Krem czekoladowy z dyni

Krem czekoladowy bez nabiału, bez cukru, bez glutenu, na bazie dyni – nie mógł być zdrowszy ;-). Ma wyraźny korzenny posmak dzięki dodatkowi cynamonu.

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Składniki na 6 porcji. Jedna porcja może być przekąską lub dodatkiem do posiłku głównego. 

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 400 g ugotowanej dyni (może być z mrożonki),
  • puszka mleczka kokosowego (400 g) – tutaj polecane mleczka,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • pół szklanki ksylitolu.
  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ugotowaną dynię, jaja, mleczko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii zmiksować na gładką masę.
  3. W małej miseczce dokładnie wymieszać suche składniki: kakao, cynamon, sól morską i ksylitol.
  4. Suche składniki dodać do mokrych i miksować, aż dokładnie się połączą.
  5. 6 ramekinów (niewielkich naczyń do zapiekania) o pojemności ok. 200 ml napełnić masą i ułożyć na blasze do pieczenia. Na dno blachy nalać wodę (ok. 1 cm).
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min., aż masa będzie ścięta.
  7. Podawać na ciepło lub zimno. Krem na konsystencję budyniu. W czasie pieczenia na wierzchu powstanie ciemniejsza skórka, która zniknie po wymieszaniu.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi ze strony www autorki diety. Krem czekoladowy bez nabiału, bez cukru, na bazie dyni, która raczej nie jest wyczuwalna. Ma wyraźny korzenny posmak dzięki dodatkowi cynamonu. Z początku zdziwiła mnie ilość soli (cała łyżeczka), ale dzięki niej krem ma ciekawy, zrównoważony smak – słodki, z wyczuwalną słoną nutką, ja osobiście uwielbiam takie połączenia. Zresztą smakowało całej rodzinie, także dzieciom. Polecam na przekąskę w 3. fazie lub jako deser po obiedzie – można wówczas dodać owoce. W zasadzie może też być śniadaniem, trzeba wówczas dodać ziarna, owoce i jakieś warzywo.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Agnieszka

    Witaj Ewo…w książce dieta przyśpieszająca metabolizm nie ma w produktach w fazie 3 dozwolonej dyni…dlaczego w takim razie u ciebie na blogu jest napisane że można jeść dynię w 1 i 3 fazie? jak dynię można jeść tylko w 1 fazie?

    • Tak jak napisałam przy przepisie, pochodzi on od autorki diety Haylie Pomroy. Książka jest już lekko zdezaktualizowana. W tym momencie, we wszystkich materiałach Pomroy nt. diety oraz w jej aplikacji na iPhone’a dynia występuje w 1. i 3. fazie.

  • magdalena

    Pomocy! Zaczelam czytac ksiazke, pojac nie moge… Chcialabym schudnac 12kg. Pojecia nie mam Île jesc, co jesc… Jaka radosc, ze cudownie nam wszystko rozpisalas… Musze to jakos ogarnac by w poniedzialek zaczac 🙂 wiary w sukces mi brakuje 🙁 nie przepadam zal miesem i rybami,moge pic mleko ryzowe z pudrem bialkowym zeby uzupelnic bialko zamiast missa czy jajek? Bardzo sie boje, ze sie bede przejadac 🙁 help!

  • redXIII

    Bardzo pyszny ten przepis! Dzieki! 🙂

  • Ewelina Hołowko

    Czy krem może służyć jako krem do ciasta?

  • Coco

    Jeśli krem będzie służył na przekąskę to czy trzeba dodać jakieś zdrowe tłuszcze do tego? Czy mleczko kokosowe go zastępuje? Nie ma go na liście zdrowych tłuszczy, dlatego zgłupiałam, czy też można je pod to podpiąć 🙂

    • Kokos to jak najbardziej zdrowy tłuszcz – krem stanowi kompletną przekąskę 🙂 Pozdrawiam.

  • Koko

    To nie jest kuchnia wegańska,skoro są jaja,a wegetariańska.Proszę nie mylić czytelników.