Papryka nadziewana tuńczykiem

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. Składniki na jedną porcję na posiłek główny lub 2 porcje na przekąski.

Składniki:

  • puszka tuńczyka  w sosie własnym,
  • papryka (ja użyłam dwóch, bo nadzienia wyszło dużo),
  • szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę,
  • 1/2 szklanki bazylii pokrojonej w drobne paseczki (zastąpiłam koperkiem),
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżka musztardy,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta czarnego pieprzu.

20sierpnia11. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
2. Tuńczyka osączyć z zalewy, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
3. Masą tuńczykową nadziewać połówki papryki.

Przepis pochodzi z książki „Dieta przyspieszająca metabolizm” Haylie Pomroy.

Mój komentarz:
Kolejna propozycja, która ma na celu urozmaicenie dość surowej fazy 2. Nie wiem, jak Pomroy mieści nadzienie w jednej papryce, ja z trudem upchałam je w dwóch.
Trzeba przyznać, że to bardzo sprytne danie, bo nie dość, że smakuje, to jeszcze wygląda. Można śmiało postawić je na stole, kiedy przyjdą gości, nikt się nie domyśli, że dietetyczne 😉
W fazie 3. można do nadzienia dodać trochę majonezu.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Sadosia

    Ja w fazie 2 pokochałam jako przekąskę połowkę ogórka faszerowanego pasta z tuńczyka (miks z czerwoną cebulą, natką i ugotowaną fasolką) a na lunch połówki żóltej papryki, w którą wpycham ugot.brokuły i czer.cebulę, zalewam białkami i strrrruuu do piekarnika – PYCHA!!!

  • Beata Weidemann

    A jakby to zapiec w piekarniku ? Byłoby dobre ?

  • Magda K.

    Ta papryka jest pyszna! polecam! Pierwsze użycie tuńczyka gdzie mi smakuje a nie cofa się 😉

  • Aneta

    Czy można zapiec paprykę przed ?:)