Domowe masło migdałowe

Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na przekąskę.
Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej  – to 2 łyżki masła migdałowego . Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Z tego przepisu wyjdzie kilka porcji.

Składniki:

  • 30 dkg migdałów,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron/kokosowego (można ten składnik pominąć),
  • szczypta soli (opcjonalnie).

maslomig11. Migdały (w łupinkach, ale mogą być też obrane) zmiksować z olejem (choć dodatek oleju nie jest konieczny) . Będzie to trwało długo, więc w trosce o zdrowie miksera należy rozłożyć tę czynność na raty – robić częste przerwy i otwierać co jakiś czas mikser, gdyż orzechy nagrzewają się. Najlepiej przygotowywać masło migdałowe w trakcie innych czynności w kuchni i co parę minut włączać mikser na trochę.
3. Nasze wysiłki zostaną nagrodzone. Z początku powstanie rodzaj sieczki z migdałów, z czasem masa stanie się coraz bardziej mokra i oleista, a w momencie, kiedy stracimy nadzieję, że coś  z tego będzie – powstanie masło migdałowe.
4. Powstałe masło migdałowe możemy przechowywać w lodówce do miesiąca.

Mój komentarz:
Pierwszy raz w życiu zrobiłam i w ogóle jadłam masło migdałowe. Jest bardzo sycące i wyraźne w smaku, taka jakby esencja migdałów. Bez brązowych łupinek miałoby pewnie delikatniejszy smak, ale z łupinką są bardziej charakterne.

A teraz najważniejsza informacja – masło migdałowe z selerem naciowym smakuje wręcz nieziemsko! Bardzo polecam. Idealna przekąska w 3. fazie diety. Można też niewielką ilość wykorzystać do dania głównego, np. do kurczaka.

Zobacz także: Masło migdałowe w kategorii Produkty

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • grazka

    jem to masło od początku diety 🙂
    w 3 fazie na sniadanko – grzanka z esseńskiego na to masło migdałowe borówki, maliny i cynamon 🙂 urywa dupe 😀
    ale za to z selerem mi w ogóle nie smakuje 🙁

    • Na chlebie z owocami jeszcze nie próbowałam, ale jestem przkonana, że to to też super połączenie.

      • Isiabelka

        Hej, robiłam a właściwie robiłyśmy m.in. to masło razem z jedną z czytelniczek bloga – Bietą, przy okazji zakupu Thermomixa TM5 z orzechów nieprażonych i OBRANYCH. Moim zdaniem wyszło trochę za mało wyraziste w smaku. Następnym razem spróbuję z nieobranych:) Dla planujących zakup Thermomixa, w którym wszystko robi się właściwie
        samo i błyskawicznie („przerobiłyśmy” też parę przepisów wedle diety FMB), pozwalam sobie polecić Bietę jako bardzo fachową i przemiłą
        konsultantkę TM:), adres: fere@op.pl

  • Angie

    Mam pytanie odnośnie chleba esseńskiego. Robicie go same czy kupujecie?
    Cena 20 zł nie zachęca… Można go zastąpić jakimś innym chlebem?
    Bo jeśli nie, to w takim razie pozostają mi ciągle tylko płatki z owocami…. :/ mimo, że lubię owsianki to pewnie znudzi mi się…

    • Kupuję, ale zgadzam się, że jest drogi (choć ja akurat jem 2 kromki tygodniowo). Jeśli ktoś ma czas na upieczonie swojego, to super. Oczywiście chleb esseński nie jest niezbędny, a oprócz płatków w 1. fazie można jeszcze kaszę jaglaną, brązowy ryż, amarantus, pęczak, makaron z brązowego ryżu itd. (w fazie 3. jest mniejszy wybór).
      Jeśli chodzi o chleb, najlepszy na rynku pod kątem składu jest moim zdaniem jest chleb żytni Mestemacher (dostępny np. w supermarketach). Jeśli ktoś zdecydowałby się na Mestemacher, to wtedy na porcję pół kromki, bo jest pakowany w dużych prostokątnych kromakch.

  • Angie

    Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
    Będąc ostatnio na diecie jadłam właśnie ten chlebek – moje ulubione tej firmy 🙂
    Odchudzałam się na diecie, którą kupiłam na pewnym znanym portalu – udało mi się zrzucić 6 kilo, ale moim celem było 13 – jeszcze 7 i będę zadowolona 🙂 Chcę wrócić do waga sprzed ciąży (mam trójkę dzieci)
    Mimo tych nadprogramowych 7 kilo już jestem zadowolona z efektów 🙂
    Za 2 tyg. przejdę na dietę Pomroy i mam nadzieję, że się uda 🙂

  • Anita

    Witam:)
    Od jakiegos czasu sledze Twoj blog,nie ukrywam- jest bardzo pomocny w przetrwaniu diety:) Na FMD jestem teraz czwarty tydzien.Rewelacji w chudnieciu niestety-jak dla mnie- nie ma, poki co zrzucilam jakies 2,5 kg.Nie mam jednak zamiaru sie poddawac:)
    Ale nie o tym chcialam sie rozpisywac. Zajrzalam dzis na strone Haylie Pomroy i weszlam w link odsylajacy do programu tv w ktorym wystapila i wyjasnila zasady swojej diety. Jest tam m.in. przydatna informacja dotyczaca rowniez m.in. powyzszego przepisu, a mianowicie,ze w fazie III NIE NALEZY jesc PRAZONYCH orzechow i nasion (tez migdalow) poniewaz odkladaja sie one w oponce.Odpowiednie sa tylko surowe.
    Wrzucam link, zerknij w wolnej chwili, moze okaze sie pomocny:) http://www.doctoroz.com/episode/overcome-your-metabolism-slump?video_id=2147030976001
    Pozdrawiam i gratuluje bloga!

    • Witam, dzięki za miłe słowa.
      Można pominąć prażenie w tym przepisie, nie jest ono koniecznie do wykonania masła.
      Zresztą jedząc porcje Pomroy (2 łyżki tego masła czy też 1/4 szklanki orzechów), chyba nie ma szans, żeby coś odłożyło się w oponce 😉
      Pozdrawiam

  • T

    W innych źródłach również znalazłam informację, że orzechów, migdałów, nasion słonecznika, dyni itp. nie powinno się prażyć. Tracą wtedy część swoich dobroczynnych właściwości.

  • Isiabelka

    Ewa, mam dziwne dość pytanie: jakiego miksera używasz do robienia tego masła? Ja dysponuję tylko takim ręcznym blenderem Browna i nie wiem, czy ten „sprzęt” się nadaje. Rozważam kupno malaksera ale nie wiem, czy malakser nadaje się do tego typu historii jak robienie tego masła? Nie chcę kupować zbyt dużo kombajnów kuchennych, bo nie bardzo mam je gdzie trzymać:)
    I pozdrawiam noworocznie Ciebie i wszystkie blogowiczki:)

    • Ja mam właśnie Brown 600 Watt Turbo – podpinam do większego dzbanka i tak robię masło migdałowe. Ważne są przerwy, żeby nie przegrzać miksera.

      • Nika

        Ewo, czy mozna dekupic wiekszy dzbanek osobno, bo moj jest maly i np zupe z papryki miksuje ” na raty” ?

        • Aż tak dużych dzbanków, żeby zmieściło się kilka litrów zupy, to raczej nie ma. W takich sytuacjach miksuję w garnku końcówką miksującą.

  • Isiabelka

    dzięki

  • Gabi

    Robiłam to masło wiele razy. Jest pyszne. Ja dodatkowo doprawiam je cynamonem. Migdały o wiele szybciej zmielą się na masło, jeżeli nie dodamy do nich oleju przed miksowaniem, a dopiero na samym końcu – po uzyskaniu masła 🙂

  • Magda K.

    O matuchnu jaka pycha!!! Właśnie zjadłam z marcheweczką. Boję się spróbować z selerem bo mi nie podchodzi ten seler. ALe może z masłem dostaje nową jakość??