Przepisy

Koktajl z pietruszki i cytryny

Bomba odżywcza i witaminowa w płynnej postaci. Natka pietruszki zawiera mnóstwo żelaza i witaminy C (więcej niż cytrusy). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, ze względu na zawartość beta-karotenu i witaminy E. Obfituje też w kwas foliowy oraz w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Idealny do picia na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 1 porcję lub 2 mniejsze. Dozwolone w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych. 

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1-3 łyżeczki ksylitolu (do smaku),
  • szklanka wody.
  1. Natkę posiekać.
  2. Wszystkie składniki razem zmiksować.

Mój komentarz:
W tym koktajlu najciekawsze jest to, że wcale nie smakuje mocno pietruszkowo. Owszem, jej smak jest wyczuwalny, ale nie dominuje. Smak koktajlu jest naprawdę przyjemny, polecam spróbować.

Łatwo można ten koktajl zmienić w przekąskę w fazie 1. lub 3.:

W fazie 1.: dodać jabłko, pomarańczę, gruszkę czy inny owoc i zmiksować z resztą składników.

W fazie 3.: zmiksować z dodatkiem 1/4 szklanki orzechów lub migdałów. Można też spróbować wersji z olejem kokosowym czy nawet z oliwą z oliwek.

Z kolei w fazie 2. polecam ten koktajl ku pokrzepieniu serc – jak by nie było jest słodki i można go pić bez ograniczeń ilościowych.

***



Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.