Masło słonecznikowe
Propozycja ciekawej przekąski dla fazy 3. Może być także wspaniałym dodatkiem do owsianki z owocami, np. z borówką amerykańską. Ma bardzo intensywny smak ziaren słonecznika, nie wiedzieć czemu kojarzący się z chałwą.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Wielkość porcji: 2 łyżki masła. Z podanych składników wyjdzie pół szklanki masła, można dowolnie zwielokrotnić.
Składniki:
- szklanka ziaren słonecznika,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: cynamon, ksylitol do smaku.
- Ziarna słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni, ale nie za długo, ok. 1 minutę mieszając, bo prażenie pozbawia ich właściwości. Można też spróbować z surowymi, ale wtedy są bardziej mokre niż kruche i trzeba je dłużej miksować.
- Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki.
- Miksować na raty, aby nie przeciążyć sprzętu, aż ziarna zaczną początkowo przypominać mokry piasek, potem staną się oleiste, a w końcu płynne.
Mój komentarz:
Jest już na blogu przepis na analogicznie przygotowywane masło migdałowe. Masło słonecznikowe to również dobra przekąska dla 3. fazy, z dodatkiem np. selera naciowego. Może być także dodatkiem do owsianki z owocami, np. z borówką amerykańską. Ma bardzo intensywny smak ziaren słonecznika, nie wiedzieć czemu kojarzący się z chałwą.
2 komentarze
Pati
Pychotka!!!! Dodalam oliwy z oliwek bo nie mialam juz innego tluszczu . Jadlam na przekaske 1 lyzke i do tego seler naciowy.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może być każdy inny zdrowy tłuszcz, oliwa też, z tym, że ona ma charakterystyczny smak, który nie wszystkim odpowiada.