Chleb – jaki najlepszy dla metabolizmu?

Według zasad diety, jedyny dozwolony chleb, to chleb ze skiełkowanego ziarna (esseński – więcej tutaj), ale nie jest do końca prawda. Tak naprawdę można jeść każdy chleb z dozwolonej mąki, pod warunkiem, że zawiera wyłącznie dozwolone w danej fazie składniki. Jest to bardzo trudne do osiągnięcia. Każdy chleb, także ten o nazwie gryczany czy orkiszowy, jest tak naprawdę z pszenicy. 

Zobacz także moje przepisy:

A pszenica jest na diecie wykluczona i to z bardzo ważnych powodów. Jest to roślina tak mocno zmodyfikowana genetycznie (GMO nr 1 wśród roślin), że jej zmetabolizowanie to dla organizmu ogromny wysiłek. Przetrawiając pszenicę, na pewno nie będzie mógł zająć się spalaniem naszego tłuszczu. Niestety, praktyki genetyków z przełomu lat 60. i 70. mające na celu zwiększenie wydajności i odporności na warunki atmosferyczne sprawiły, że ta roślina czyni spustoszenie w naszym organizmie i jest uważana za jedną z przyczyn światowej epidemii otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób żywieniowo-zależnych. Dlaczego głośno się o tym nie mówi? To już temat na osobny wpis.

Gdzie zatem kupić chleb z innych, bezpiecznych i korzystnych dla zdrowia ziaren, niezawierający pszenicy? Sprawdziłam kilka piekarni w mojej okolicy.

Chleb orkiszowy, Oskroba. Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, owies gnieciony, mąka orkiszowa 6,9%, siemię lniane, sól, drożdże, kminek mielony.

Zawartość orkiszu w chlebie orkiszowym: niecałe 7 %.

Chleb gryczany, Putka. Skład: mąka pszenna, woda, kasza gryczana (15%), naturalny zakwas żytni (mąka żytnia, woda), cebula, sól, drożdże.

15% kaszy gryczanej, sprawia, że chleb nazywa się gryczany. Tak naprawdę składa się głównie z pszenicy.

Bułka orkiszowa Putka: mąka pszenna, mąka pszenna orkiszowa (26%), woda, ziarna słonecznika, pestki dyni, mąka żytnia sitkowa, otręby pszenne, drożdże, sól, przyprawy.

Bułka orkiszowa tylko w 1/4 jest bułką orkiszową. I tak wypada lepiej od Lubaszki (poniżej), która zawiera 7% orkiszu i w ogóle ma bardzo słaby skład (soja, olej palmowy, cukier).

Bułka orkiszowa Lubaszka. Skład: mąka pszenna, mąka orkiszowa (7%), mąka pszenna graham, woda, słonecznik, soja łamana, kiełki pszenicy, tłuszcz roślinny (palmowy), słód jęczmienny, odtłuszczone mleko w proszku, cukier, drożdże, sól, czosnek.

Jak więc widać, na piekarnie nie ma co liczyć. Co zatem robić? Oczywiście upiec chleb samemu.

Podaję wszystkie mąki dozwolone na diecie. Nie wszystkie nadają się na chleb, ale może ktoś ma ochotę poeksperymentować, w końcu pieczywo może mieć też formę placków, tortilli, podpłomyków itd.

Mąki dozwolone w 1. fazie:

  • amarantusowa,
  • z brązowego, czarnego i dzikiego ryżu,
  • gryczana,
  • kamutowa,
  • jaglana,
  • owsiana,
  • z komosy ryżowej,
  • orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 i wyżej (mąka orkiszowa typu 600 czy 720 jest zbyt przetworzona) ,
  • z tapioki,
  • żytnia.

Mąki dozwolone w 3. fazie:

  • z czarnego i dzikiego ryżu,
  • kamutowa,
  • owsiana,
  • z komosy ryżowej,
  • z tapioki.

Wielkość porcji

W przypadku chleba esseńskiego, który kupujemy jest to ściśle określone: 1 kromka. Natomiast jeśli pieczemy sami, możemy liczyć porcje precyzyjniej, ponieważ dozwolona porcja mąki to 1/4 do 1/2 szklanki (autorka diety różnie podaje). Wiedząc ile szklanek mąki użyliśmy do zrobienia chleba, możemy łatwo policzyć, ile można zjeść.

Przepis na chleb gryczany

Przepis nadesłała Moniequ.

Zakwas: 120 g maki + 90 gr wody (ogólnie woda na oko, chodzi o to, żeby nie był bardzo rzadki), wyrobić. Odstawić na ok. 12 godzin.

Na chleb: 600 g  maki+  wyrośnięty zakwas + łyżka soli +420 g wody (znów oko, zwykle trochę jeszcze dodaję – pisze autorka), wyrobić, odłożyć 2/3 łyżki zakwasu na następny. Odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie, przełożyć ciasto do niewielkiej keksówki i znów odstawić na 8-12 godzin do wyrośnięcia.

Piec ok. 60 minut w temperaturze ok. 200 stopni w termoobiegu, kroić po całkowitym wystygnięciu.

Zobacz także: Jadłospis dla lubiących chleb

A Wy – macie jakieś doświadczenia z pieczeniem chleba pasującego do diety? A może udało się gdzieś kupić gotowy?

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Agaton

    Ostatnio piekę chleb z kaszy gryczanej niepalonej i jest bardzo smaczny. Idealny na 1 fazę diety. W skaldzie tylko kasza gryczana, woda i sól. W wersji poza dietą dodawałam 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego. Pycha:).
    http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy

  • Kasia Chorazy

    135g nasion słonecznik+dynia
    90g nasion siemienia lnianego
    65g siekane dowolne orzechy
    145g płatków owsianych
    2 łyżki nasion chia
    1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
    1łyżka ksylitolu
    3łyżki olej z pestek winogron lub kokosowy
    350 ml wody
    Suche składniki mix+mokre,wyłożyć do małej keksówki(papier do pieczenia),
    odstawić na min 2 h,
    Piec w 175″C 20 minut,wyjąć chleb z foremki i umieścić na ruszcie i piec 30-40 minut.
    Zostawić do wystygnięcia na cała noc.Kroić grube kromki.Chleb na 3 fazę.,pychotka.
    Kto policzy ilość porcji?

    • Ten chleb wyczerpuje nie tylko porcję ziaren, ale i tłuszczów. Aby policzyć potrzebowałabym składniki przełożone na szklanki, niestety. Pewnie wyjdzie cienka kromka na posiłek, nie więcej.

      • Kasia Chorazy

        ???wsypując płatki było ich około 1/2 szkl,zastanawiam się czy nie za mało ziaren na posiłek,bo tłuszcze są ok.

  • kluska

    Proponuję odłożyć te 2-3 łyżki zakwasu przed dodaniem soli do ciasta. Sól bardzo niekorzystnie wpływa na zakwas, ogranicza bowiem rozwój bakterii i drożdży, które przecież są odpowiedzialne za rośnięcie chleba.
    Piekę chleb prawie od 3 lat, a od pół roku (od kiedy stosuję dietę) eksperymentuję z pieczywem „dietetycznym” – wyszukuję w necie przepisy i dostosowuję je do potrzeb diety. Niestety większość opierałam o mąkę orkiszową typ 720, a tu czytam, że to niedobrze. Muszę więc pozmieniać trochę receptury. Po poprawkach i sprawdzeniu chętnie podzielę się przepisami 🙂

    • Kluska, dzięki za komentarz. Wszelkie przepisy na chleb zgodny z dietą – bardzo mile widziane 🙂 Pozdrawiam.

  • Oregano

    A upiekłam chleb z mąki owsianej wg przepisu na chleb orkiszowy, co prawda mąka owsiana nie jest taka wdzięczna w wyrabianiu jak orkiszowa i rośnie opornie, ale wyszedł całkiem nieźle i można go jeść w I i III fazie 🙂

    • Dobrze wiedzieć, że z owsianej można upiec chleb, bo trochę się tej mąki do wypieków obawiałam, faktycznie w 3. fazie mały jest wybór pieczywa i chleb owsiany mógłby urozmaicić tę fazę.

  • Cynamon

    Więc ile kromek mogę zjeść z tego przepisu? Jako 1 porcję*

  • Jupka

    A co z żytem? Nie jest w ogóle dozwolone?

    • Żyto – tak, w 1. fazie, od niedawna.

      • Jupka

        To super. Ostatnio znalazlam w tesco chleb z samego żyta -mąki i ziaren. Dziękuję za info. 🙂

  • Dorota

    A ja polecam z piekarni Grzybki bułki orkiszowe na 1 fazę – 100 % mąki orkiszowej oraz chleb dyniowy na 3 fazę – tutaj nie do końca jestem pewna czy skład może być, bo jest skrobia ziemniaczana, ale pszenicy w nim nie ma.

  • kola213
    • Skład: woda, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka gryczana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny zakwas chleba, skrobia ryżowa, izolat białka sojowego, drożdże, olej, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan, E464; sól, syrop glukozowy, glukoza, cukier, oliwa z oliwek, gliceryna roślinna, błonnik: inulina, skrobia ziemniaczana, proszek corab, regulator kwasowości: kwas winowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromat

      Jak widać, skład jest po prostu fatalny. Jeśli chleb ma być bezglutenowy, to najlepszy np. ze 100% gryki. Kupne produkty bezglutenowe są naładowane chemią.

  • Dorota Wróblewska
    • To jest tak naprawdę chleb bezmączny (słonecznik, len itd) i nadaje się na czas po diecie (zawiera miód, olej rzepakowy), pomijając fakt, że autorka diety zaleca słonecznik, len, sezam itd. surowy, nie pieczony. Gdyby taki chleb był używany na diecie podpadałby pod zdrowe tłuszcze, nie ziarna. Z gotowców można jeść żytni Carrefour i Mestemacher oraz chrupki żytni Wasa.

  • Dorota Wróblewska

    dziękuję za opinię