Naleśniki owsiano-migdałowe z owocami

Śniadanie na bogato – puszyste naleśniki (pancakes) na mące migdałowej, bez cukru i nabiału. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

    • 1/3 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić wodą),
    • 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być ze skórką),
    • ½ szklanki płatków owsianych,
    • 1 czubata łyżka ksylitolu,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron,
    • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • szczypta soli morskiej,
    • 1 duże jajko,
    • 2 szklanki borówki amerykańskiej lub dowolnych owoców fazy 3. (zimą np. pomarańcze lub owoce z mrożonki).
  1. Wszystkie składniki – oprócz owoców – zmiksować na gładką masę.
  2. Smażyć na średnio lekko posmarowanej tłuszczem rozgrzanej patelni, przewracając na drugą stronę, w momencie gdy dół będzie przysmażony. Naleśniki szybko łapią kolor, więc trzeba uważać, żeby nie przypalić. Można zmniejszyć maksymalnie ogień i przykryć na chwilę patelnię pokrywką, aby wierzch lepiej się ściął, co ułatwi przewrócenie na drugą stronę.
  3. Podawać z owocami.

Mój komentarz:
To jest przepis H. Pomroy, więc oczywiście są to naleśniki w stylu amerykańskich pancakes – puszyste, mało słodkie, lekko słone. Idealnie komponują się z sezonowymi owocami (zimą można użyć mrożonych). Warto do takiego śniadania zjeść jeszcze jakieś warzywo.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Beata Szozda-Pałyga

    To jednak można jabłka w 3 fazie?

  • Marzena

    Czy mąkę migdałową można zastąpić szklanką mąki kokosowej?

    • Nie polecam, mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości niż migdałowa. Można spróbować z wiórkami kokosowymi (osobiście nie próbowałam).
      Można zastąpić zmielonymi orzechami.