• Przepisy

    Koktajl z pietruszki i cytryny

    Bomba odżywcza i witaminowa w płynnej postaci. Natka pietruszki zawiera mnóstwo żelaza i witaminy C (więcej niż cytrusy). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, ze względu na zawartość beta-karotenu i witaminy E. Obfituje też w kwas foliowy oraz w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Idealny do picia na Diecie Przyspieszającej Metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 1 porcję lub 2 mniejsze. Dozwolone w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: pęczek natki pietruszki, sok z połowy cytryny, 1-3 łyżeczki ksylitolu (do smaku), szklanka wody. Natkę posiekać. Wszystkie składniki razem zmiksować. Mój komentarz: W tym koktajlu najciekawsze jest to, że wcale nie smakuje mocno pietruszkowo. Owszem, jej…

  • Przepisy

    Herbata z imbirem i cytryną

    Banalnie prosty do przygotowania, pyszny, rozgrzewający napój na chłodniejsze dni. Imbir działa przeciwzapalnie, ułatwia trawienie i poprawia krążenie krwi.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Wszystkie fazy, bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: torebka ulubionej herbaty ziołowej* (np. mięta, lipa, rumianek), plasterek cytryny, 3 plasterki imbiru o długości ok. 5 cm (lub dowolne), 1 łyżeczka ksylitolu (lub więcej do smaku), opcjonalnie: listki świeżej mięty. * można zrezygnować z dodawania herbaty ziołowej – wówczas wyjdzie napar imbirowo-cytrynowny również bardzo smaczny Do kubka lub dużej szklanki włożyć torebkę herbaty, cytrynę, imbir i ksylitol. Zalać wrzątkiem i zaparzać 5-10 minut pod przykryciem. Wyjąć herbacianą torebkę. Opcjonalnie dodać świeże listki mięty. Mój komentarz: To już chyba oznaki…

  • Przepisy

    Gorąca czekolada

    Prosty i szybki przepis na czekoladę do picia zgodną z zasadami diety przyspieszającej metabolizm. Pyszna, zdrowa, można delektować się bez wyrzutów sumienia.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. i 3. Składniki na jedną porcję.  Składniki: szklanka mleka owsianego (najtaniej w Rossmannie, a jeszcze taniej wychodzi samodzielny wyrób), czubata łyżka ciemnego kakao bez cukru, łyżeczka ksylitolu, opcjonalnie: 1/3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, cynamonu lub chili (w zależności, jaki smak czekolady preferujemy). Wariant dla fazy 3.: Jeśli zamienimy mleko owsiane na kokosowe lub migdałowe – czekolada może być przekąską w fazie 3. Wykonanie metodą 1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przelać do rondelka i podgrzać. Wykonanie metodą 2. Mleko owsiane podgrzać w…