Pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa
Przepisy

Pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa

Przekąska dla 3 fazy diety o ciekawym cytrusowym smaku.

Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na przekąskę lub śniadanie.
Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej – to 2 łyżki pasty . Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Z tego przepisu wyjdą 2-3 porcje.

Składniki:

  • puszka fasoli białej lub szklanka samodzielnie ugotowanej,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki rozmarynu lub oregano (można więcej, w zależności od preferencji smakowych),
  • sól, pieprz do smaku.

1. Fasolę zmiksuj w blenderze lub rozetrzyj praską do ziemnianków.
2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do fasoli.
3. Dodaj resztę składników, zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.

Mój komentarz:
Oto propozycja przekąski dla fazy 3., zamiast humusu, który ze względu na dodatek pasty tahini do najtańszych nie należy, a i jakaś odmiana się też przyda. Pasta ma ciekawy smak z nutką cytrusową i zależności od upodobań można zmniejszać/zwiększać ilość skórki i soku z cytryny.
Podawać na śniadanie z chlebem esseńskim lub jako przekąskę z warzywami takimi jak seler naciowy, pomidor czy ogórek.




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *