Pomidory z sosem kolendrowym

Właśnie trwa pełnia sezonu na pomidory, więc warto zrobić z nich coś trochę innego niż zwykle i odkryć zupełnie nowe smaki.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. (sam sos we wszystkich fazach). Bez ograniczeń ilościowych.

Składniki:

  • 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1 duży posiekany drobno ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu z octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku,
  • szczypta chili w proszku (pieprzu cayenne),
  • 1/2 kg pomidorów, pokrojonych w plastry lub w ćwiartki,
  • sól morska do smaku,
  • 1 szklanki  posiekanej niezbyt drobno świeżej kolendry.

24wrzesnia1Wariant: w fazie 3. do sosu dodajemy 1/2 szklanki oliwy z oliwek

1. Sześć  pierwszych składników dobrze wymieszaj, np. w zakręconym słoiku.
2. Pokrojone pomidory ułóż na półmisku.
3. Tuż przed podaniem polej pomidory sosem, oprósz solą i posyp kolendrą.

Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy

Mój komentarz:
Właśnie trwa pełnia sezonu na pomidory, więc warto zrobić z nich coś trochę innego niż zwykle i odkryć zupełnie nowe smaki. Warto zauważyć, że sam sos z kolendry można użyć także w fazie 2. np. do polania sałatki z ogórka, papryki, rzodkiewki lub ugotowanych brokułów, fasolki szparagowej i pieczarek.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • alina

    Ja mam pomysł na kapuśniak z kaszą jaglaną w fazie 1 i 3
    wrzucam do garnka pierś z indyka lub kurczaka trochę pory liść laurowy angielskie ziele seler naciowy, jeżeli jest dozwolona marchew kaszę jaglaną na końcu kapustę kiszoną i zupka jest bardzo smaczna na zimową porę. Polecam

  • ania

    czy aby na pewno taka ilość oliwy z oliwek ?