Lody metaboliczne

Bez cukru, bez nabiału, lekkie i orzeźwiające lody, choć może powinno się je nazwać sorbetem, z miętą, cytryną lub limonką, słodzone cukrem brzozowym. 

lody-metaboliczne-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w każdej fazie, szczególnie polecane w fazie 2., do każdego posiłku, bez ograniczeń ilościowych. 

Składniki: 

  • herbata miętowa,
  • sok z cytryny lub limonki do smaku,
  • ksylitol do smaku,
  • opcjonalnie: plasterki ogórka i/lub mięty do zatopienia w lodach.
  1. Zaparzyć mocną herbatę miętową, jeszcze ciepłą posłodzić ksylitolem do smaku i dodać sok z cytryny lub limonki.
  2. Przestudzoną herbatę przelać do foremek na lody (można na tym etapie dodać listki mięty i bardzo cienkie plasterki ogórka), włożyć patyczki i zamrażać przez co najmniej godzinę.

WARIANT: Zamiast herbaty miętowej, użyć wody z sokiem z cytryny – na 2 szklanki wody dodać 1/4 soku z cytryny.

Mój komentarz:
Nazwa metaboliczne brzmi może groźnie, ale chodzi o to, że metabolizm polubi te lody, a można je jeść w każdej fazie diety – także 2-giej – bez ograniczeń ilościowych. Po prostu bezkarne orzeźwienie.
Ewa

Zapraszam do zapisania się do newslettera  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.