Miska brokułów z kurczakiem
Bardzo udany przepis, a bohaterem dania jest tu niewątpliwie ryż – ugotowany w bulionie, z dodatkiem warzyw smakuje po prostu doskonale.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 1. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje.
Składniki:
- 4 szklanki bulionu warzywnego* lub drobiowego,
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli,
- 1/2 szklani posiekanej marchewki,
- 1/2 szklanki posiekanego selera naciowego,
- 1 łyżka posiekanej natki,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 2 szklanki brązowego ryżu surowego,
- 480 g piersi kurczaka pokrojonej na kawałki,
- 4 szklanki różyczek brokuła,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
* włoszczyzna ugotowana z listkiem laurowym i zielem angielskim
- Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Bulion z warzywami (oprócz brokułów!), natką i czosnkiem umieść w dużym garnku, dolać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, dodać surowy ryż brązowy, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 25 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, po 25 min. zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić.
- Kurczaka wymieszać z brokułami, sokiem z cytryny , natką, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut.
- Ugotowany ryż podzielić na 4 porcje, na każdej położyć 1/4 porcji kurczaka z brokułami i podawać.
Mój komentarz:
Ten przepis znajduje się w pierwszej książce Haylie Pomroy, jednak podana jest tam inna ilość ryżu niż wymieniłam powyżej – opierałam się na stronie www autorki diety, gdzie najwyraźniej przepisy zostały zaktualizowane jeśli chodzi o ilość ugotowanych ziaren (stali bywalcy forum wiedzą o co chodzi) i ta wersja (szklanka ugotowanych ziaren na porcję) jest obecnie obowiązująca. Do takiego obiadu przysługuje jeszcze owoc.
Przepis jest bardzo udany, a bohaterem dania jest tu niewątpliwie ryż – ugotowany w bulionie, z dodatkiem warzyw smakuje po prostu doskonale. Zdecydowanie do wykorzystania przy innych daniach 1. fazy, np. z dodatkiem curry. Z kolei sam kurczak z brokułami to dobry pomysł na fazę 2.
KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀
UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?
12 komentarzy
Marta-Sara
jadłam to dość często na początku diety 🙂 takie proste, smaczne danie
MonikaCielepak
Ewa czy mogę zamienić w tym przepisie ryż na kaszę gryczaną lub pęczak?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, oczywiście, również będą pasować.
Dorota
A nie można po prostu ryż z mięsem i brokułami? Ten bulion jest niezbedny? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Oczywiście, że można, ten sposób przygotowania ryżu podnosi po prostu jego walory smakowe.
olaa
a czy ten bulion posiada jakieś niezbędne wartości odżywcze, które musimy spożyć? czy mozna go po prostu pominąć:)?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można go pominąć, on jedyne podbija smak.
Ewa Marja
Ewo witaj,
Przymierzam się do diety ale najpierw próbuję przepisy i zalecenia.
Mam wątpliwości odnośnie porcji białek w 1. fazie na obiad i kolację . W książce jest mowa o umiarkowanej ilości protein a w zaleceniach porcji jest to cała porcja protein i jednocześnie cała porcja ziaren. Czy tak powinno być ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak powinno być. Umiarkowana = dwa razy dziennie, na śniadanie i kolację.
Ewa Marja
Dziękuję za odpowiedź.
olga
Mam zamiar przejść na ta dietę. Pani Ewo nie potrafię zrozumieć porcji jakie należy spożywać. Chcę zmniejszyć wagę10-20 kg i tu stosuję wielkość 1,5 porcji, jednak jeśli chodzi o białka to jest np: mięso 180 g na cały dzień w fazie pierwszej czy na obiad i kolejne 180 g na kolację? Będę wdzięczna za odpowiedz
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Pani Olgo,
porcje zawsze podane są na JEDEN posiłek, nigdy na cały dzień. Tutaj pomocna tabela: https://szybkaprzemiana.pl/wp-content/uploads/DPM-wielkosc-porcji-10-20-kg-1.pdf