Chleb – jaki najlepszy dla metabolizmu?

Według zasad diety, jedyny dozwolony chleb, to chleb ze skiełkowanego ziarna (czyli esseński – więcej tutaj), ale nie jest do końca prawda. Tak naprawdę można jeść każdy chleb z dozwolonej mąki, pod warunkiem, że zawiera wyłącznie dozwolone w danej fazie składniki. Jednak bardzo trudno jest taki chleb kupić. Każdy sklepowy chleb, także ten o nazwie gryczany czy orkiszowy, jest tak naprawdę z pszenicy. 

Zobacz także moje przepisy:

A pszenica jest na diecie wykluczona i to z bardzo ważnych powodów. Jest to roślina tak mocno zmodyfikowana genetycznie (GMO nr 1 wśród roślin), że jej zmetabolizowanie to dla organizmu ogromny wysiłek. Przetrawiając pszenicę, na pewno nie będzie mógł zająć się spalaniem naszego tłuszczu. Niestety, praktyki genetyków z przełomu lat 60. i 70. mające na celu zwiększenie wydajności i odporności na warunki atmosferyczne sprawiły, że ta roślina czyni spustoszenie w naszym organizmie i jest uważana za jedną z przyczyn światowej epidemii otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób żywieniowo-zależnych. Dlaczego głośno się o tym nie mówi? To już temat na osobny wpis.

Gdzie zatem kupić chleb z innych, bezpiecznych i korzystnych dla zdrowia ziaren, niezawierający pszenicy? Sprawdziłam kilka piekarni w mojej okolicy.

Chleb orkiszowy, Oskroba. Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, owies gnieciony, mąka orkiszowa 6,9%, siemię lniane, sól, drożdże, kminek mielony.

Zawartość orkiszu w chlebie orkiszowym: niecałe 7 %.

Chleb gryczany, Putka. Skład: mąka pszenna, woda, kasza gryczana (15%), naturalny zakwas żytni (mąka żytnia, woda), cebula, sól, drożdże.

15% kaszy gryczanej, sprawia, że chleb nazywa się gryczany. Tak naprawdę składa się głównie z pszenicy.

Bułka orkiszowa Putka: mąka pszenna, mąka pszenna orkiszowa (26%), woda, ziarna słonecznika, pestki dyni, mąka żytnia sitkowa, otręby pszenne, drożdże, sól, przyprawy.

Bułka orkiszowa tylko w 1/4 jest bułką orkiszową. I tak wypada lepiej od Lubaszki (poniżej), która zawiera 7% orkiszu i w ogóle ma bardzo słaby skład (soja, olej palmowy, cukier).

Bułka orkiszowa Lubaszka. Skład: mąka pszenna, mąka orkiszowa (7%), mąka pszenna graham, woda, słonecznik, soja łamana, kiełki pszenicy, tłuszcz roślinny (palmowy), słód jęczmienny, odtłuszczone mleko w proszku, cukier, drożdże, sól, czosnek.

Jak więc widać, na piekarnie nie ma co liczyć. Co zatem robić? Oczywiście upiec chleb samemu.

Podaję wszystkie mąki dozwolone na diecie. Nie wszystkie nadają się na chleb, ale może ktoś ma ochotę poeksperymentować, w końcu pieczywo może mieć też formę placków, tortilli, podpłomyków itd.

Mąki dozwolone w 1. fazie:

  • amarantusowa,
  • z brązowego, czarnego i dzikiego ryżu,
  • gryczana,
  • kamutowa,
  • jaglana,
  • owsiana,
  • z komosy ryżowej,
  • orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 i wyżej (mąka orkiszowa typu 600 czy 720 jest zbyt przetworzona) ,
  • z tapioki,
  • żytnia.

Mąki dozwolone w 3. fazie:

  • z czarnego i dzikiego ryżu,
  • kamutowa,
  • owsiana,
  • z komosy ryżowej,
  • z tapioki.

Wielkość porcji

W przypadku chleba esseńskiego, który kupujemy jest to ściśle określone: 1 kromka. Natomiast jeśli pieczemy sami, możemy liczyć porcje precyzyjniej, ponieważ dozwolona porcja mąki to 1/4 do 1/2 szklanki (autorka diety różnie podaje). Wiedząc ile szklanek mąki użyliśmy do zrobienia chleba, możemy łatwo policzyć, ile można zjeść.

Przepis na chleb gryczany

Przepis nadesłała Moniequ.

Zakwas: 120 g maki + 90 gr wody (ogólnie woda na oko, chodzi o to, żeby nie był bardzo rzadki), wyrobić. Odstawić na ok. 12 godzin.

Na chleb: 600 g  maki+  wyrośnięty zakwas + łyżka soli +420 g wody (znów oko, zwykle trochę jeszcze dodaję – pisze autorka), wyrobić, odłożyć 2/3 łyżki zakwasu na następny. Odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie, przełożyć ciasto do niewielkiej keksówki i znów odstawić na 8-12 godzin do wyrośnięcia.

Piec ok. 60 minut w temperaturze ok. 200 stopni w termoobiegu, kroić po całkowitym wystygnięciu.

Zobacz także: Jadłospis dla lubiących chleb

A Wy – macie jakieś doświadczenia z pieczeniem chleba pasującego do diety? A może udało się gdzieś kupić gotowy?

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.