Produkty

Produkty dozwolone na diecie przyśpieszającej metabolizm

  • Produkty,  Przepisy

    Keczup domowy najlepszy

    Dodatek do dań fazy 1 i 3. Składniki: 360 g koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki octu z jabłek lub octu winnego, 1/4 szklanki wody, 2 łyżeczki stewii, pół łyżki musztardy, pół łyżeczki soli morskiej, pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/8 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych w moździerzu goździków. 1. Wszystkie składniki zmiksować. 2. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny, żeby smaki się przegryzły. 3. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przepis ze strony www H. Pomroy Mój komentarz: Smak tego keczupu przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Przypomina ten ze sklepu, z tym, że jest lepszy. Ma zdecydowany, bogaty smak i nie zawiera chemicznych dodatków. Można stosować jako dodatek w fazie 1. i 3.,…

  • Produkty,  Przepisy

    Domowy majonez

    Danie fazy 3. Dodatek do potraw. Z podanych składników wyjdzie ok. szklanka majonezu. Ilość na porcję: maks. 2 łyżki. Składniki: duże jajko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 płaska łyżeczka musztardy dijon (może być też zwykła), 1/4 łyżeczki soli morskiej, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub miks tych składników). 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Jajko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę. 3. Następnie cienkim strumieniem powoli dolewać oliwę i miksować dalej, aż majonez zgęstnieje. 4. Najlepiej do razu skosztować – być może zechcemy dodać jeszcze trochę soku z cytryny albo musztardy, albo soli do smaku (kwestia…

  • Produkty

    Stewia

    Do tej pory stewia kojarzyła mi się głównie z serialem „Breaking Bad”, gdzie substancja ta odegrała bardzo ważną rolę w jednym z wątków… (przy okazji pozdrawiam moją koleżankę Anię, z którą do tej pory opłakujemy zakończenie tego – naszym zdaniem – serialu wszechczasów). Stewia to słodzik naturalnego pochodzenia, jeden z dwóch dozwolonych na diecie przyspieszającej metabolizm (drugi to ksylitol – opisany tutaj). Tak naprawdę to roślina występująca w Ameryce Południowej i Środkowej. Jest bardzo słodka (35 x słodsza od cukru z buraków) i prawie nie ma kalorii! Jej IG wynosi 0 (zero!), co jest wręcz nieprawdopodobne, a oznacza, że po jej spożyciu, mimo, że jest słodka jak ulepek, nie podskoczy nam…

  • Produkty,  Zasady diety

    Jak rzucić kawę? A przede wszystkim – po co?

    Sama nie wierzę, że piszę ten tekst, ja – wielka miłośniczka kawy, pijąca ją do niedawna hektolitrami, stała bywalczyni Sturbacksów i innych tego typu przybytków. Jakby tego było mało, miałam też wieloletni, zabójczy dla metabolizmu zwyczaj picia kawy na czczo zaraz po obudzeniu się. Jednak prawda jest okrutna – kto chce przejść na dietę przyspieszającą metabolizm, powinien na czas odchudzania powstrzymać się od przyjmowania kofeiny (oraz herbaty czarnej i zielonej – zawierają teinę, jak również kawy bezkofeinowej, która jakąś tam ilość kofeiny jednak zawiera). Dlaczego? Kofeina podrażnia nadnercza, które spełniają ważną w rolę w procesie przemiany materii i spalania tłuszczu. Nadnercza: przyczyniają się do regulowania poziomu cukru we krwi, pomagają…

  • Produkty,  Przepisy

    Humus

    Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na posiłek główny lub przekaskę. Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej  – to 2 łyżki hummusu . Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.  Z tego przepisu wyjdzie kilka porcji. Tahini, czyli pastę z sezamu (coś jakby esencja chałwy, tyle że niesłodka) można kupić w miejscach wymienionych powyżej lub zrobić samodzielnie – sezam uprażyć na patelni, a następnie zmiksować. Ziarna sezamu w torebkach można kupić np. w Tesco. Składniki: puszka cieciorki (lub 250 gram ugotowanej samodzielnie) 4-5 łyżek pasty tahini sok z połowy cytryny lub limonki ząbek czosnku odrobina soli do smaku kilka łyżek wody Zmiksować cieciorkę dodając pozostałe składniki, dolewać tyle…

  • Produkty

    Wędlina bez azotanów

    Produkt nie jest w diecie obowiązkowy, ale warto go wprowadzić, ponieważ jest smaczny, dozwolony we wszystkich 3 fazach i wygodny np. do zabrania ze sobą z domu jako przekąskę. Dodatkowo może nas ratować w fazie 2,. kiedy nie mamy zbyt wielkiego wyboru dozwolonych produktów. Idealny jako składnik sałatki w każdej fazie. Wędlinę bez azotanów możemy: 1. zrobić sami : indyk w ziołach powoli pieczony, domowa wędlina  z kurczaka, schab w papryce i majeranku, indyk w musztardzie pieczony na soli, suszone mięso z indyka, rolada ze schabu z suszonymi grzybami. 2. każde pieczone mięso może służyć jako przekąska proteinowa, np.: polędwiczka wieprzowa z jabłkami (uwaga – w fazie nr. 2 bez dodatku jabłek,…

  • Produkty

    Masło migdałowe

    Produkt nie jest w diecie obowiązkowy, jego spożywanie to jedna z opcji. Mam wrażenie, że masło migdałowe z selerem naciowym to amerykański klasyk, ponieważ już parokrotnie spotykam się z takim zestawieniem, a tym razem takie właśnie danie poleca H. Pomroy w diecie przyspieszającej metabolizm, jako przekąskę w fazie 3. Masło migdałowe, nie jest u nas zbyt popularnym produktem. Można je: 1)  Zrobić samemu: wykonanie jest bardzo proste – trzeba dokładnie  podprażone migdały zmiksować  na jednolitą masę. Sam proces miksowania trwa dość długo, wymagana jest cierpliwość. Tutaj mój przepis 2) Kupić w sklepach z ekożywnością, np. w sieci Organic Farma Zdrowia, choć cena nie zachęca – za słoik 250 gram zapłacimy 35…

  • Produkty

    Chleb z kiełkowanego ziarna (chleb esseński)

    Nie jestem bywalczynią sklepów z eko żywnością, więc nazwa „chleb z kiełkowanego ziarna” nic mi nie mówiła i w pierwszej chwili zwątpiłam, czy w ogóle jest dostępny w Polsce. Jednak wystarczył krótki kontakt z popularną wyszukiwarką, żeby dowiedzieć się, że jak najbardziej można u nas kupić chleb ze skiełkowanego ziarna, przy czym występuje on najczęściej pod nazwą chleb esseński (lub chleb Ezechiela). Procedura przygotowania takiego chleba jest podobno stara jak świat – była stosowana już w starożytności. Trzeba pozostawić pszenicę do skiełkowania, następnie ją zmielić i upiec w niskiej temperaturze ok. 45 stopni, dzięki czemu ziarno zachowuje wysokie wartości odżywcze. Skład takiego chleba jest bardzo prosty – nie zawiera drożdży,…

  • Produkty,  Zasady diety

    Dieta przyspieszająca metabolizm – co to takiego?

    „Dieta przyspieszająca metabolizm” Haylie Pomroy (wyd. Burda, 2014) – ta właśnie książka stała się inspiracją do powstania tego bloga. W zasadzie może nie tyle książka, co sama idea – czy w ogóle możliwe jest przyśpieszenie naszej przemiany materii? Sprawdziłam to w okresie marzec-lipiec 2014 r. , a efekty opisałam na blogu. Tutaj moja historia odchudzania.   Autorka książki Haylie Pomroy jest ekspertem do spraw żywienia, właścicielką kilku klinik w USA (jedna z nich jest położona w pobliżu Hollywood – zaglądają tam gwiazdy filmowe). Jest ceniona w środowisku medycznym, lekarze odsyłają do niej pacjentów z nadwagą. Warto wiedzieć, że proponowana przez Pomroy dieta nie została wymyślona po to, żeby schudnąć. Cel…