Pasztet z cieciorki

Wegetariański, bezglutenowy pasztet z prostych, tanich produktów. Może być atrakcją wielkanocnego stołu – smakowity, oryginalny, słodko-pikantny z całymi ziarnami pieprzu i kawałeczkami marchewki. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji. Na przekąskę lub danie główne. 

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej cieciorki lub 2 puszki cieciorki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • ugotowana włoszczyzna: kawałek selera, 1 pietruszka, 3 małe marchewki,
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub z pestek winogron + 2 łyżki do smażenia cebuli,
  • 2 duże jaja,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2-1 łyżeczki kuminu (w zależności, jak bardzo wyczuwalna ma być orientalna nutka),
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżeczka całych ziaren pieprzu,
  • 100 g mrożonej marchewki.
  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj w kosteczkę i obsmaż na oleju przez 5 minut.
  3. Do cieciorki dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem, jaja, olej, ugotowaną włoszczyznę oraz przyprawy – uwaga! – z wyjątkiem ziarenek całego pieprzu. Zmiksuj całość, przy czym jeśli nie masz bardzo dobrego miksera, miksuj na raty.
  4. Kiedy masa będzie jednolita dodaj ziarenka pieprzu oraz marchewkę, której wcześniej nie rozmrażaj.
  5. Formę keksówkę o długości ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Wyrównaj powierzchnię.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub 180 stopni z termoobiegiem) i piecz przez 60 minut.
  7. Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu lub najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Przechowuj w lodówce. Podawaj z domowej roboty żurawiną.

Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam do Madame Edith, jedynie dostosowałam go do zasad diety. Edith pisze o nim: „Jest bardzo wiosenny i przepyszny. Łączy w sobie smaki kuchni polskiej, jak i Bliskiego Wschodu, gdyż bazuje na ciecierzycy i jest doprawiony kuminem. Jest dość pikantny oraz bardzo wyrazisty. Ma przy tym rewelacyjną konsystencję przypominającą zwykły, mięsny pasztet.”

Wszystko prawda! Jest naprawdę pyszny i właśnie taki… pasztetowy. Abstrahując od świąt, w czasie których będzie świetną, oryginalną przystawką, w 3. fazie diety może być przekąską, ale także daniem głównym, jedzonym np. z surówką. Pasuje do niego też domowa żurawina.

 

Ewa

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.


Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.