Produkty,  Zasady diety

AKTUALIZACJA listy produktów diety

Lista dozwolonych produktów Diety Przyspieszającej Metabolizm wciąż trochę się zmienia. Nie są to może duże zmiany, ale zawsze warto wiedzieć, że np. można jeść produkty z żyta w fazie 3. czy seler korzeniowy w fazie 2. 

 

Jak powstała ta lista?

Czasem ktoś do mnie pisze i pyta, czy można jeść produkt taki a taki, bo nie ma go w książce. Otóż książka została napisana w roku 2014 i faktycznie wielu produktów tam nie ma, bo po pierwsze trochę się pozmieniało, a po drugie autorka wymienia tam jedynie podstawowe bądź popularne w swojej ojczyźnie produkty.

Wszystkie zamieszczone tu informacje zostały przeze mnie sprawdzone. Jeśli jakiś produkt budził wątpliwości (np. jedne źródło go potwierdzało, a inne nie) – nie włączałam go na listę danej fazy. Informacje pochodzą przede wszystkim:

  • od samej autorki diety Haylie Pomroy, która odpowiada na pytania w mediach społecznościowych,
  • od ekipy H. Pomroy, która odpowiada na indywidualne pytania poprzez specjalny formularz do zadawania pytań,
  • z listy dozwolonych produktów, którą otrzymałam jakiś czas temu zapisując się na wyzwanie organizowane przez autorkę diety,
  • z forum amerykańskiej strony diety prowadzonej przez Pomroy (konieczne wykupienie członkostwa),
  • z amerykańskiej grupy FB „Fast Metabolism Diet”.

UWAGA – listę wszystkich produktów w edytowalnym excelu otrzymują wszyscy zapisujący się do newslettera – w mailu powitalnym. Jeśli już jesteś zapisana/y – dostaniesz go w najbliższym wydaniu newslettera.

Zobacz także:





Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

214 komentarzy

  • Nika

    Dzieki Ewa, tyle wlozylas w to pracy!!! Przynajmniej nie trzeba szukac w kilku tabelkach kazdej fazy! Przyznam, ze tez jestem w trakcie ukladania swojej listy ( jest ubozsza o wiele produktow, warzywa tylko te, ktore jadam) i zamiast Nr fazy oznaczam kolorami swiatel ( tak, jak dobre do chudniecia) 1 faza zolta, 2 faza zielona, a 3 czerwona! ;))) chodzilo o to, zeby powiesic na lodowce i nie zajmowac duzo miejsca. Ale do Twojej bede czesto zagladac ;). Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje, ze przy tylu obowiazkach poswiecasz nam czas i tyle dla nas robisz

  • Szara

    Super zestawienie! Serdeczne dzięki za oszczędność czasu 🙂 Nie będę musiała już ciągle wertować książki 🙂 Zawiśnie na lodówce!

      • Gabi

        Echh, a ja przez ostatnie 2 tygodnie w II fazie jadłam brukselkę i była to dla mnie duża odskocznia od niesmacznej mrożonej fasolki szparagowej i brokułów 🙁 W tej fazie niestety wybór warzyw jest bardzo ograniczony, przy jednoczesnym małym dostępie do świeżych warzyw w zimie.

  • margo

    viva ewa! super sciagawka ,bo ja nie mam ksiazki!
    wize pare warzyw ktore w polsce sa malo dostepne a u mnie sa na porzadku dziennym wiec ta lista mi ulatwila diete .ewa dzieki ,dzieki

      • Reylla

        Ja się raczyłam pastą z makreli! Szkoda….a moze w USA nie jadają makreli. Nie ma co popadać w paranoje. Tuńczyk też zawiera rtęć. Jadam np szprotki na sniadanie w oleju słonecznikowym….a na liście sa chyba sardynki. Nic się nie stalo.

        • Inka

          Z tego co wiem, to tłuste ryby właśnie w tłuszczu magazynują toksyny. W polskich warunkach własnie makrela, śledź i inne ryby z Bałtyku są najbardziej szkodliwe. Dlatego nie należy ich spożywac częściej niż raz na 3-mce, a kobiety w ciąży to wcale. W Bałtyku zalega bowiem na dnie kilka metrów chemikaliów, a sam Bałtyk jest jednym z najbardziej zanieczyszczonym mórz świata. Również tłuste ryby hodowlane jak pstrąg czy łosoś są sprzedawane bez trzymania ryby w wannie 😉 Czyli bez przetrzymania jej przez tydzien/dwa w wodzie bez karmienia, dlatego mają w sobie substancje z paszy. Jeśli więc wybierać to ryby łowione na Atlantyku i innych morzach. Zawsze na opakowaniu powinien być teren połowu. Tyle wiem. Był o tym jakiś czas temu reportaż w telewizji.

  • Iwona

    Nie wiem, czy to tylko mój problem, ale po kliknięciu w drukarkę, wyświetla mi się jakiś tekst po angielsku 🙁 Możesz to sprawdzić?

  • Emilia

    Witam.
    Co to są te płatki drożdżowe? W książce było coś o drożdżach browarniczych ale to jeszcze bardziej enigmatyczne?

  • Karolina

    super 🙂 bardzo przydatne 😀 dalej walczę… już czwarty tydzień, schudłam 6kg, ale idzie coraz wolniej. Nie podjadam, ale cały ten tydzień byłam chora. No i chleba mi kurde brakować zaczyna, euforia opadła i dopadło mnie życie hehe 🙂 Ale się nie poddam! Uparcie dążę do celu i mam nadzieję, że ten kryzys mi minie i znowu waga szybko zacznie spadać :/

  • Nuviel

    Fantastyczne zestawienie. Dzieki wielkie, juz sobie wszystko tlumacze na angielski i holenderski i bedzie to wisialo na lodowce i siedzialo w mojej torebce:) Ciesze sie, ze jest to zaktualizowane wg. aplikacji!
    Mam pytanie co do maranta / mąka arrarutowa (arrowroot). Jest ona dostepna jako korzen (warzywo) z ktorego mozna uzyskac skrobie (make). W fazie 1szej widnieje na liscie „warzywa” – domyslam sie ze tu chodzi o korzen i „grains and starches” – i tu mysle, ze jest jak maka. Natomiast w fazie 2giej widnieje tylko pod lista z warzywami bo wszelakie skrobie w czystej postaci sa wyeliminowane. Z listy produktow w tabelce wynika ze maraanta mozemy jesc zawsze, ale w jakiej postaci?
    PS: ja uzywam skrobii z arrowroot jako skladnik domowego proszku do pieczenia i zageszczania np. zup i sosow ale nie robilam tego w fazie drugiej bo nie wiedzialam czy mozna.

  • SzybkaPrzemiana.pl

    Pomroy używa tylko jednego określenia arrowroot i w ogóle tego nie uszczegóławia. W przepisach pisze arrowroot powder. W aplikacji widnieje w „ziarna” i jest to jedyne „ziarno” wymienione w 2. fazie.

  • Turja

    Przy indyku jest błąd, zamiast 3 widnieje 2. W końcu wszystko w jednym miejscu, do tego widać, że błędy na diecie można popełniać nawet jak się niedługo kończy 8 tydzien 😀 Ja też jadłam jakiś czas brukselke jako kapuste, do owsianki dorzucam truskawki w fazie 3 a porzeczek to w ogole na liscie nie ma chociaz sądziłam, że to jagodowe więc to powinno byc ok 😛 Aż nie chcę myśleć ile GRAMÓW umknęło mi przez takie błędy 😉

  • Inka

    Chyba umknął Ci groch łuskany….ale świetna ta lista! Ja ostatnio odkryłam że przyprawa Chili con Carne firmy Kotanyi ma w sobie włókno grochu i wszystkie dozwolone składniki z fazy pierwszej: chili, papryka, kmin rzymski, sól jodowana, czosnek, oregano, pieprz, pieprz cayenne, włókno grochu. Może ktoś będzie miał ochotę na urozmaicenie diety przez tę wersję mielonego z indyka 😉

  • Lila

    Brakuje mi na liście naszego zwykłego selera i korzenia pietruszki. Z selera lubię surówkę, pietruszkę chętnie dodałabym do rosołu. Może w Stanach to warzywa niepopularne? W końcu o kiszonej kapuście też w książce nic nie ma 😉 Gratuluję świetnego bloga, naprawdę pomaga i fajnie się go czyta.

    • SzybkaPrzemiana.pl

      Ciężko mi powiedzieć, czemu nie ma ich na diecie. Pomoroy ma u siebie na stronie cały długi artykuł o zaletach natki, ale nawet słowem nie wspomina o korzeniu.
      Jeśli chodzi o rosół, to można spokojnie dodać, a potem wyjąć ugotowany, po prostu odda aromat w czasie gotowania i nic poza tym.

  • Nika

    Witaj Ewo, widze, ze zmienilas szate graficzna strony i musze przyznac, ze troche sie teraz gubie, ale mam nadzieje, ze jakos sie w tym polapie ;). Moze to tylko kwestia przyzwyczajenia, ale wczesniej wydawala mi sie bardziej „przejrzyste” i latwiejsze w obsludze, chociaz skoro pisze, to cos znalazlam ;). Sorry, ale jestem technicznie kiepska i potrzebuje troche czasu :(. Pozdrawiam serdecznie.

    • SzybkaPrzemiana.pl

      Nika, strona wygląda po staremu póki co, będzie nowa wersja (to, co widziałaś przez moment to był test, a nie ostateczna wersja), ale postaram się, żeby nowa wersja również była przejrzysta 🙂

  • Hania z Poznania

    Zwykły ogórek jest na liście, a czy to samo dotyczy ogorka kwszonego? Co do kapusty, to wielokrotnie już widziałam, że dopuszcza się ją w przepisach, ale o ogórku żadna z Was nie wspominała, drogie panie.

      • Hania z Poznania

        Dziękuję 🙂 Nie ukrywam, że bardzo mnie to cieszy. Ewo, czy chcesz orzepis na pseudo sushi (ostatnio z Mężem zasmakowaliśmy w tej potrawie i w ramach nudnej fazy 2. wykombinowałam coś a la sushi). Jest to bardzo smaczne urozmaicenie, idealne na przekąskę (zabieraliśmy ze sobą do pracy). Mam też zdjęcie. Pytam, bo nie wuem czy zbierasz też przepisy od zaglądanących na bloga. Pozdrawiam z Poznania. Hania

        • Hania z Poznania

          Przepraszam, że zrobiłam zamieszanie. Dopiero odkryłam, że jest zakładka, w której można wpisać swoje przepisy 🙂 Pozdrawiam

  • agjuma

    Witaj Ewo, od grudnia sledze uwaznie twoja stronę i jest mi ona bardzo pomocna w osiagnięciu mojego celu -:). Dzisiaj zauważyłam, ze wkradł sie na liście błąd przy rzodkiewkach. Wydaje mi sie, ze są dozwolone tylko w 3 fazie. Serdecznie pozdrawiam

  • Nuviel

    Czy fasolka szparagowa podchodzi pod roślinne proteiny czy warzywa? Bo już sama nie wiem jak mam ją traktować. Jeśli gotuje kurczaka albo cieciorkę i do tego dodaje fasolke szparagową to są jakieś ograniczenia na fasolkę?

  • agjuma

    Mam jeszcze jedno pytanie, czy kalarepa jest zabroniona? Bo w książce jest dozwolona w 3 fazie……widzę, ze jestem zupełnie nie na bieżąco…. -:)
    Z góry dziękuje ża odpowiedz, miłej niedzieli życzę i pozdrawiam

  • magda

    Naprawdę rzodkiewka jest dozwolona we wszystkich fazach? na liście produktów u Pomroy pojawia się tylko w fazie 3… Jeśli rzeczywiście można ją jeść w 1,2,3 fazie byłoby idealnie 🙂

  • Szybka Przemiana

    Autorka diety nie zamieściła na liście dozwolonych produktów korzenia pietruszki, jest za to pasternak, w 1. fazie.

  • Nuviel

    A czy suszone pomidory można? Właśnie sobie sałątkę z nimi na jutro zrobiłam i mnie zmrozzziiiiłłooooo……..

  • reylla

    Ewo, już kiedyś pytałam Cie o sos tamari, ale muszę znów dopytać. Kupiłam sos firmy lima, taki mały- informacja po polsku dotycząca składu wykluczala obecność alkoholu. Kupiłam większe opakowanie tej samej firmy, jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylam, że w składzie jest alkohol. Pisałaś, że sos tamari nie zawiera alkoholu. Natomiast ja nie moge takiego znaleźć. Czy ten alkohol nie odparuje w trakcie gotowania???

    • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

      Używałam tamari marki Kikkoman i jego skład to była soja, sól i woda. Znalazłam ten Twój Lima i faktycznie ma w składzie alkohol, pytanie, ile go tam jest? Pomroy dopuszcza nawet cukier, jeśli go jest śladowa ilość. W czasie gotowania alkohol oczywiście wyparuje.

      • reylla

        Jeśli ta soja fermentuje to chyba musi tam być alkohol naturalnie:) Nie ma niestety informacji ile jest tam alkoholu… nie ma ostrzeżenia dla ciężarnych , więc chyba mało ;p Jedną butelkę zużyłam. Jeszcze trochę chudnę, ale nie chciałabym popełniać błedów, bo zostało mi „tylko 8 kilo” a spada waga coraz wolniej. Pozdrawiam i dziekuję.

  • yenniffer

    Ewo – gratuluję strony, jest naprawdę pomocna. Właściwie mój komentarz powinnam umieścić na forum w temacie produkty, ale tam widniej hasło :Temat Pytania o produkty jest zamknięty na nowe odpowiedzi.
    W związku z tym napiszę tu. Zaczynam dietę od jutra :). Mam pytanie – czy i w jakiej fazie można jeść: ostropest, jagody goji, rooibos, chia? A co myślisz o domowym chlebie z dozwolonych produktów? Ja piekę taki właśnie chleb- na zakwasie owsianym, z mąką pełnoziarnistą (to w zasadzie ziarna mielone na śrutę) owsianą, gryczaną i jęczmienną. Czy taki chlebek nadaje się do tej diety?

    • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

      Witaj Yenniffer. Na forum oczywiście był jakiś błąd, każdy może dodawać posty w każdym temacie, już to poprawiłam.
      Ostropest – tak. Jagody goji – nie, bo są suszone, świeże byłyby OK. Rooibos tak i chia tak (ta ostatnia w 3. fazie).
      Jeśli chodzi o chleb, jedyna forma pszenicy, jaką dopuszcza dieta, to skiełkowane ziarno. Owsiana, gryczana i jęczmienna nadają się dla 1. fazy, dla 3. fazy gryczana odpada.
      Powodzenia!

    • Eda

      Pani Ewo mam pytanie, nigdzie nie znalazłam informacji na temat chleba gryczanego – czy jest on dozwolony skoro mozna używać maki gryczanej? Pzdr Edyta

  • reylla

    Ewo, Haylie mówi o skiełkowanym ziarnie dostałam w eko sklepie chleb z pszenicy skiełkowanej i skielkowanego orkiszu. Czy dobrze rozumiem, że chleb essenski z pszenicy faza 1 i 3 a essenski z orkiszu tylko 1. Czy każdy chcleb essenski mozna jesc w 1 i 3. Jest jeszcze zytni. Pszenica jest w sumie zakazana a orkich nie. Ostatnio kupiłam makaron jęczmienny i owsiany i rozumiem , że moge go zjeść w fazie 1 i 3 ( do kolacji). Podsumowanie diety: 5 mc i – 24 kg i…….. debet na koncie:ppp a jeszcze 7 kg zostało. Pozdrawiam.

    • mariola

      Gratulacje!!!! A jak tego dokonałaś? Miałaś grzeszki, czy przez te 5 miesięcy twardo do przodu, bez potknięć?
      Ja czuję się nieco dziwnie, bo w święta nic a nic nie przytyłam, nie złamałam zasad diety, no może nieco groszku do galarety z kurczaka w 3. fazie było nie za bardzo, ale od łyżki groszku nie zawala się diety.
      Strasznie mi się podobają składniki, poznałam nowe smaki, nowe kasze, nowe mąki – np maranta trzcinowata.
      Zrobiłam sobie nawet mleko z orzechów włoskich i serek z wytłoków, jakie zostały po produkcji mleka. Pycha!
      W niedzielę kończę, przechodzę na fazę 4. od poniedziałku i zamierzam nadal jeść tylko dozwolone produkty. Wyjątek będzie stanowić oczyszczająca herbata z kordycepsem chińskim, ma w składzie też pu-erh, niestety, ale z niej nie zrezygnuję, detox się przyda, mogłam go zrobić przed dietą, ale tak wyszło, że czas na niego teraz.
      W weekendy spróbuję weekendowego ataku, a raz na 4 tygodnie wrócę do dietki na tydzień, niech metabolizm hula 🙂
      Jeszcze raz gratulacje i powodzenia Ci życzę w ostatnim starciu 🙂
      A odnośnie Twojego pytania, ja jadłam żytni esseński w 1. i 3. fazie, taki kupiłam i nie zastanawiałam się, czy można 😉

      • reylla

        Napiszę wszystko w esseju. Generalnie przez pierwsze 2 mc popełniałam mnóstwo błędów….nie jadłam dokładnie zgodnie z dietą…..tzn myślalam , że jem. Jak wyszła książka kucharska to zweryfikowałam dietę. Nie jadłam np owoców do obiadu w fazie 1 i 3. ( niedoczytałam) Mimo tego chudłam. Regularne posiłki, ćwiczenia itp.W Święta Bożego Narodzenia 2 fazie zjadłam pół karpia i pstrąga. Kiedyś przez pomyłkę jadłam na obiad łososia w 2 fazie. Mnóstwo błędów, ale waga spadała. Teraz coraz wolniej dlatego juz nie popełniam błedów. Boję się tylko czy bede potrafiła wrócic do jedzenia bez faz:)

        • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

          Reylla,
          wysłałam maila 🙂

          A propos błędów itd. – przed końcem celu trudniej jest chudnąć, błędy pewnie nie mają tu nic do rzeczy.

          Ja na fazach jestem cały czas, nawet gdy nie robię powtórki diety, trzymam się śniadań i przekąsek wg faz, jest to po pierwsze bardzo wygodne (nie trzeba myśleć, co by tu zjeść), a poza tym metabolizm lubi zmienność, to pobudza go do działania.

    • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

      Reylla, niesamowite efekty, gratuluję!!! Byłoby super, gdybyś dała się namówić na napisanie swojej opinii o diecie, z chęcią opublikuję w zakładce Opinie o diecie.
      Zgadza się, chleb z pszenicy skiełkowanej w fazie 1 i 3, orkiszowy tylko w 1. Makaron jęczmienny i owsiany można jeść w fazie 1. (szklanka ugotowanego) lub w 3. (pół szklanki ugotowanego ma śniadanie lub kolację).

      • reylla

        Dziękuję! Chyba nie muszę wspominać jak bardzo pomocna jest ta strona:) Oczywiście, że napiszę opinię. Powiedz tylko , w którym miejscu ją zamieścić. Muszę tylko mieć chwilkę czasu.

  • Pestka

    Na liście znalazłam mąkę gryczaną – czy wobec tego kasza gryczana(niepalona) też jest dozwolona?
    zastanawiam się też, z jakiego powodu na liście produktów dozwolonych nie ma selera i korzenia pietruszki -czy wiesz może Ewo, co wyklucza te warzywa?
    pozdrawiam:-)

    • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

      Tak, kasza też jest dozwolona, niepalona jak najbardziej.
      Trudno mi powiedzieć, czemu nie ma pietruszki i selera – może mają za wysokie IG? Przyznam, że w ostatnich dniach dostałam MASĘ zapytań o te 2 warzywa 🙂 Seler gotowany ma IG = 85, pietruszka tak samo, to więcej od bananów czy winogron, które są na „czarnej liście”, więc to może być wyjaśnienie tej zagadki.

      • Pestka

        dziękuję za odpowiedź:) też myślałam o IG ale spojrzałam na IG batatów gotowanych, marchwi czy dyni lub melonów, które też są dozwolone i mi to nie pasowało(a seler surowy to IG 35). Myślałam jeszcze o tym, czy przypadkiem nie wpływa na to popularność tych warzyw w USA, a jakby nie patrzeć w oryginale to amerykańska dieta 🙂

        super że kasza ta jest dozwolona, w takim razie pozwolę sobie wrzucić link do przepisu na naleśniki,może komuś się przyda – myślę że pasuje do diety bo odrobinę tłuszczu używa się do usmażenia pierwszego naleśnika tylko 🙂 http://smakoterapia.blogspot.com/2014/08/niebywae-nalesniki-z-samej-gryki.html

  • reylla

    Ewo w ksiazce Haylie jest danie z uzyciem bajgli- orkiszowych lub z kamutu. Z tego co się zorientowalam są one zrobione na drozdzach. Może więc można jednak zrobić bułeczki orkiszowe na 1 faze. Ostatnio eksperymentuje w kuchni…..na 3 fazę zrobilam naleśniki z mąki jeczmiennej na mleku migdalowym, fasolke po bretonsku na schabie i cukiniowe placuszki…..juz mysle jak tu krokieciki miesne zrobic z tych nalesnikow. Pycha!

  • reylla

    właśnie zorientowałam się, że używam co prawda ekologicznego kakao, ale nie jest chyba surowe. Czy surowe smakuje inaczej???

  • alekto

    jeśli makaron gryczany czy orkiszowy itp. jest dozwolony to znaczy ze te mąki użyte do jego produkcji też są dozwolone? mogę na przykład upiec chleb orkiszowy? czy tylko bezwzględnie essenski
    i co z jajkami w 1 i 2 fazie tylko białko czy można używać makaronu jajecznego?

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Tak, jeśli chleb jest upieczony z dozwolonej mąki, to też jest dozwolony. Chleb esseński to jedyna opcja jedzenia pszenicy na diecie.
      W 1. i 2. fazie może być tylko makaron bezjajeczny (większość jest właśnie taka).

  • d+t

    Witam,
    Jesteśmy właśnie w połowie 3 tygodnia diety. Jako przekąskę lub kolację drugiej fazy jemy kabanosy z kurczaka z Biedronki (znalezione w przykładowych przepisach).
    Właśnie zauważyłam, że na powyższej liście kurczak-kiełbaski są dozwolone tylko w fazie 1 i 3.
    To znaczy, że w drugiej nie można jeść kabanosków?

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Już kilka razy o tym pisałam, ale przypomnę: kabanosy z Biedronki nie są idealne, zgoda. Jednak w naszych polskich warunkach, kiedy ciężko jest kupić wędlinę bez azotanów nawet w eko sklepie, a nie każdy ma czas i możliwości piec własne wędliny, a dodatkowo sama faza 2. nie jest zbyt łatwa, jestem za tym, żeby dopuścić te kabanosy przynajmniej jako przekąski. Na posiłki główne nie polecam, bo zawierają jednak sporo soli (jakoś je trzeba konserwować). Ich zawartość tłuszczu to 18%, a np. wołowina chuda mielona ma 10%, czyli nie jest to przepaść w porównaniu do innych produktów mięsnych dozwolonych w 2. fazie. Takie jest moje zdanie, jeśli ktoś ma wątpliwości i chce ortodoksyjnie przestrzegać zasad, może ich po prostu nie włączać do diety.

  • alekto

    czym kieruje sie autorka w doborze produktow? ktore sa dopuszczalne a ktore nie? tylko IG? mysle na przyklad o mleku modyfikowanym takim dla niemowlat jestem nalogowym mlekozjadaczem i jesli nie mozna krowiego to zaboli bardziej niz brak kawy.

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Wszystkie te wybory są dokładnie przemyślane, autorka diety stosuje ją u swoich klientów (ma kilka klinik) od 20 lat. IG nie jest czynnikiem decydującym, chodzi bardziej o to, jak składniki poszczególnych produktów działają na metabolizm i jak sprzyjają (bądź nie) celom danej fazy diety.

      Nabiał w ogóle jest wyeliminowany – powody tutaj: http://szybkaprzemiana.pl/czy-nabial-szkodzi-i-dlaczego-przeszkadza-w-odchudzaniu/

      A mlekozjadacze mają do dyspozycji mleka roślinne: http://szybkaprzemiana.pl/mleko-migdalowe-kokosowe-ryzowe/

      • alekto

        ogomnie dziekuje za odpoiedz. zamowilam juz ksiazke H. Pomroy jedzie do mnie z Polski kurierem (mieszkam w Irlandii) -dzieki temu moze sama znajde w niej odpowiedzi na tego typu pytania i przestane zawracac pani glowe 🙂 dieta tego typu bardzo mnie zaciekawila bo przez 5 lat bylam na terapii sterydowej i moja waga poszybowala o 30kg w gore a teraz mimo ze od ponad roku nie biore sterydow spadla o zalwdwie 5kg! i ani ani nie chce wiecej 🙁 na razie robie zapasy produktow do podanych przez pania przepisow nie jest to proste bo w irlandzkim tesco kasz nie sprzedaja ale polskie sklepy sa super zaopatrzone i udalo mi sie w wielkim zdziwieniu nabyc kasze owsiana o istnieniu ktorej dowiedzialam sie tutaj 🙂 a co do mleka to wlasnie zalalam wrzatkiem wiorki kokosowe – sprobuje moze posmakuje mi takie roslinne mleczko.. jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i za wszystkie informacje jakie zamieszcza pani na tej stronie za ogrom zaangazownia w jej pisanie i prowadzenie.. pozdrawiam z deszczowej zielonej wyspy…:)

  • paulina

    Hej dziewczyny ostatnio natknęłam się na śmietankę z owsa, nie zawiera cukru ani laktozy ale zawiera olej palmowy i słonecznikowy wprawdzie producent zaznaczył ze zarówno owies jak i oleje są z ekologicznych upraw ale waham się. Czy będzie okej jak użyje jej np do sosu lub zupy?

  • Alina

    Hej, jestem w trakcie 3 dnia drugiego tygodnia diety. W pierwszym tygodniu byłam zachwycona po pierwszych dwóch fazach waga spadła o 1,2 kg, niestety w III fazie nadrobiłam połowę z tego, przez co po tygodniu stosowania diety waga różniła się od początkowej o nieco ponad 0,5kg. Przyznam, że zrobiłam kilka błędów (marchewka w II fazie, trochę kaszy jaglanej w III fazie). Piję bardzo dużo wody już od dawna, także stanowczo przekraczam moją dawkę dzienną (2,2l), czy jest to duży problem i powinnam ograniczyć wodę? Czy mogło to spowodować wzrost wagi z III fazie?

  • BasiaU

    mam taką prośbę/propozycję: może można by oznaczyć na tej liście produkty niewskazane przy niedoczynności tarczycy np. jakimś kolorem, lub odnośnikiem np. 1. i na dole dodać legendę , że ” 1.- nie wskazane przy niedoczynności tarczycy”

      • BasiaU

        Dopiero zaczęłam zgłębiać podstawy tej diety – od razu dziękuję za tak dobrą i pomocną stronę. Chciałabym zrzucić ok 10 kg po dwóch ciążach i jak się okazało ostatnio przy niedomagającej tarczycy. Nigdy nie stosowałam żadnych diet, gdyż nie podobało mi się swoiste „głodzenie” – ta dieta ( a właściwie sposób odżywiania) wydaje mi się bardzo mądra i odpowiednia dla mnie. W innym miejscu w necie znalazłam też ciekawą stronę dotyczącą leczenia poprzez odpowiednie pożywienie. Chcę zacząć świadomie i zdrowo się odżywiać. I tam i na tym blogu ( w komentarzach) są wpisy, że czegoś nie powinno się spożywać mając chorą tarczycę, ale nie jest to usystematyzowane. Mając jako podstawę taką tabelę, szybko można by to uporządkować. Może znajdę gdzieś jeszcze wiarygodne źródła dotyczące tych ograniczeń np. przy Hashimoto.
        Póki co, może jest na forum osoba, która zmaga się z Hashimoto czy innym rodzajem niedoczynności tarczycy i mogła by pomóc w oznaczeniu tego czego nie powinnam używać w tej diecie by była dla mnie jeszcze zdrowsza.
        Na razie wyczytałam, że nie powinnam jeść: brokułów i innych kapustnych, słodkich ziemniaków, soji, pić: kawy, herbaty, zielonej herbaty,

  • Justyna Prasoł-Wójcik

    Ewo a jak z kawą z cykorii? Zlapalam dzis szybko Inkę z polki sklepowej i okazalo sie ze jest z cykorii w 100%

  • Drakka

    Byłam na wyjeździe i w II fazie diety zjadłam pomidory.. nie miałam przy sobie listy dozwolonych produktów. Czy powinnam zacząć dietę od początku?

  • Ewa - SzybkaPrzemiana

    Gdyby ta szynka nie zawierała konserwantów, to mogłaby być, sęk w tym, że wszystkie wędliny konserwuje się azotanem sodu i dlatego w tej diecie mocno podkreśla się, że wędlina ma być bez azotanów. A taką można samodzielnie upiec lub kupić wyłącznie w sklepach eko, a i tam większość jakieś konserwanty ma.

  • Ewa - SzybkaPrzemiana

    Tak, jak Hiszpanię uwielbiam, tak za serrano itp. nie przepadam 🙂 Jeśli masz pewność, że bez konserwantów, to można jeść, jednak zwróć uwagę, by nie była zbyt tłusta (w 1. i 2. fazie tylko chude wędliny).

  • MARGO

    pomoge wam na temat szynki ,obecnie mieszkam w italli,prawdziwa szynka jest bez conserwantow za konserwant robi sol ,jest suszona w specialnych pomieszczeniach .w kiazce autorki w jenzyku wloskim jest szynka jako produkt dozwolony.
    mam nagieje ,ze wam sie przyda ta informacja

  • kluska

    1. Czy białą rzodkiew można traktować jak rzodkiewki?
    2. Czy powidła śliwkowe (bez cukru) mogą zastąpić śliwki świeże? Dodaję je do owsianki w 3. fazie, ale nie wiem, czy dobrze robię.

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      1. Tak
      2. Tu jest pewien problem ze śliwek została odparowana woda i pozostał jakby koncentrat owocu. Jednak myślę, że w połączeniu z płatkami to może przejść, bo mają niskie IG, dużo błonnika i opóźnią wchłanianie cukru do krwi (tylko nie gotować ich, a jedynie zalewać wodą).

  • Beata Weidemann

    Mam pytanie o mak
    Czy jest dozwolony w jakiejkolwiek fazie
    Często robię sobie smoothie i bardzo smakuje mi dynia z różnymi dodatkami i makiem

  • Asia

    Chciałabym zapytać czy można stosować makaron ryżowy, który w składzie ma tylko mąkę ryżową i wodę? i jak tak, to w której fazie?

  • Coco

    Cały czas w fazie 2 jako urozmaicenie sałatek jadłam kiełki rzodkiewki. Nie wiem dlaczego nie sprawdziłam, być może dlatego, że wzięłam je za pewniak… Teraz widzę, że w ogóle nie ma ich na liście…to samo z kiełkami brokułu itp dostępnymi, poza kiełkami fasoli, które akurat w 2 fazie są niedozwolone. Nie wiem jak to odebrać, czy kiełki np rzodkiewki są świadomie pominięte, czy może odbierane tak jak rzodkiewka, biała rzodkiew itp.

  • Macola

    To jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie: dlaczego w fazie trzeciej nie można jeść sardynek i tuńczyka w sosie własnym tylko w oleju? Nie mogłoby to być do wyboru?

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Myślę, że bardziej chodziło o podkreślenie, że w oleju można jeść te ryby tylko w 3. fazie, w pozostałych nie. Spokojnie można zjeść także w fazie 3. rybę z wody, tylko w posiłku muszą być zdrowe tłuszcze.

  • Kasia

    Czy suszone daktyle są dozwolone w którejś fazie? byłyby świetne do urozmaicenia wielu przepisów. Pozdrawiam.

  • Taniasza

    Ewa dziękuję za nowe listy w podziale na fazy – właśnie chciałam sobie je sama stworzyć bo łatwiej przy gotowaniu w konkretnej fazie A tu taki prezent 🙂 pozdrawiam

  • Wiktoria

    A wiadomo czy siemienię lniane jest dozwolone? Nie widziałam go na listach, ale może w Stanach się go nie używa.

  • Agnieszka

    Na liście ogólnej jest napisane, że kurkuma – przyprawa jest dozwolona tylko w fazie 3, czym to jest spowodowane?

  • Aly Chiman

    Hello there,

    My name is Aly. Would you have any interest to have your website here at szybkaprzemiana.pl promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?

    We are in the currently updating our do-follow broken link resources to include current and up to date resources for our readers.

    If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know.

    Thanks,
    Aly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *