Naleśniki z owocami i sosem czekoladowym

Bardzo smaczne i sycące śniadanie w fazie 1. diety przyspieszającej metabolizm. Są to naleśniki w stylu amerykańskich pancakes – puszyste, owsiano-cynamonowe, wilgotne, z dodatkiem sezonowych owoców i czekoladowego sosu.

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję (wychodzi ok. 5 placków – porcja widoczna na zdjęciu wyżej). Faza 3. – wskazówki w komentarzu. 

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki startej marchewki (może być też cukinia bądź marchew i cukinia pół na pół),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 białka jaj,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • na sos czekoladowy: pół szklanki wody, łyżeczka kakao, łyżeczka ksylitolu (można sos w ogóle pominąć i zjeść same naleśniki z owocami),
  • do podania: szklanka owoców dozwolonych w 1. fazie, np. truskawki (u mnie maliny i borówka amerykańska pół na pół).
  1. Wszystkie składniki – z wyjątkiem tych na sos i owoców – włóż do miksera i dokładnie zmiksuj.
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (nieodmiennie polecam ikeowską TROVÄRDIG) i smaż na średnim ogniu niewielkie okrągłe naleśniki (ok. 2,5 minuty z każdej strony). Jeśli będziesz odmierzać ciasto miarką o pojemności 1/4 szklanki, powinno wyjść 5 naleśników.
  3. Przygotuj sos czekoladowy: zagotuj wodę z kakao i gotuj na dość dużym ogniu, aż zgęstnieje (wyparuje część wody – stanie się to raptem w ciągu kilku minut), od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj ksylitol.
  4. Każdy naleśnik posmaruj sosem i posyp owocami. Można z nich uformować wieżę, ale jeśli nie masz czasu, położone po prostu na talerzu również świetnie smakują 😉 Jeśli naprawdę się spieszysz, usmaż jeden duży naleśnik.
  1. Wersja wegańska: pominąć białka, wbrew pozorom wielkiej różnicy w konsystencji nie będzie.
  2. Wersja dla 3. fazy: naleśniki w ilości pół podanej porcji, czyli 2,5 naleśnika na porcję, sos i owoce – porcja jak podano w przepisie.
  3. Wersja poza dietą: zamiast białek użyć jednego całego dużego jaja i ewentualnie smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Mój komentarz:
Naleśniki, które nie zawierają mąki ani cukru, mają za to w składzie płatki owsiane i warzywa – to plasuje je gdzieś na szczycie rankingu zdrowych śniadań wszechczasów. Ich wyglądowi również nie można niczego zarzucić – jak widać, prezentują się całkiem nieźle. Moim zdaniem smaku marchewki zupełnie nie czuć, ale najlepiej przekonajcie się sami.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.