• Przepisy

    Gulasz z bakłażana

    Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu.  Składniki: 2 bakłażany, 800 g pomidorów lub puszka krojonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak), 1 łyżka…

  • Przepisy

    Owsianka „Kokosowa śliwka”

    Czekają nas jeszcze upały, ale za rogiem czai się jesień.  I jest już bardziej jesienna wersja owsianki – na ciepło, ze śliwką podduszoną na oleju kokosowym. Świetne śniadanie dla amatorów owsianek, śliwek i smaku kokosa.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję, na śniadanie.  Składniki: 1/4 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka pokrojonych śliwek, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego, 1 łyżka wiórków kokosowych, opcjonalnie: ksylitol do smaku. Płatki wyspać do miseczki, zalać niewielką ilością wody, żeby zmiękły. Olej kokosowy rozgrzać w małym rondelku, wrzucić śliwki, ewentualnie ksylitol. Dusić na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie przełożyć je na płatki w miseczce. Posypać…

  • Przepisy

    Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów

    Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…

  • Przepisy

    12 zdrowych przekąsek i napojów na upały

    Gdy temperatura wzrasta, szukamy sposobów na ochłodzenie, a te… bywają różne. Wypicie litra napoju gazowanego czy zjedzenie kubełka lodów to droga donikąd, a już na pewno w kierunku przeciwnym do zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlatego polecam mega zdrowe  i super smaczne sposoby na orzeźwienie – bez cukru, nabiału i glutenu, przyjazne dla metabolizmu. >Klikaj w obrazek lub nazwę dania, żeby zobaczyć przepis.< Lody czekoladowe z batata Smakują jak najprawdziwsze czekoladowe lody, a są zrobione z samych zdrowych składników!   Chłodnik z ogórka i awokado To chłodnik wegański, na bazie awokado i soku z cytryny, jednak smakuje jakby był zrobiony z kefiru lub kwaśnego mleka – typowo polski smak, idealnie orzeźwia…

  • Przepisy

    Indyk smażony z warzywami

    Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację.  Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…

  • Przepisy

    Mrożona herbata parzona na zimno

    Idealna na upały! Określenie „parzona” jest trochę na wyrost, bo herbatę zalewa się zimną wodą i wstawia do lodówki. Trudno w to uwierzyć, ale tak przygotowana herbata (cold brew) jak najbardziej „parzy się”  i jest bardzo smaczna. To rewelacyjny patent na upały.  Potrzebne będą: naczynie np. butelka z szeroką szyjką, karafka, słoik itp., 2 torebki herbaty, np. miętowej lub 2 łyżki herbaty liściastej, ok. 0,5 – 0,8 l zimnej wody (przegotowanej, butelkowanej lub kranówki, jeśli nadaje się do picia bez przegotowania). Wykonanie: Włóż herbatę do butelki i zalej zimną wodą (może mieć też temperaturę pokojową). Wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny (lub więcej – wyjaśnienia w komentarzu poniżej). Jeśli…

  • Różne

    5 najbardziej kontrowersyjnych tematów w historii bloga

    Piszę sobie tutaj o Diecie Przyspieszającej Metabolizm (i innych zdrowych dietach), a że jest to dieta zdrowa, nikt nie głoduje, dania są smaczne, efekty są, to wydawałoby się, że na blogu powinien panować spokój, zgoda i miła atmosfera. I tak przeważnie jest, jednak nie zawsze… Opowiem Wam o tematach, które budzą od samego początku największe kontrowersje, a w większości dotyczą one niektórych zasad diety. Ziemniaki To temat wywołujący zdecydowanie najwięcej emocji i nie są to pozytywne emocje… Wydawałoby się, że ziemniak to żaden nadzwyczajny produkt, żaden wielki rarytas, ot pospolite warzywo. Nic bardziej mylnego! Ma wielkie grono entuzjastów i obrońców, i już nie raz oberwało mi się za to, że…

  • Przepisy

    Ciasto migdałowe z brzoskwinią

    Letnie ciasto z brzoskwiniami w zdrowej wersji: bez cukru i mąki pszennej. Świetne śniadanie na Diecie Przyspieszającej Metabolizm i nie tylko. A pieczone brzoskwinie pachną wręcz obłędnie! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje śniadaniowe.  Składniki: 4 jaja eko, 3 łyżki ksylitolu, 40 g zmielonych migdałów (lub zmielonych pestek słonecznika – wtedy ciasto będzie słonecznikowe, a nie migdałowe ;-)), 30 g mąki kokosowej, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 niewielkie brzoskwinie. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę kokosową, migdały i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół i…

  • Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej

    Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂 Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki.  Składniki na 6 mini jagodzianek: 3 jajka eko, 2 łyżki ksylitolu, 45 g mąki kokosowej, 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki, 60 g roztopionego oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny). Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy…