Metaboliczne brownie

Słynne czekoladowe brownie w wersji korzystnej dla metabolizmu – bez białej mąki, cukru, nabiału. 

brownie-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 16 porcji. Dla fazy 1. (4 porcje) lub dla fazy 3. (2 porcje). 

Składniki:

  • 2 duże jaja (faza 3.) lub 4 białka jaj (faza 1.),
  • ¼ szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka mąki owsianej, mogą być zmielone płatki owsiane (faza 1. i 3.) lub gryczanej bądź orkiszowej (faza 1.)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jajka, kakao, ksylitol i wanilię zmiksuj razem.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wychodzi dość gęste.
  4. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chodzi o wielkość foremki, powinna być mała, o formacie zbliżonym do 20×20 cm, ja użyłam podłużnej o podobnej powierzchni (36×13 cm).
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.
  6. Upieczone i wystudzone ciasto pokrój na 16 kawałków.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi ze strony www autorki diety Haylie Pomroy (przystosowałam go do polskich warunków). Brownie jest umiarkowanie słodkie, ma dobry czekoladowy smak, jedyne zastrzeżenie jakie mam to takie, że jest trochę suche, dlatego polecam do kawy zbożowej – świetnie pasują do siebie.

Jeśli chodzi o wielkość porcji, ciasto dzielimy na 16 kawałków.

W 1. fazie:

  • można zjeść na posiłek 4 kawałki – wyczerpują ilość ziaren na dany posiłek,
  • na śniadanie, obiad lub kolację,
  • przykładowe śniadanie: 4 kawałki brownie, szklanka truskawek, warzywa,
  • przykładowy obiad: pierś kurczaka, żółta fasola szparagowa, pomidory, 4 kawałki brownie, pomarańcza,
  • przykładowa kolacja: analogicznie jak obiad, ale bez owoców.

W 3. fazie: 

  • można zjeść 2 kawałki na posiłek – wyczerpują ilość ziaren,
  • na śniadanie lub na kolację (przy czym na kolację w 3. fazie ziarna są opcjonalne),
  • przykładowe śniadanie: sałatka z pomidorów i cukinii z sosem winegret na bazie oliwy z oliwek, 2 kawałki brownie, szklanka jagód,
  • przykładowa kolacja: sałatka z kalafiora, pomidora, rzodkiewek, szczypiorku i jajka na twardo z majonezem, 2 kawałki brownie.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • reylla

    Ewo zrobiłam inne brownie. Składa się z 2 części spód i polewa. Było pycha. Spód: miksujemy 1,5 szklanki orzechów włoskich, 1,5 szklanki laskowych, 1/3 szklanki ksylitolu, odrobina soli, 3/4 szklanki kakao i 1/3 ksylitolu z woda…ilosci na oko….ma sie kleic. Mase wyłozyłam do formy jak na biszkopt i wstawiłam na pare godzin do lodówki. Polewa to 1 szklanka masła kokosowego, 1 szklanka orzechów laskowych, 1/4 szklanki kakao, 1/4 szklanki ksylitolu- miksowałam 5 minut na gładki krem. Masę wyłożyłam na ciasto z spód z lodówki.
    Można zamrażać

    Masło kokosowe : wiórki kokosowe 2 paczki po 200 g miksować około 1 minuty. Najpierw wsypałam 1 poczkę i w trakcie miksowania dodałam drugą.

    Ewo mam jeszcze pytanie, na stronie Haylie pojawił się przepis na Mango Pinia Colada- jest napisane, że odpowiedni dla fazy 3. Przecież mango i ananas jemy w 1 fazie. Poza tym tluszcz i owoce??? W przepisie jest mleko kokosowe i migdałowe. To ma być na deser chyba.
    Pozdrawiam

    • Twoje brownie to wersja luksusowa 🙂
      Jeśli chodzi o przepis Pomroy z mango i ananasem w fazie 3., to oczy przecieram i nie wierzę… Albo przepis miał dotyczyć któregoś z „burnów” albo wstawił go któryś z jej współpracowników (wiadomo, że tych treści nie tworzy sama, ma od tego ludzi).
      Tłuszcz + owoce dla 3. fazy jest OK. Ale owoce są wtedy z niskim IG.

      • reylla

        Luksusowa niestety 🙂 wychodzi tego dużo i można zamrozić jako zapas.
        Za tydzień kończę dietę i mam ogromne obawy. Po 8 mc juz się do niej przyzwyczaiłam. Nie wiem jaką strategię przyjąć. Na stronie Pomroy był wcześniej na ten temat artykuł. Najbardziej odpowiada mi zmodyfikowana faza 3, tylko mam dylemat z przekąskami, chciałabym np czasem zjeść owoc na przekąskę. Właśnie nie było dokładnie opisanych przekąsek:( Wolałabym zjeść owoc na sniadanie i przekąskę niz do obiadu. Hmmm chyba poczynię swoje modyfikacje.

        • Gdzieś czytałam u Pomroy, żeby rotować przekąski – stosować zamiennie owoce, białka i zdrowe tłuszcze, taka zmienność podobno pobudza metabolizm. Pomroy ma kilka wersji tego, co robić po diecie: http://szybkaprzemiana.pl/faza-nr-4/

          • Marta-Sara

            Witajcie 🙂
            Rotacja przekąsek jest polecana w pierwszej książce

  • Kama

    Hej, mnie udało się popełnić w piątek Brownie doskonałe 😉
    3 duże jajka,
    130 gram mąki owsianej
    3/4 szklanki kakao
    dobre pół szklanki pasty tahini
    pół szklanki ksylitolu.
    Podzieliłam placuszek na 12 kawałków i sobie dojadałam do śniadanka po dwa do niezbyt obfitej owsianki.
    Reszta zamrożona czeka na piątek 🙂

  • Julia Chodźko

    Dzień dobry wszystkim,
    Zrobiłam właśnie drogą eksperymentu i modyfikacji rodzinnego ulubionego przepisu pyszną przekąskę deserową na fazę 3 – orzechowe kule – może ktoś będzie miał ochotę:

    – 1 żółtko
    – 5 dkg ksylitolu
    – 10 dkg zmielonych orzechów włoskich + kilka deko na obtoczenie
    – 2 łyżki soku wyciśniętego z grejpfruta
    Wszystko wrzucić do miski, dokładnie zagnieść i zamiesić, żeby powstała bardzo gęsta masa. Następnie z masy utoczyć w rękach kulki, obtoczyć je w zmielonych orzechach i schłodzić w lodówce.

    Normalna wersja jest z cukrem pudrem i z rumem, ale na potrzeby diety myślę, że taka modyfikacja może być.

  • hotaru85

    Ja zrobiłam z powyższego przepisu ale z braku formy wsadziłam do foremek do babeczek. Wyszło mi 8 super babeczek, z wierzchu lekko chrupiących, w środku mięciutkich. Warto eksperymentować, zawsze wyjdzie coś fajnego 🙂

    • Jeśli są w środku wilgotne, to faktycznie jest dobry sposób pieczenia, bo tak jak pisałam ciasto wychodzi dość suche.

  • Cukromania

    dzisiaj zrobiła, bo po 8 miesiącach ciągłego plinowania się w końcu coś we mnie wczoraj pękło. Nie mogę się poddać, więc ratuję się jak mogę. Ponieważ mój syn też próbuje Twoje przepisy, do tych proporcji dodałam 1 jajko więcej. Masa zrobiła się bardziej płynna, Rozlałam ją do formek muffinkowych – wyszło 21 ciasteczek (więc to jedno jajco też się rozłożyło hehe), Do każdej na wierzch dodałam po 2 żurawinki i posypałam po górze siemieniem lnianym (odrobinkę) 🙂 Danie idealne do 3 fazy 😀

    • Karolina, 8 miesięcy pilnowania się to bardzo długo, jedno jajko nie ma znaczenia, a żurawina to mistrz świata kwaśności – więc jedz bez wyrzutów sumienia 🙂

  • Petra

    Witam! Jesteś pewna, ze piec 15 minut? Właśnie je piekę, dziubnęłam patyczkiem i jest surowe…

    • Tak, tyle się go piecze, jednak wiadomo, że każdy ma inny piekarnik czy wielkość blaszki, piecz po prostu do suchego patyczka.