• Przepisy

    Miękkie ciasteczka migdałowe

    Miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów, słodzone ksylitolem to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych świątecznych wypieków. A jeśli chodzi o smak – wymiatają!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych.  Składniki: 2 białka dużych jaj bio, 200 g zmielonych migdałów, 3/4 szklanki ksylitolu + 2-3 łyżki do obtaczania ciasteczek, 3-4 krople olejku migdałowego (można pominąć). Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki ksylitolu i jeszcze przez moment ubijać. Wymieszać pianę z migdałami i olejkiem. Powstanie gęsta, klejąca się masa. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w ksylitolu i układać na…

  • Przepisy

    Migdałowy torcik z Majorki

    Pachnący cytrusowo torcik bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów to idealna propozycja zdrowej słodkości na nadchodzące Święta. Co, ważne, bardzo prosty do wykonania i składający się zaledwie z kilku składników.    Zobacz także: Torcik czekoladowy z bitą śmietaną kokosową Ciasto z batatów Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych.  Składniki: 7 dużych jajek, szczypta soli, 250 g ksylitolu, świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy, świeżo otarta skórka z 1 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 280 g zmielonych migdałów (w oryginalnym przepisie obrane, ja użyłam takich ze skórką), do dekoracji: ksylitol zmielony na puder i migdały lub płatki migdałowe. Wszystkie składniki powinny być w…

  • Przepisy

    Gwiazdki cynamonowo-migdałowe

    Zmielone migdały, ksylitol i białko – oto cała filozofia, a powstaną pyszne, rozpływające się w ustach i zdrowe łakocie.    Zobacz także: Ciasteczka słonecznikowe Ciasteczka owsiane z tahini, kokosem i orzechami Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 12 porcji przekąskowych.  Składniki: 400 g zmielonych migdałów, mogą być obrane lub nie (lub orzechów laskowych), 100 g ksylitolu, 2 białka, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, opcjonalnie: ksylitol do posypania. W misce wymieszać migdały z cynamonem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g ksylitolu. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. Ciasto ma bardziej konsystencję plasteliny,…

  • Przepisy

    Tarta owsiano-migdałowa z owocami

    Śniadaniowe ciasto na bogato – same zdrowe składniki! Można jeść z czystym sumieniem, bo składa się głównie płatków owsianych, migdałów, ksylitolu, batatów i owoców. Na dodatek jest łatwe i szybkie do zrobienia.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1o porcji. Na śniadanie.  Składniki na spód: 2 szklanki płatków owsianych górskich, 1 szklanka płatków migdałów lub całych migdałów (mogą być obrane lub nie), 3 łyżki ksylitolu, 2 łyżki wody, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu na spód cynamonowy lub czubata łyżka kakao na spód czekoladowy, 1 ugotowany batat (ok. 500 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 2 łyżki mąki owsianej lub mąki z tapioki. Składniki…

  • Przepisy

    Batony orzechowo-kawowe

    Kolejny dietetyczny majstersztyk – pyszne chrupiące batony o smaku orzechów i czekolady z kawową nutką. Jak zwykle same zdrowe składniki. Przepis czytelniczki Agnieszki.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Przekąska. Składniki na 6 porcji. Składniki na 6 porcji: 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka), 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki kakao lub karobu, 2-3 łyżki ksylitolu, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć…

  • Przepisy

    Czekoladowe ciasto oliwne

    Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm.    Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych.  Składniki: 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy), 50 g kakao, 125 ml wrzątku, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 150 g mielonych migdałów, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 200 g ksylitolu, 3 jaja. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą. Jajka ubij…

  • Mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe
    Produkty

    Mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe

    Na diecie przyspieszającej metabolizm nie jest dozwolony nabiał – nie sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów, o czym szerzej piszę tutaj: Czy nabiał szkodzi i dlaczego przeszkadza w odchudzaniu? Dlatego alternatywą są mleka roślinne – kokosowe, migdałowe, z orzechów nerkowca czy ryżowe. Autorka diety wymienia także mleko z konopi (hemp milk) u nas raczej niedostępne, ale są tutaj czytelniczki mieszkające zagranicą, więc może przyda im się ta informacja. Można ich używać jako dodatku do kawy zbożowej, składnik koktajli owocowych lub dodatek do owsianki. Ich główną zaletą jest fakt, że zawierają zdrowe tłuszcze, węglowodany i proteiny bardzo korzystne dla naszego metabolizmu. Poza tym mają przyjemny, delikatny, słodkawy smak. Niektóre z tych mlek (ryżowe,…

  • Czekoladowe ciastka
    Przepisy

    Czekoladowe ciastka

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 ciastek. Na śniadanie porcja wynosi 2 ciastka (+ owoc, + warzwya). Składniki: 100 g posiekanych dowolonych orzechów lub migdałów (u mnie mieszanka nerkowców i migdałów), 2 łyżki wiórków kokosowych (pominęłam, bo nie miałam), 1 szklanka płatków owsianych, 1 łyżka kakao, 2 jaja, 2 łyżki tłuszczu kokosowego lub innego dozwolonego tłuszczu, 0,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia. 2 łyżki ksylitolu. 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 2. Podzielić na 8 porcji. 3. Formować kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć ciastka ręką, nadając kształt placuszków. 4. Piec około 20 minut w 170 st. Wariant: zgodnie z radą jednej czyteliczek bloga,…

  • Przepisy

    Domowe masło migdałowe

    Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na przekąskę. Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej  – to 2 łyżki masła migdałowego . Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Z tego przepisu wyjdzie kilka porcji. Składniki: 30 dkg migdałów, 3 łyżki oleju z pestek winogron/kokosowego (można ten składnik pominąć), szczypta soli (opcjonalnie). 1. Migdały (w łupinkach, ale mogą być też obrane) zmiksować z olejem (choć dodatek oleju nie jest konieczny) . Będzie to trwało długo, więc w trosce o zdrowie miksera należy rozłożyć tę czynność na raty – robić częste przerwy i otwierać co jakiś czas mikser, gdyż orzechy nagrzewają się. Najlepiej przygotowywać masło migdałowe w trakcie innych…

  • Produkty

    Masło migdałowe

    Produkt nie jest w diecie obowiązkowy, jego spożywanie to jedna z opcji. Mam wrażenie, że masło migdałowe z selerem naciowym to amerykański klasyk, ponieważ już parokrotnie spotykam się z takim zestawieniem, a tym razem takie właśnie danie poleca H. Pomroy w diecie przyspieszającej metabolizm, jako przekąskę w fazie 3. Masło migdałowe, nie jest u nas zbyt popularnym produktem. Można je: 1)  Zrobić samemu: wykonanie jest bardzo proste – trzeba dokładnie  podprażone migdały zmiksować  na jednolitą masę. Sam proces miksowania trwa dość długo, wymagana jest cierpliwość. Tutaj mój przepis 2) Kupić w sklepach z ekożywnością, np. w sieci Organic Farma Zdrowia, choć cena nie zachęca – za słoik 250 gram zapłacimy 35…