Migdałowy torcik z Majorki

Pachnący cytrusowo torcik bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów to idealna propozycja zdrowej słodkości na nadchodzące Święta. Co, ważne, bardzo prosty do wykonania i składający się zaledwie z kilku składników. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych. 

Składniki:

  • 7 dużych jajek,
  • szczypta soli,
  • 250 g ksylitolu,
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy,
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 280 g zmielonych migdałów (w oryginalnym przepisie obrane, ja użyłam takich ze skórką),
  • do dekoracji: ksylitol zmielony na puder i migdały lub płatki migdałowe.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do puszystości i białości.
  4. Dodać skórki z cytrusów, cynamon i ubić. Dodać zmielone migdały i dokładnie wymieszać.
  5. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać do mieszanki migdałowej, w kilku turach, delikatnie wymieszać.
  6. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przelać do niej ciasto migdałowe, wyrównać.
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę obniżyć do 140ºC i kontynuować pieczenie przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć ciasta.
  9. Wystudzić w lekko uchylonym i stygnącym piekarniku.
  10. Wyjąć i oprószyć sproszkowanym ksylitolem, udekorować migdałami.

Mój komentarz:
Tym razem inspiracją był blog Moje Wypieki, który na pewno nie słynie z ciast dietetycznych, a wręcz przeciwnie 🙂 Jedyna zmiana w stosunku przepisu źródłowego to zamiana cukru na ksylitol. Powinny być też użyte migdały obrane, ja jednak w przedświątecznym rozgardiaszu, nie miałam czasu na ich obieranie. Skutek jest taki, że ciasto jest bardziej wyraziste w smaku i ciemniejsze, niż z migdałów nieobranych, co zupełnie mi nie przeszkadza.

Torcik obłędnie pachnie w czasie pieczenia, jest wilgotny, sycący i bardzo smaczny. Polecam!

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • justytka

    Czy można użyć mąki migdałowej?

    • Nie robiłam tego ciasta z mąką migdałową, więc trudno mi powiedzieć, trzeba spróbować.