Kowbojska zupa fasolowa

Kolejne danie podpatrzone na wegańskiej Jadłonomii – gęsta, aromatyczna i sycąca zupa, idealna na chłodne dni. Przepis inspirowany kuchnią meksykańską. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1.lub w 3., na obiad lub kolację. Składniki na 12 porcji. 

Składniki na 12 porcji:

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju do smażenia (tylko w fazie 3.),
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 puszki białej fasoli,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 4 szklanki wywaru z włoszczyzny,
  • 1 -2 łyżki sosu tamari (można pominąć),
  • 1 – 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól,
  • opcjonalnie: kolendra lub natka do posypania.
  1. Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence (lub na nieprzywierającej patelni), tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia.
  2. W międzyczasie czosnek posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej (faza 3.) lub kilka łyżek wywaru z warzyw (faza 1.), dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty.
  4. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty.
  5. Dodać fasolę, wywar, tamari oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut.
  6. Na talerzu udekorować zieleniną.

Mój komentarz:
To bardzo sprytna wegańska zupa pochodząca z kuchni meksykańskiej, która smakuje jednak trochę „mięsnie”, dzięki dodatkowi przypraw typu wędzona papryka czy opalaniu cebuli. W oryginale zawiera kiełbaskę chorizo.

Oryginalny przepis z Jadłonomii trochę przerobiłam, żeby łatwiej było go stosować na diecie. Ponieważ zawiera mnóstwo fasoli, a dozwolona porcja na diecie to pół szklanki – z podanego przepisu wyszło aż 12 porcji, ale nie są to wielkie porcje. W zasadzie zupa ta funkcjonuje na podobnej zasadzie jak fasolka po bretońsku – gęsta, treściwa i bardziej danie główne niż zupa. Co ważne – bardzo szybka do zrobienia i jeśli macie mało czasu, można darować sobie opalanie cebuli.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.