Przepisy

Krem z cukinii z bakłażanem i mleczkiem kokosowym

Bardzo szybka i prosta do zrobienia zupa krem. Aromatyczna dzięki warzywom i treściwa dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Delikatna w smaku i lubiana przez dzieci (przynajmniej moje). Zawiera potas, żelazo i magnez, mangan, selen, trochę witamin oraz beta karoten.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad, kolację lub przekąskę. Składniki na kilka-kilkanaście miseczek zupy (w zależności od wielkości porcji). 

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 300 g bakłażana (lub innego warzywa – zobacz komentarz poniżej),
  • szklanka posiekanej włoszczyzny (świeże warzywa lub z mrożonki „włoszczyzna krojona w paski”),
  • 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (przykłady),
  • przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • do podania 1 porcję: łyżka posiekanych orzechów włoskich (mogą być też inne orzechy bądź pestki dyni lub słonecznika); zielenina, np. bazylia, natka, koperek itd.
  1. W dużym garnku zagotować 1 litr wody, a gdy zawrze, wrzucić do wrzątku włoszczyznę i gotować na średnim ogniu.
  2. W międzyczasie cukinie i bakłażana pokroić w kostkę. Wrzucić je do garnka z gotującą się włoszczyzną i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
  3. Gdy warzywa będę miękkie, dodać mleczko kokosowe i przyprawy.
  4. Zmiksować na krem i podawać. Porcję na talerzu posypać orzechami i zieleniną.

Mój komentarz:
Eksperymentuję ostatnio z jesiennymi zupami i to jest właśnie wynik takiego eksperymentu, na tyle udany, że gorąco Wam tę zupę krem polecam. Zamiast bakłażana można dodać np. batat, dynię czy marchew – z każdą taką zmianą zupa będzie miała ciut inny smak i kolor, ale zawsze wychodzi smaczna. Chodzi o to, by uzupełnić i urozmaicić cukinię jeszcze jakimś innym warzywem.

W tej wersji smak zupy jest bardzo delikatny, bo też ani ani cukinia, ani bakłażan w gotowanej wersji nie mają wyrazistego smaku, jednak z podanych składników i przypraw wychodzi bardzo smaczna całość. Syn nawet stwierdził, że to jedna z najlepszych zup, jaką zrobiłam.

***

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *