Przepisy

Mini pączki orkiszowe pełnoziarniste

Propozycja na Tłusty Czwartek: pączki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, słodzone ksylitolem i pieczone. Raczej wariacja na temat pączków, ale bardzo smaczne. Polecam też przepis na pączki wegańskie pieczone z mąki orkiszowej jasnej. 

Danie 4. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Nie pasują do żadnej fazy, ale na pewno są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pączków. 

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 jaja eko,
  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody lub mleka roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 3 czubate łyżki ksylitolu,
  • 85 g roztopionego oleju kokosowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • na lukier: 100 g ksylitolu zmielonego na cukier puder, sok z cytryny (ile zabierze),
  • opcjonalnie do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posiekane orzechy itd.
  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, następnie dodać jaja, ksylitol, olej kokosowy, skórkę pomarańczy, szczyptę soli. Wymieszać.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę i wlać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
  3. Miskę przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po godzinie wyrastania ciasta formować dłońmi zwilżonymi w wodzie małe pączki (o średnicy ok. 5 cm) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Można odstawić jeszcze do wyrośnięcia, ale można też ten etap pominąć i od razu piec.
  6. Wstawić blachę z pączkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut do lekkiego zrumienia.
  7. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem przygotowanym w następujący sposób: do zmielonego ksylitolu dodawać stopniowo sok z cytryny po łyżeczce, cały czas ucierając, do uzyskania pożądanej konsystencji (może być gęsty, może być rzadszy – zależy jak lubimy). Polać mini pączki lukrem i ewentualnie udekorować. Najlepsze w dniu upieczenia.

Mój komentarz:
Nie są tradycyjne pączki, a raczej wariacja na ich temat. Dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej mają lekko orzechowy wyrazisty smak, dodatkowo podkręcony dodatkiem skórki pomarańczowej i obecnością soku z cytryny w lukrze.

Są bardzo smaczne, a przede wszystkim nie zawierają mąki pszennej zwykłej i cukru – 2 głównych killerów metabolizmu. Za to mąka pełnoziarnista orkiszowa zawiera witaminy z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelazo, mangan, miedź i aminokwas o nazwie tryptofan, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny – tzw. hormonu szczęścia. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że pączki te uczynią nas szczęśliwszymi 🙂

***



Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.