Płatki amarantusa z owocami

Pierwsze na blogu danie z amarantusem – zbożem XXI wieku. Posiada nieprawdopodobne właściwości odżywcze.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie.
Faza 1.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • szklanka płatków z nasion amarantusa,
  • 2 dowolne owoce większe (u mnie morele) dozwolone w 1. fazie lub szklanka mniejszych (takich jak truskawki),
  • stewia lub ksylitol do smaku,
  • cynamon do smaku.

15lipca31. Zagotować 2 i 1/2 szklanki lekko osolonej wody.
2. Do gotującej się wody wrzucić płatki amarantusa.
3. Gotować 5 minut. W tym czasie amarantus błyskawicznie wchłonie całą wodę tworząc rodzaj gęstej papki. Można ewentualnie dolać jeszcze trochę wody.
4. Zdjąć z ognia, posłodzić do smaku stewią lub ksylitolem.
5. Wyłożyć amarantus do miseczki, ułożyć na nim owoce surowe lub podduszone w niewielkiej ilości wody.
6. Oprószyć całość cynamonem do smaku.

Mój komentarz:
Płatki z amarantusa zakupiłam w sklepie ze zdrową żywnością (bo gdzieżby indziej). 250 gram kosztuje ok. 9 zł.

Amarantusa mamy 3 rodzaje: kaszę, płatki i popping (amarantus ekspandowany). Najlepsza jest kasza i płatki, popping jest mocno przetworzony, więc już nie tak wartościowy.

Amarantus (szarłat) to jedna z najstarszych roślin uprawnych, używana przez Inków i Azteków. Ma megawłaściwości: zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo białka oraz łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu, błonnika i witaminy D.

Jak smakuje? Trochę przypomina quionę (komosę ryżową). Można powiedzieć, że ma naturalny smak ziaren. Na pewno zyskuje z dodatkami. Jeśli lubisz słodki smak, polecam posłodzenie dozwolonym słodzikiem. W czasie gotowanie podwaja swoją objętość, czyli z pół szklanki surowych ziaren, otrzymamy szklankę lub nawet ciut więcej ugotowanych. Jest bardzo sycący. Myślę, że spokojnie można go również dodać do obiadu fazy 1. w ramach węglowodanów i wóeczas doprawić na słono.

Czy znacie amarantus? W jakiej postaci najchętniej go jecie?

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • AsiaR

    Fany pomysl 🙂

    Mam nadzieje, ze wyrobie sie jutro i uda nam sie porozmawiac na zywo 🙂

  • Isiabelka

    Ja za amarantusem (tak samo jak za komosą ryżową) nie przepadam, ale czasem go sobie przyrządzam tak: pół szklanki ziaren amarantusa zalewam na noc wrzątkiem, a rano miksuję blenderem np. z mango albo borówkami amerykańskimi + stewia do smaku i ok. pół szklanki wody, by szejk nie był za gęsty. Ważne, by owoce były zimne, bądź można dodać kostki lodu.

  • Isiabelka

    Ewa, wypróbowałam Twój sposób na amarantusa i stwierdzam, że z amarantusem da się żyć:) – dzięki:). Z tym, że użyłam ziaren (na płatki z amarantusa nie natknęłam się w żadnym ze sklepów ze zdrową żywnością (a jest ich parę, do których chodzę regularnie:). Fakt, że ziarna dość długo się gotowały i nie wchłonęły całej wody ale po prostu zostawiłam je w garnku na noc, a rano papka jak marzenie:) Potem je zmiksowałam z owocami + stewia. Mam też pytanie: czy mogłabyś powiedzieć, w którym mniej więcej miejscu w podziemiach na Centralnym jest ten sklep, gdzie dostałaś kaszę owsianą? Na kaszę też polowałam, ale nigdzie nie było.

    • JoannaR (AsiaR)

      Ja np. kasze owsiana dostalam w hipermarkecie Real, w dziale ze zdrowa zywnoscia. 🙂

    • Ten sklep jest na trasie, kiedy idzie się w stronę Mariotta, blisko Mariotta. Jak tam będę następnym razem, to przyjrzę się i opiszę dokładniej 🙂

  • Isiabelka

    Dzięki Asiu

  • Isiabelka

    Dzięki Ewa. Jak to okolice Mariotta, to na pewno trafię:)

  • Isiabelka

    Ewa, raportuję, że trafiłam do tego sklepu i nabyłam kaszę owsianą:) Będę testować jutro na śniadanie. BTW – mają tam też masło migdałowe Primaviki za 16 zł z groszami.

    • O, a ja właśnie byłam tam dziś i miałam napisać więcej wskazówek, ale poradziłaś sobie 🙂 Ja też kupiłam tam owsianą 🙂

  • HaniaBZ

    czy faktycznie amarantus jest także na 3 fazę, w książce na końcu nie ma go na liście.
    Dzisiaj zjadałam na śniadanie a dopiero potem spojrzałam na listę, no cóż tak to jest z działaniem bez planu, w każdym razie czekam na odp czy amarantus może być w 3 fazie

    • Byłam pewna, że jest także w 3., bo ma niskie IG (ziarna 35). Mam wrażenie, że kasza owsiana dozwolona w 3. fazie ma wyższe (nigdzie mogę znaleźć ile). Niezbadane są decyzje Pomoroy.

      • HaniaBZ

        Mam gazetkę vita w której mam takie dane o amarantusie
        100g nasion
        400 kalorii
        14,5 białka
        6,4 mg żelaza
        249mg wapnia
        301 mg magnezu
        IG 35

        Ja myślę, że powodem jest że nie został on umieszczony w fazie 3 jest wyższa zawartość węglowodanów w amarantusie, aczkolwiek czasami też myślę, że Pomroy celowo wykluczyła pewne produkty z pewnych faz by jednak skupić się na lepszych produktach do danej fazy i większym urozmaiceniu

        tak czy siak możemy mieć zagwozdkę dlaczego takieto a takiego produktu nie ma w danej fazie.
        Dla mnie ciekawe jest to dlaczego w fazie 2 nie ma pomidorów? A może i coś się w tym względzie zmieniło?

      • HaniaBZ

        dopiero teraz spojrzałam, że to płatków IG nie możesz znaleźć, ja znalazłam, że surowe płatki owsiane mają 40

        • Myślę, że w przypadku pomidorów rownież można pójść tropem IG. Ogórek, papryka, fasola szparagowa mają 15, a pomidory 30. Faktycznie, trochę brakuje tych pomidorów w 2. fazie 🙂
          Dokładnie szukałam IG kaszy owsianej ugotowanej. Na pewno jest wyższe niż amarantusa. A może Pomroy ma na myśli popping z amarantusa i dlatego zabroniła w 3. fazie?