Przepisy

Naleśniki owsiano-migdałowe z owocami

Śniadanie na bogato – puszyste naleśniki (pancakes) na mące migdałowej, bez cukru i nabiału. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

    • 1/3 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić wodą),
    • 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być ze skórką),
    • ½ szklanki płatków owsianych,
    • 1 czubata łyżka ksylitolu,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron,
    • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • szczypta soli morskiej,
    • 1 duże jajko,
    • 2 szklanki borówki amerykańskiej lub dowolnych owoców fazy 3. (zimą np. pomarańcze lub owoce z mrożonki).
  1. Wszystkie składniki – oprócz owoców – zmiksować na gładką masę.
  2. Smażyć na średnio lekko posmarowanej tłuszczem rozgrzanej patelni, przewracając na drugą stronę, w momencie gdy dół będzie przysmażony. Naleśniki szybko łapią kolor, więc trzeba uważać, żeby nie przypalić. Można zmniejszyć maksymalnie ogień i przykryć na chwilę patelnię pokrywką, aby wierzch lepiej się ściął, co ułatwi przewrócenie na drugą stronę.
  3. Podawać z owocami.

Mój komentarz:
To jest przepis H. Pomroy, więc oczywiście są to naleśniki w stylu amerykańskich pancakes – puszyste, mało słodkie, lekko słone. Idealnie komponują się z sezonowymi owocami (zimą można użyć mrożonych). Warto do takiego śniadania zjeść jeszcze jakieś warzywo.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

8 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *