Lody czekoladowe z batata

Pyszne i zdrowe lody, bez nabiału i cukru, inspirowane przepisem z Jadłonomii. Kremowa konsystencja, czekoladowy smak i tylko zdrowe składniki! Takie rzeczy to tylko na diecie przyspieszającej metabolizm!

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na przekąskę. 

Składniki:

  • 200 g upieczonego lub ugotowanego batata (ok. 1 średnia sztuka), wystudzonego,
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (bez sztucznych dodatków, przykłady),
  • 2 czubate łyżki kakao*,
  • 2 czubate łyżki ksylitolu*,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/3 łyżeczki soli.

* kakao i ksylitolu można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych (więcej kakao = smak gorzkiej czekolady, więcej ksylitolu = smak mlecznej czekolady)

  1. Wszystkie wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  2. Miskę włożyć do zamrażalnika i przez 3 godziny, co 30 minut, dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką.
  3. Po tym czasie nakładać pierwszą porcję lub zachować na później – można je przechowywać z zamkniętym pojemniku do miesiąca.

Uwaga – lody należy wyjąć je 20 – 30 minut przed planowanym jedzeniem, bo jak wszystkie domowe lody robione bez maszynki na początku są bardzo twarde.

Wariant: lody przed samym podaniem można polać sosem czekoladowym – pół szklanki wody, łyżeczkę kakao i łyżeczkę ksylitolu zagotuj i gotuj na dość dużym ogniu, aż zgęstnieje (wyparuje część wody – stanie się to raptem w ciągu kilku minut), od czasu do czasu mieszając.

Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam z wegańskiego bloga Jadłonomia, dopasowałam go jedynie do zasad diety przyspieszającej metabolizm. Lody smakują wyśmienicie i na dodatek – dzięki użytym składnikom – można je jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne dla dzieci jako zdrowa alternatywa dla sklepowych lodów.

A co się stanie, gdy zapomnicie zamieszać lody co pół godziny (tak jak ja raz zapomniałam)? Nic, po prostu będą miały bardziej zbitą konsystencję, ale na smak to nie wpłynie.

Pamiętajcie tylko – jeśli jesteście na diecie – że do przekąski w 3. fazie koniecznie należy dołożyć jakieś warzywo, w celu szybszego metabolizowania zdrowych tłuszczów.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.