Przepisy

Owsianka dyniowa

Eksplozja smaku jesieni – sycąca, rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna owsianka z dynią w roli głównej. Przepis wegański. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Składniki na 2 porcje w fazie 1. lub 4 porcje w fazie 3.

Składniki:

  • 600 g obranej dyni (Hokkaido również powinna być obrana),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego, dowolnego (tylko faza 3.)
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 szklanki mleka owsianego,
  • 2-4 łyżeczki ksylitolu (w zależności od preferencji),
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki orzechów lub wiórków/płatków kokosowych (tylko faza 3.).

Wykonanie w fazie 1.:

  1. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Dynię i przyprawy wrzucić do nagrzanego rondelka i przez chwilę prażyć na sucho ciągle mieszając.
  3. Dodać pół szklanki wody i prażyć mieszając jeszcze 3 minuty.
  4. Dodać płatki, mleko owsiane, ksylitol, sól, następnie gotować pod przykryciem przez 5 minut.
  5. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut, aż płatki będą miękkie. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody,(na początek pół szklanki). Wiele zależy od gatunki dyni, jedne są mniej, inne bardziej wodniste.
  6. Z podanych składników wyjdą 2 porcje dla fazy 1.

Wykonanie w fazie 3.:

  1. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić dynię i przyprawy i smażyć mieszając przez 3 minuty.
  3. Dodać płatki, mleko owsiane, ksylitol, sól i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut, aż płatki będą miękkie. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody,(na początek pół szklanki). Wiele zależy od gatunki dyni, jedne są mniej, inne bardziej wodniste.
  5. Każdą porcję posypać łyżką orzechów lub wiórków/płatków kokosa.
  6. Z podanych składników wyjdą 4 porcje dla fazy 3.

Można w fazie 3. użyć mleka migdałowego lub kokosowego (z kartonu, jeśli jest to mleczko z puszki, trzeba je rozcieńczyć wodą).

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z wegańskiej Jadłonomii. Ta wersja owsianki „na bogato” na pewno posmakuje wielbicielom dyni i korzennych smaków. Mi osobiście bardzo przypadła do gustu – ma piękny kolor, kremową konsystencję konsystencję, korzenny smak – sprawia wrażenie kulinarnej rozpusty. Polecam jako idealny początek dnia.



Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *