypta soli
    tłuszcz kokosowy

    Wykonanie:
    Zmiel ksylitol na puder. Dodaj białko i miksuj urządzeniem do ubijania białek aż do uzyskania BARDZO GĘSTEJ, WRĘCZ TWARDEJ BIAŁEJ MASY, nie odrywającej się od ścianek naczynia niczym gęsta wapniowa zaprawa. 😉 😉 😉
    Przygotuj papier do pieczenia, natłuść go niewielką ilością oleju kokosowego, i kładź delikatnie łyżeczką niewielkie beziki.

    Włóż do piekarnika i piecz ok 45 minut w temperaturze 130 stopni (termoobieg). Następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz bezy… aż do skutku. Bezy będą miały beżowy odcień.
    Gotowe!
    Smacznego!
    🙂

    Ciao!
    Jest to przepis z blogu smakoterapia

  • Coco

    Botwinka jest jednak dozwolona w 3 fazie?:D bo już się zmartwiłam, wg listy produktów dozwolona jest tylko w fazie 2 🙁

    • Coco

      Chyba, że to pomyłka bo w sumie botwinka to tak jak burak, więc bardziej faza 1 i 3….

  • Oregano

    Boskie danie!!!!! Obłędne:)