• Przepisy

    Kebab chi chi (na patyku) drobiowy

    Mięso mielone nadziewane na patyk i do tego ciekawa, apetyczna nazwa: kebab chi chi. Strzelam w ciemno, że nazwa „kebab” przywędrowała z angielskiego, co oznacza w tym języku szaszłyk. U nas kebab ma nieco inne znaczenie. Skąd wzięło się „chi chi” (czytaj: czi czi)? Nie wiadomo. Jak go zwał, tak go zwał – pyszne danie w ciekawej, atrakcyjnej formie.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. (wariant dla fazy 3. omówiony poniżej). Składniki na 8 porcji.  Składniki na 8 porcji: 960 g mielonego mięsa kurczaka lub indyka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki, przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki…

  • Przepisy

    Krem z cukinii z bakłażanem i mleczkiem kokosowym

    Bardzo szybka i prosta do zrobienia zupa krem. Aromatyczna dzięki warzywom i treściwa dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Delikatna w smaku i lubiana przez dzieci (przynajmniej moje). Zawiera potas, żelazo i magnez, mangan, selen, trochę witamin oraz beta karoten. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad, kolację lub przekąskę. Składniki na kilka-kilkanaście miseczek zupy (w zależności od wielkości porcji).  Składniki: 1 kg cukinii, 300 g bakłażana (lub innego warzywa – zobacz komentarz poniżej), szklanka posiekanej włoszczyzny (świeże warzywa lub z mrożonki „włoszczyzna krojona w paski”), 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (przykłady), przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki pieprzu, do…

  • Przepisy

    Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

    Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa).  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej.  Składniki: 2 bakłażany, 4 papryki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny), 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami), przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku, zielenina do posypania: natka, kolendra…

  • Przepisy

    Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów

    Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…

  • Przepisy

    Indyk smażony z warzywami

    Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację.  Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…

  • Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco i szparagami

    Sałatka ta zrobiła furorę na przyjęciu komunijnym córki (tak, jestem na tyle szalona, że zrobiłam je w domu, zamiast jak większość świata w restauracji). Co ważne – można zrobić tę sałatkę w 2 wersjach: dietetycznej (2. faza) i na bogato (3. faza), a jedyna różnica to SOS. Obie wersje pyszne.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3 – różnią się sosem. Składniki na 2 porcje na posiłek główny. W 2. fazie pół porcji sałatki = przekąska.  Składniki na 2 porcje: 4 garści sałaty roszponki (lub zwykłej sałaty bądź miksu sałat), 200 g łososia wędzonego na gorąco, 8 zielonych szparagów (poza sezonem 2 szklanki fasolki szparagowej), 8 rzodkiewek, 2 cebulki…

  • Przepisy

    Sałatka z awokado, jajkiem i ogórkiem

    Jakoś tak się składa, że awokado idealnie komponuje się z jajami. Jeśli dodamy do nich ogórka, sałatę i sos majonezowo-musztardowy, wyjdzie nam przepyszna zdrowa sałatka.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na posiłek główny lub przekąskę. Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki: 2 ugotowane jajka eko, 1 dojrzałe awokado, 2-3 ogórki gruntowe, 2-3 garści miksu sałat lub sałaty, lub dowolnych zielonych listków, np. szpinaku, 5 czarnych oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku, na sos: 2 łyżeczki majonezu domowej roboty, 2 łyżeczki oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka ksylitolu. Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.…

  • Przepisy

    Ryba po śródziemnomorsku

    Szybkie, łatwe, a przy tym niesamowicie smaczne danie. Ryba w gęstym pomidorowym sosie z czarnymi oliwkami i bazylią to strzał w dziesiątkę! Danie w klimacie kuchni śródziemnomorskiej budzi wakacyjne skojarzenia.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na obiad lub kolację. Składniki na 5 porcji: 900 g ryby dozwolonej w 3. fazie, np. halibuta, 2 puszki pomidorów krojonych lub w sezonie 800 g krojonych bez skórki, szklanka czarnych oliwek wydrylowanych, 3 łyżki kaparów (można pominąć), garść świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wariant dla fazy 1.: pominąć oliwki i oliwę, również będzie smacznie.…

  • Przepisy

    Szybka zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

    Ta zupa jest nie tylko błyskawiczna do przygotowania, ale też pełna aromatu. Smakuje intensywnie kwaskowato pomidorowo z lekką tylko nutką kokosa. Świetna alternatywa dla pomidorowej ze śmietaną.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4-6 porcji. Jako danie główne lub przekąska.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego bez konserwantów (tu przykłady), 2 puszki pomidorów krojonych, 2 szklanki włoszczyzny pokrojonej w paski z mrożonki (lub samodzielnie przygotowanej) , 1 cebula, łyżka oliwy lub oleju, przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, ksylitol, ew. pierz cayenne, opcjonalnie: zielenina do posypania (natka, koperek, bazylia). Zagotować 2,5 szklanki wody, dodać do niej włoszczyznę, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pomidory z puszki i mleczko…