Placki z kalafiora

Co za odkrycie – placki, które pachną jak ziemniaczane, a nawet ciut podobnie smakują, choć robi się je z surowego startego  kalafiora.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje obiadowe lub przekąskowe. Z całości składników wychodzi ok. 12 placków. 

Składniki:

  • 300 g kalafiora,
  • pół marchewki,
  • 1/4 cebuli,
  • 3 łyżki mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane),
  • 2 jaja,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa – do smaku,
  • kilka łyżek oleju do smażenia (np. z pestek winogron, słonecznikowy)
  1. Kalafior i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. (Ja zmiksowałam w blenderze na grubą sieczkę).
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Wymieszaj w dużej misce kalafior, marchew, cebulę, mąkę owsianą, jaja i przyprawy.
  4. Rozgrzej olej na patelni (nie od razu cały, tylko dodawaj do smażenia kolejnych partii placków).
  5. Ponieważ placki nie mają bardzo zwartej konsystencji, powinny być dość małe, żeby się nie rozpadły. Wykładaj po łyżce masy, rozsmarowuj na patelni, żeby były cienkie i smaż ok. 4 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu, do zrumienienia, po czym delikatnym, acz stanowczym ruchem przekładaj na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku (z niewielkimi modyfikacjami). Metoda przyrządzenia jest identyczna jak w przypadku placków ziemniaczanych, jednak zaskoczeniem był fakt, że w czasie smażenia pachną tak jak ziemniaczane, a nawet odrobinę podobnie smakuję. O dziwo, smaku kalafiora jakoś szczególnie nie czuć i nie wszystkie osoby jedzące zorientowały się, z czego są zrobione.

Jak jeść placki z kalafiora w czasie diety?

  • Mogą stanowić pełną przekąskę, choć można do nich dodać jeszcze jakąś surówkę z warzyw.
  • Ze względu na dodatek jajka, porcja placków wyczerpuje proteiny w danym posiłku, więc obiad mógłby np. wyglądać tak: placki kalafiorowe, ugotowana fasolka szparagowa żółta, surówka z pomidorów, szklanka malin.
  • Nie ma przeciwskazań, żeby zjeść te placki na śniadanie. Wtedy dodatkowo można zjeść owsiankę z owocami.

Ewa

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.


Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Ania

    a może by część kalafiora upiec, i taki upieczony zmiksować i wmieszać do masy i wtedy będzie lepsza konsystencja…..

    • Można, aczkolwiek ta konsystencja jest całkiem OK. Podejrzewam, że smak będzie wtedy bardziej kalafiorowy.