Kurczak balsamico z pieczonymi patatami

Bardzo pyszne danie i ciężko określić, co jest gwiazdą tego zestawu, bo zarówno balsamiczny kurczak, jak i słodkie, doprawione pikantnie pataty oraz świeży orzeźwiający ogórek smakują same w sobie doskonale. Możecie podać taką potrawę rodzinie czy gościom – na pewno nie będą protestować, że dietetyczna 😉

kurczak-balsamico-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Składniki na 2 porcje. Na obiad dodatkowo należy zjeść owoc 3-fazowy i oczywiście zawsze można dodać więcej warzyw. 

Składniki:

  • 240 g filetów z piersi kurczaka,
  • duży patat,
  • 4 ogórki szklarniowe lub 2 sałatkowe (wężowe),
  • 2 łyżki posiekanej drobno czerwonej cebuli,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • płaska łyżeczka ksylitolu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn świeży lub suszony.
  1. Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek.
  2. Wymieszać 2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz i łyżeczkę suszonego rozmarynu lub jedną gałązkę świeżego i do tej marynaty włożyć kurczaka na ok. 15 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  4. Pataty obrać, pokroić w poprzek na pół, a następnie każdą taką połówkę na ćwiartki, włożyć do żaroodpornej formy, posypać solą, pieprzem, łyżeczką suszonego rozmarynu (lub listkami z gałązki świeżego), skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut (aż będą miękkie).
  5. Patelnię do grillowania (lub zwykłą) rozgrzać.
  6. Wyjąć kurczaka z marynaty (marynatę zachować), przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż będzie ścięty (ok. 4-5 minut z każdej strony).
  7. Kurczaka wyjąć z patelni, na którą wlać resztę marynaty, zagotować i polać nim kurczaka.
  8. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z czerwoną cebulą, polać 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą, pieprzem, ksylitolem.

Przepis pochodzi z Kwestii smaku (z moimi modyfikacjami). 

Mój komentarz:

Bardzo pyszne danie i ciężko określić, co jest gwiazdą tego zestawu, bo zarówno balsamiczny kurczak, jak i słodkie, doprawione pikantnie pataty oraz świeży orzeźwiający ogórek smakują same w sobie doskonale. Może podać taką potrawę rodzinie czy gościom – na pewno nie będą protestować, że dietetyczne 😉

Marynowanie kurczaka w occie balsamicznym to dobry pomysł i myślę, że ma szansę sprawdzić się w fazie 2. – wówczas trzeba pominąć oliwę, a upiec można w folii; sądzę, że tak przygotowane mięso będzie soczyste i aromatyczne.

Przeprowadziłam też eksperyment z pieczeniem patatów w skórce (wyczytałam w internetach, że można tak robić) jednak skórka była twarda, ale plus był taki, że bardzo łatwo było ją zdjąć. Być może pieczenie ze skórką sprawdzi się w przypadku niewielkich młodych patatów.

Jeśli w daniu pominie się oliwę – będzie pasować do fazy 1.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Krissy

    Wlasnie robię to danie. A do czego sok z cytryny?

  • Krissy

    BTW, danie pyszne, kurczak jest super. Ale polecam marynowac go w occie balsamicznym o wysokiej jakosci , np. ze znaczkiem „Indicazione Geografica Protetta”. Raz uzylam taniego octu, ktory gdzies mi sie jeszcze ostal i kurczak wyszedl bardzo octowy i tylko lekko brazowy. Kiedy uzylam dobrego octu kurczak byl pieknie ciemnobrazowy i smak byl delikatny i wlasnie „balsmiczny”.

  • Angela

    jak to danie może być daniem fazy 1? Wtedy batat „robi” za ziarno? czy poza batatem trzeba dodać ziarno? czy zamiast? 🙂

    • Samo mięso i ogórek może być w każdej fazie. Pataty można dodać w fazie 1. również, przy czym one zawsze są warzywem, trzeba dodać ziarna. Można (ale nie ma obowiązku) zrezygnować z owocu, bo pataty mają wystarczająco wysokie IG, by je zastąpić.

      • Angela

        Dziękuję 🙂

  • Andy

    Czy do smażenia lub jako dodatek do sałatek można stosować olej rydzowy?

    • Tak, jest OK.

      • Andy

        Dzięki!

      • Andy

        Dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie: moja żona jest w połowie diety i do tej pory nie schudła ani grama. Twierdzi, że ma do stracenia ok. 5kg. Moje zdanie na ten temat jest dokładnie odmienne, ale twardo gotuję jej posiłki absolutnie zgodnie ze sztuką. Czy to typowe dla tej diety?

        • Przede wszystkim pozazdrościć męża gotującego zgodnie z dietą 🙂
          Jeśli Ty twierdzisz, że schudła, to pewnie tak jest, często waga nie odzwierciedla rezultatów (http://szybkaprzemiana.pl/4-powody-dla-ktorych-nie-warto-zbyt-czesto-sie-wazyc/), ale obwody lecą. Niestety kobiety nadmiernie gloryfikują wagę, czasem mam wrażenie, że wolałby ważyć mniej i wyglądać identycznie jak przed dietą, niż ważyć prawie tyle samo i wyglądać dużo szczuplej.

          • Andy

            Ja nie twierdzę, że ona schudła. Po prostu uważam, że wcale nie musi chudnąć.A zgodnie z dietą gotuję tylko dla niej, sobie robię co innego.

          • A ma jakieś nadwyżki wagowe czy waga jest w normie? Bo jeśli jest w normie czy wręcz jest szczupłą osobą, to dużo trudniej jest zrzucać kilogramy, niż osobie, która obiektywnie ma czego.

          • Andy

            No może z 1kg