Makowiec

Oto fit makowiec bez cukru, nabiału i mąki, za to z pyszną polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego i z „oszukiwanym” spodem o smaku przypominającym… krem zabajone. 

makowiec-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 12-14 porcji. Na śniadanie lub przekąskę.

Składniki:

  • 3 szklanki maku,
  • 1-1,5 szklanki ksylitolu,
  • 8 jaj (najlepiej eko),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 krople esencji migdałowej.

Na polewę czekoladową:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki kakao.
  1. Mak sparzyć wrzątkiem na sitku wyłożonym gazą (żeby nie uciekał przez oczka), odłożyć, żeby mak wystygł i dobrze wysechł (nie był wilgotny).
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Jaja zmiksować z ksylitolem, dodać esencję.
  4. Masę jajeczną dokładnie wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. W czasie pieczenia masy oddzielą się tworząc rodzaj spodu i nadzienia.
  5. Przełożyć całość do tortownicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Zrobić polewę: olej delikatnie podgrzać (nie gotować), dodać ksylitol, wymieszać do jego rozpuszczenia, następnie dodać kakao. Wymieszać. Jeśli polewa jest bardzo rzadka, wstawić na chwilę do lodówki, aż zacznie gęstnieć, a następnie rozsmarować na wystudzonym cieście.
  8. Ciasto przechowywać w lodówce pod przykryciem (masa makowa ma tendencję do wysychania).

Wariant: jeśli chcesz uzyskać ciasto bez spodu, rodzaj biszkoptu makowego, najpierw utrzyj żółtka z ksylitolem, a następnie wymieszaj je delikatnie z pianą ubitą z białek.

Można posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Mój komentarz:
Przepis z gatunku nietypowych: masa jajeczna w czasie pieczenia opada na dno tworząc rodzaj spodu – taka upieczona słodka masa smakiem przypomina nieco zabajone. Jeśli jemy makowiec na śniadanie, trzeba dodać owoce, np. śliwki, wiśnie lub borówka amerykańska będą idealnie pasować.

Jedzony na przekąskę – koniecznie z warzywami.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Yoanna Nazar

    Czy mak trzeba zmielic?

  • Katarzyna Blukacz

    Mi sięmasa nie oddzieliła, mam jedno ciacho makowe. zastanawiam sie czy mozna do tego dodawac jakies orzechy czy wyjdzie zakalec?

    • Jednolite ciasto też jest OK, moim zdaniem. Można dodać orzechy, wtedy wyjdzie mniejsza porcja na posiłek, bo jest więcej tłuszczów.