Chleb – jaki najlepszy dla metabolizmu?
Według zasad diety, jedyny dozwolony chleb, to chleb ze skiełkowanego ziarna (czyli esseński – więcej tutaj), ale nie jest do końca prawda. Tak naprawdę można jeść każdy chleb z dozwolonej mąki, pod warunkiem, że zawiera wyłącznie dozwolone w danej fazie składniki. Jednak bardzo trudno jest taki chleb kupić. Każdy sklepowy chleb, także ten o nazwie gryczany czy orkiszowy, jest tak naprawdę z pszenicy.
Zobacz także moje przepisy:
A pszenica jest na diecie wykluczona i to z bardzo ważnych powodów. Jest to roślina tak mocno zmodyfikowana genetycznie (GMO nr 1 wśród roślin), że jej zmetabolizowanie to dla organizmu ogromny wysiłek. Przetrawiając pszenicę, na pewno nie będzie mógł zająć się spalaniem naszego tłuszczu. Niestety, praktyki genetyków z przełomu lat 60. i 70. mające na celu zwiększenie wydajności i odporności na warunki atmosferyczne sprawiły, że ta roślina czyni spustoszenie w naszym organizmie i jest uważana za jedną z przyczyn światowej epidemii otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób żywieniowo-zależnych. Dlaczego głośno się o tym nie mówi? To już temat na osobny wpis.
Gdzie zatem kupić chleb z innych, bezpiecznych i korzystnych dla zdrowia ziaren, niezawierający pszenicy? Sprawdziłam kilka piekarni w mojej okolicy.
Chleb orkiszowy, Oskroba. Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, owies gnieciony, mąka orkiszowa 6,9%, siemię lniane, sól, drożdże, kminek mielony.
Zawartość orkiszu w chlebie orkiszowym: niecałe 7 %.
Chleb gryczany, Putka. Skład: mąka pszenna, woda, kasza gryczana (15%), naturalny zakwas żytni (mąka żytnia, woda), cebula, sól, drożdże.
15% kaszy gryczanej, sprawia, że chleb nazywa się gryczany. Tak naprawdę składa się głównie z pszenicy.
Bułka orkiszowa Putka: mąka pszenna, mąka pszenna orkiszowa (26%), woda, ziarna słonecznika, pestki dyni, mąka żytnia sitkowa, otręby pszenne, drożdże, sól, przyprawy.
Bułka orkiszowa tylko w 1/4 jest bułką orkiszową. I tak wypada lepiej od Lubaszki (poniżej), która zawiera 7% orkiszu i w ogóle ma bardzo słaby skład (soja, olej palmowy, cukier).
Bułka orkiszowa Lubaszka. Skład: mąka pszenna, mąka orkiszowa (7%), mąka pszenna graham, woda, słonecznik, soja łamana, kiełki pszenicy, tłuszcz roślinny (palmowy), słód jęczmienny, odtłuszczone mleko w proszku, cukier, drożdże, sól, czosnek.
Jak więc widać, na piekarnie nie ma co liczyć. Co zatem robić? Oczywiście upiec chleb samemu.
Podaję wszystkie mąki dozwolone na diecie. Nie wszystkie nadają się na chleb, ale może ktoś ma ochotę poeksperymentować, w końcu pieczywo może mieć też formę placków, tortilli, podpłomyków itd.
Mąki dozwolone w 1. fazie:
- amarantusowa,
- z brązowego, czarnego i dzikiego ryżu,
- gryczana,
- kamutowa,
- jaglana,
- owsiana,
- z komosy ryżowej,
- orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 i wyżej (mąka orkiszowa typu 600 czy 720 jest zbyt przetworzona),
- z tapioki,
- żytnia.
Mąki dozwolone w 3. fazie:
- z czarnego i dzikiego ryżu,
- kamutowa,
- owsiana,
- z komosy ryżowej,
- z tapioki.
Wielkość porcji
W przypadku chleba esseńskiego, który kupujemy jest to ściśle określone: 1 kromka. Natomiast jeśli pieczemy sami, możemy liczyć porcje precyzyjniej, ponieważ dozwolona porcja mąki to 1/4 do 1/2 szklanki (autorka diety różnie podaje). Wiedząc ile szklanek mąki użyliśmy do zrobienia chleba, możemy łatwo policzyć, ile można zjeść.
Przepis na chleb gryczany
Przepis nadesłała Moniequ.
Zakwas: 120 g maki + 90 gr wody (ogólnie woda na oko, chodzi o to, żeby nie był bardzo rzadki), wyrobić. Odstawić na ok. 12 godzin.
Na chleb: 600 g maki+ wyrośnięty zakwas + łyżka soli +420 g wody (znów oko, zwykle trochę jeszcze dodaję – pisze autorka), wyrobić, odłożyć 2/3 łyżki zakwasu na następny. Odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, przełożyć ciasto do niewielkiej keksówki i znów odstawić na 8-12 godzin do wyrośnięcia.
Piec ok. 60 minut w temperaturze ok. 200 stopni w termoobiegu, kroić po całkowitym wystygnięciu.
KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀
UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?
25 komentarzy
Agaton
Ostatnio piekę chleb z kaszy gryczanej niepalonej i jest bardzo smaczny. Idealny na 1 fazę diety. W skaldzie tylko kasza gryczana, woda i sól. W wersji poza dietą dodawałam 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego. Pycha:).
http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy
Ewa - SzybkaPrzemiana
Przepis wygląda obiecująco, dzięki!
Kasia Chorazy
135g nasion słonecznik+dynia
90g nasion siemienia lnianego
65g siekane dowolne orzechy
145g płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
1łyżka ksylitolu
3łyżki olej z pestek winogron lub kokosowy
350 ml wody
Suche składniki mix+mokre,wyłożyć do małej keksówki(papier do pieczenia),
odstawić na min 2 h,
Piec w 175″C 20 minut,wyjąć chleb z foremki i umieścić na ruszcie i piec 30-40 minut.
Zostawić do wystygnięcia na cała noc.Kroić grube kromki.Chleb na 3 fazę.,pychotka.
Kto policzy ilość porcji?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ten chleb wyczerpuje nie tylko porcję ziaren, ale i tłuszczów. Aby policzyć potrzebowałabym składniki przełożone na szklanki, niestety. Pewnie wyjdzie cienka kromka na posiłek, nie więcej.
Kasia Chorazy
???wsypując płatki było ich około 1/2 szkl,zastanawiam się czy nie za mało ziaren na posiłek,bo tłuszcze są ok.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Trzeba ziarna uzupełnić czymś jeszcze.
kluska
Proponuję odłożyć te 2-3 łyżki zakwasu przed dodaniem soli do ciasta. Sól bardzo niekorzystnie wpływa na zakwas, ogranicza bowiem rozwój bakterii i drożdży, które przecież są odpowiedzialne za rośnięcie chleba.
Piekę chleb prawie od 3 lat, a od pół roku (od kiedy stosuję dietę) eksperymentuję z pieczywem “dietetycznym” – wyszukuję w necie przepisy i dostosowuję je do potrzeb diety. Niestety większość opierałam o mąkę orkiszową typ 720, a tu czytam, że to niedobrze. Muszę więc pozmieniać trochę receptury. Po poprawkach i sprawdzeniu chętnie podzielę się przepisami 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Kluska, dzięki za komentarz. Wszelkie przepisy na chleb zgodny z dietą – bardzo mile widziane 🙂 Pozdrawiam.
Oregano
A upiekłam chleb z mąki owsianej wg przepisu na chleb orkiszowy, co prawda mąka owsiana nie jest taka wdzięczna w wyrabianiu jak orkiszowa i rośnie opornie, ale wyszedł całkiem nieźle i można go jeść w I i III fazie 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dobrze wiedzieć, że z owsianej można upiec chleb, bo trochę się tej mąki do wypieków obawiałam, faktycznie w 3. fazie mały jest wybór pieczywa i chleb owsiany mógłby urozmaicić tę fazę.
Cynamon
Więc ile kromek mogę zjeść z tego przepisu? Jako 1 porcję*
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jedna porcja chleba = jedna kromka.
Jupka
A co z żytem? Nie jest w ogóle dozwolone?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Żyto – tak, w 1. fazie, od niedawna.
Jupka
To super. Ostatnio znalazlam w tesco chleb z samego żyta -mąki i ziaren. Dziękuję za info. 🙂
Dorota
A ja polecam z piekarni Grzybki bułki orkiszowe na 1 fazę – 100 % mąki orkiszowej oraz chleb dyniowy na 3 fazę – tutaj nie do końca jestem pewna czy skład może być, bo jest skrobia ziemniaczana, ale pszenicy w nim nie ma.
kola213
Czy taki chleb bezglutenowy jest zdrowy?
https://www.frisco.pl/c,4364/cat,piekarnia-pieczywo-bezglutenowe-chleb-bezglutenowy/stn,searchResults
Ewa - SzybkaPrzemiana
Skład: woda, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka gryczana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny zakwas chleba, skrobia ryżowa, izolat białka sojowego, drożdże, olej, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan, E464; sól, syrop glukozowy, glukoza, cukier, oliwa z oliwek, gliceryna roślinna, błonnik: inulina, skrobia ziemniaczana, proszek corab, regulator kwasowości: kwas winowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromat
Jak widać, skład jest po prostu fatalny. Jeśli chleb ma być bezglutenowy, to najlepszy np. ze 100% gryki. Kupne produkty bezglutenowe są naładowane chemią.
Dorota Wróblewska
https://uploads.disquscdn.com/images/d7425da939ca4312393025cdf2d9485d70471c499cdeefd9097711c98a79d707.jpg
Ewa - SzybkaPrzemiana
To jest tak naprawdę chleb bezmączny (słonecznik, len itd) i nadaje się na czas po diecie (zawiera miód, olej rzepakowy), pomijając fakt, że autorka diety zaleca słonecznik, len, sezam itd. surowy, nie pieczony. Gdyby taki chleb był używany na diecie podpadałby pod zdrowe tłuszcze, nie ziarna. Z gotowców można jeść żytni Carrefour i Mestemacher oraz chrupki żytni Wasa.
Dorota Wróblewska
dziękuję za opinię
Ania Wolak-Nowotarska
Jeśli jest ktoś z Krakowa to polecam chleb żytni (uwaga, zwykły! nie BIO, bo BIO ma już w składzie miód i słonecznik) z sieci piekarni Buczek, ma w składzie tylko mąkę żytnią, zakwas żytni i sól.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Dzięki za polecenie, na pewno osoby z Krakowa chętnie skorzystają.
Pingback:
Ania
Witam!
Na liście produktów fazy 3. widnieje obecnie mąka żytnia oraz jęczmień, rozumiem, że po prostu te listy są rozszerzane zgodnie z nowymi odkryciami? Jeśli tak to warto byłoby poprawić ten artykuł, gdyż właśnie kończymy z mężem trzeci tydzień diety i lekko się zestresowałam, że przez cały ten czas jadł zły chleb, a było to główne źródło ziaren na śniadania, gdyż owsianki się moje kochanie nie tknie 🙂