• Przepisy

    Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej

    Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂 Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki.  Składniki na 6 mini jagodzianek: 3 jajka eko, 2 łyżki ksylitolu, 45 g mąki kokosowej, 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki, 60 g roztopionego oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny). Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy…

  • Przepisy

    Kokosowe trufle z batatów

    Eksperymentów ze zdrowymi słodkościami ciąg dalszy. Spodziewałam się, że trufle z batatów będą miały intensywnie batatowy smak, a tymczasem – moim zdaniem – nie jest zbyt wyczuwalny. Smakują raczej kokosowo. I ten kolor! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje przekąskowe.  Składniki: szklanka pure z batata*, 3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany też ostatecznie może być), 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżeczka ksylitolu, szczypta soli, garść wiórków kokosowych do obtoczenia. * ugotowany/upieczony batat następnie zmiksowany na pure, na szklankę pure potrzebny jest jeden mały batat Do pure dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków i dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kulki i obtaczać je w wiórkach. Można…

  • Przepisy

    Kokosowe brownie

    Mocno czekoladowe, lekko kokosowe, pyszne brownie. Wypiek iście luksusowy, mimo że dietetyczny. Wg opinii czytelniczki: „brownie kokosowe pomaga przetrwać dietę, jest tak dobre że w ogóle nie myślę o innych słodyczach i piekę je co tydzień.” Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub śniadanie – składniki na 12 porcji. Składniki: 150 g oleju kokosowego nierafinowanego, 4 czubate łyżki ciemnego kakao, 170 g ksylitolu, 3 jaja w temperaturze pokojowej, 100 g mąki kokosowej, szczypta soli, opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Olej kokosowy podgrzać i wymieszać z kakao. Jaja krótko zmiksować z ksylitolem (tylko do połączenia składników). Olej z kakao oraz jaja z ksylitolem…

  • Przepisy

    Ciasto kokosowe ze śliwkami

    Kolejny smakołyk w kategorii zdrowe słodkości – bez cukru, mąki pszennej, nabiału i glutenu. Lekkie i smaczne ciasto biszkoptowe z mąki kokosowej, z owocami.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 6 porcji.  Składniki: 6 jaj, 2 łyżki ksylitolu, 4 czubate łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia śliwki (u mnie mrożone, całe opakowanie Hortexu), mogą być też wiśnie, maliny lub inne owoce 3-fazowe, do posypania śliwek: 1 łyżeczka cynamonu i łyżeczka ksylitolu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol. Do piany delikatnie wmieszać żółtka, a następnie dodać mąkę kokosową, olej i proszek…

  • Przepisy

    Ciastko czekoladowo-kokosowe z kubeczka

    Jeśli jesteś akurat w domu i masz ochotę na coś słodkiego o smaku czekolady – to jest doskonała opcja przygotowania szybkiego deseru na ciepło. Kakao i kokos tworzą bardzo smaczne połączenie.   Zobacz także: ciastko kokosowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Składniki na jedną porcję.  Składniki: jajo, 1,5 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka kakao, czubata łyżeczka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych, łyżka oleju kokosowego podgrzanego do płynnej konsystencji, 1-2 łyżki mleka roślinnego lub wody, szczypta soli. Jajko zmiksować z ksylitolem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować lub dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do niewielkiej filiżanki biorąc poprawkę na to, że trochę wyrośnie. Wstawić do kuchenki mikrofalowej i…

  • Przepisy

    Placki owsiano-kokosowe z owocami

    Chrupiące, mocno kokosowe placki śniadaniowe to prawdziwa rozpusta i to na dodatek dietetyczna.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Składniki na jedną porcję. Składniki: jedno male jajo, pół szklanki płatków owsianych PO namoczeniu lub ugotowaniu (surowych wyjdzie ok. 1/4 szklanki, ale zależy to płatków), łyżka mąki kokosowej, 1-2 łyżeczki ksylitolu, 2 łyżki oleju kokosowego, szklanka borówki amerykańskiej (lub jagód, jeżyn, malin, wiśni). Jajo, płatki owsiane, ksylitol i mąkę kokosową dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. (Ciasto powinno mieć na tyle zwartą konsystencję, aby placki nie rozlewały się na patelni. Tę zwartość zapewnia mąka kokosowa, z podanych składników konsystencja powinna być dobra, jeśli nie – dosyp jeszcze odrobinę mąki kokosowej).…