Przepisy

Placki gryczane z sosem owocowym

Przyjemne gryczano-owocowe śniadanie w 1. fazie diety przyspieszającej metabolizm.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje, czyli 4 placki (1 porcja = 2 placki).

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • roztrzepane białko,
  • szklanka niesłodzonego mleka ryżowego lub owsianego (zastąpiłam wodą),
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 szklanki owoców, w oryginale jeżyn, mogą być też truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska.
  1. Rozgrzej na średnim ogniu nieprzywierającą patelnię (użyłam ceramicznej).
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i ksylitolem.
  3. Dodaj białko, mleko (lub wodę), esencję, dokładnie wymieszaj, można użyć trzepaczki.
  4. Wylej na rozgrzaną patelnię 1/4 ciasta, smaż aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze (trwa to dosłownie chwilę), następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund lub aż się zrumienią.
  5. W tym czasie zrób sos owocowy. Wg oryginalnego przepisu należy podgrzać owoce z 1/4 szklanki wody i odrobiną stewii. Ja po prostu zmiksowałam surowe owoce z łyżeczką ksylitolu.

Mój komentarz: 
Bardzo miła odmiana po płatkach owsianych. Przepis pochodzi z “Książki kucharskiej” H.Pomroy (wyd. Burda 2015). Z porcji wychodzą całkiem spore cztery placki. Nie ukrywam, że mają specyficzny smak mąki gryczanej i nie wiem, czy następnym razem nie dodam mniej proszku do pieczenia, bo jest wyczuwalny. Jednak gdy je się je z sosem owocowym, smakują – moim zdaniem – bardzo dobrze, w każdym razie ja nie mam nic przeciwko mące gryczanej. Można zrobić je też w wersji słonej z warzywami.

Zawsze bałam się dań smażonych na nieprzywierającej patelni – nie wierzyłam, że naprawdę placki nie będą przywierać. Jednak patelnia ceramiczna, która kosztowała niewiele świetnie się sprawdziła, o przywieraniu nie było mowy.

Tak naprawdę to danie może być też daniem obiadowym, wówczas możemy zrobić obiad 2-daniowy: mięso lub ryba z warzywami + placki z owocami na deser.

Mąkę gryczaną można kupić np. w ekosklepach lub w supermarketach w stoiskach ze zdrową żywnością. Myślę, że można ją zastąpić mąką owsianą lub zmielonymi płatkami owsianymi.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

20 komentarzy

  • Sylwia

    Placki gryczane można zrobić z surowej kaszy niepalonej. Trzeba ją namoczyć (ok.48 godzin), następnie zmiksować z dodatkiem wody. Więcej wody – wychodzą jak naleśniki. Przed dietą smażyłam je na oliwie i jadłam z gulaszem (coś w stylu placków ziemniaczanych po węgiersku). Jestem początkująca, więc nie próbuję nawet przerabiać tego na dietę, ale może Ewo coś zaproponujesz?

      • Dorota

        Dziewczyny właśnie próbowałam zrobić na jutro te placki z mąki owsianej, ale nie polecam patelni teflonowej – wyszła papka, bo wszystko przywarło. Niby tefal, ale do zupełnego beztłuszczowego smażenia się nie nadaje. Jutro zakupię patelnię ceramiczną. Faktycznie posmak proszku do pieczenia bardzo przeszkadza a już dałam łyżeczkę zamiast dwóch. Spróbuję jeszcze usmażyć naleśniki na grillu elektrycznym, żeby ciasto się nie zmarnowało 🙂

        • Dorota

          P.s. na grillu elektrycznym (co dziwne również firmy tefal)placuszki wyszły super, będzie jutro pyszne śniadanko zamiast zwykłej owsianki to naleśniki z musem truskawkowym 🙂

  • Magdalena

    Pycha!!!!
    Po wczorajszym śniadaniu (szkl. Truskawek i 2 wafle ryżowe) do obiadu ciagle byłam głodna i zajadalam marchewki, rzodkiewki i pomidory ktore juz mi ‘wyszły bokiem’. Postanowilam zrobic te placki (bo niestety płatków owsianych na wodzie nie lubie, kaszy jaglanej tez;( ) użyłam zmielonych płatków owsianych oraz musu morelowego (uznałam ze skoro mogłabym do śniadania zejść morele to moge z niej także zrobic mus tyle ze w mniejszej ilości, zgodnie z aplikacja). I to było pycha!!! Miło zaskoczyłam sie ilością, myslalam ze to beda 4 plaki wielkości normalnych pancakow a tymczasem takich wyszło mi 10! Miałam naprawdę duzy problem zjesc całe 5, a teraz ‘umieram’ z przejedzenia:)
    Jestem przekonana ze gdyby maz nie był w delegacji to zjadłby ze mną i nawet ne zauważył ze sa dietetyczne:)
    Powiedz mi Ewo czy próbowałaś zamrozić te placki? Bo została mi połowa porcji a jutro juz II faza i zastanawiam sie jak zniosłyby mrożenie:) bo do kolacji chyba nie mam jak wplatać;( a obiad mam juz gotowy (kasze z gulaszem).

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Sądzę, że placki powinny dobrze znieść mrożenie.

      Te 2 wafle ryżowe ważyły 30 gram? Tyle powinna ważyć ich porcja, ale to faktycznie mało jak na śniadanie. Moim zdaniem faworytem jeśli chodzi o sytość są płatki owsiane właśnie.

    • agnieszka73

      Hejka
      wczoraj zrobiłam te placki na mące gryczanej ciemnej, nie dodałam żadnego proszku do pieczenia i wyszły całkiem fajne. Tylko trochę więcej wody dodałam niż w przepisie bo ciasto było za gęste. I zamiast olejku waniliowego dodałam migdałowy, ale dosłownie dwie-trzy krople. Dwa zjadłam dzisiaj na śniadanie z konfiturą ze śliwek i jabłek (bez cukru). Nawet mi smakowało, miła odmiana po płatkach owsianych. Zamierzam zrobić też z mąką amarantusową to napiszę czy smakowały

  • katnap

    Zrobiłam ze zmielonych płatków owsianych i są pycha. Będę stosowała zamiast owsianki, która mi się znudziła

Skomentuj marta hupert Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *