Przepisy

Meksykańska pikantna czekolada

„O czekoladzie na gorąco myśli się jak o małym, kalorycznym grzeszku, jednak przygotowana z odpowiednich składników staje się napojem z kategorii superżywności. Łączy bogate w przeciwutleniacze kakao z mielonym cynamonem i pieprzem cayenne, które równoważą poziom cukru we krwi i pobudzają krążenie.”

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 małe filiżanki, na przekąskę. 1 filiżanka = 1 porcja. 

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (bez chemicznych dodatków, przykłady tutaj),
  • 3 łyżki kakao w proszku,
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli czekolada ma być słodka),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • mała szczypta pieprzy cayenne (można więcej, jeśli lubisz mocno pikantny smak).

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i delikatnie podgrzać, mieszając. Podawać.

Mój komentarz:
Cytat z początku artykułu oraz sam przepis pochodzą z książki „Sztuka dobrego jedzenia” sióstr Hemsley.
Czekolada jest tak gęsta, że można ją jeść łyżeczką. Będzie idealna dla czekoholików. Mała szczypta cayenne nie spowodowała, przynajmniej u mnie, zbyt wielkiej „pikanterii”, dlatego do samej filiżanki dodałam jeszcze jedną szczyptę – wyszła idealnie: pikantna, gęsta, aromatyczna.

Może być fajną, słodką przekąską w fazie 3. diety przyspieszającej metabolizm. Pamiętajcie tylko, żeby zjeść także jakieś warzywo.

***




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *