Magnez a metabolizm

Products containing magnesiumPisałam już o tym zbawiennym wplywie witaminy D na metabolizm i odchudzanie, ale substancji niezbędnych dla naszego zdrowia oraz sprawnej przemiany materii jest więcej. Jeśli nasz metabolizm na hulać, musimy mu zapewnić magnez, który:

– wspomaga produkcję przeszło 300 rodzajów różnych enzymów,
– pomaga produkować energię,
– stabilizuje funkcje układu nerwowego, poprawia pamięć i myślenie,
– jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego,
– pomaga utrzymać właściwy poziom wapnia, potasu i witaminy D,
– pomaga utrzymywać właściwe ciśnienie krwi.

Dieta przyspieszająca metabolizm jest tak ułożona, że obfituje w produkty zawierające magnez, a szczególnie dużo tego składnika zawierają:

  • warzywa o ciemnozielonych liściach, np. szpinak, jarmuż, botwina,
  • brązowy ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane i kasza owsiana,
  • strączkowe: soczewica, fasola,
  • kurczak,
  • ryby morskie, zwłaszcza halibut, łosoś, krewetki, dorsz, tuńczyk (a także makrela, która nie jest dozwolona na diecie, ale po jej zakończeniu jak najbardziej),
  • awokado,
  • bazylia i kolendra.

Na blogu znajdziesz wiele przepisów z kurczakiem, łososiem czy szpinakiem.

Tekst powstał na podstawie materiałów ze strony www H. Pomroy.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • anklo

    Ewo mozesz wyjasnic dlaczego makrela nie jest dozwolona na dpm ? Na poprzedniej diecie czesto zastepowalam nia lososia bo dostaje swieza prosto z polowu a u nas w sklepach losos przewaznie chodowany na szkodzkich farmach.

    • To dlatego, że makrela należy do czołówki ryb, jeśli chodzi o zanieczyszczenie rtęcią, a Pomroy wyklucza wszelką chemię w czasie diety. Po diecie, na podtrzymaniu można ją już wg niej jeść.