• Przepisy

    Ciasto cytrynowe z cieciorki

    Lubicie eksperymenty? Ja tak 🙂 Oto błyskawiczne do przygotowania mega zdrowe ciasto cytrynowe bez mąki i cukru. Naładowane składnikami odżywczymi: wartościowym białkiem roślinnym, witaminami i mikroelementami.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych.  Składniki: 1 puszka cieciorki, 3 jaja eko, 60 g pestek słonecznika lub płatków migdałowych, 50 g oleju kokosowego, rozpuszczonego do temperatury pokojowej (poza dietą może być 50 g masła), 4 łyżki ksylitolu (poza dietą 3 łyżki miodu), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, sok z połowy cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cieciorkę odsączyć, przepłukać i dokładnie zmiksować z jajami. Następnie dodać słonecznik (lub migdały)…

  • Przepisy

    Pesto marchewkowe na kanapki

    Gratka dla marchewkożerców – pasta kanapkowa (wegańska) z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika – kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1 porcję. Na śniadane jako pasta kanapkowa do chleba lub jako samodzielna przekąska.  Składniki: duża marchewka, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. czosnek, kumin, ksylitol, itd., opcjonalnie: kromka chleba w 100% żytniego 30 g (jeśli pesto ma być jedzone na śniadanie). Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż marchew do misy blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na sieczkę, z widocznymi kawałkami…

  • Przepisy

    Smalec z fasoli

    Jak smakuje wegański smalec z fasoli? Jak… smalec 🙂 A przynajmniej bardzo podobnie, zapewne dzięki dodatkowi podsmażonej cebulki i majeranku. Bardzo smaczny dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie lub kolację (z chlebem) lub na przekąskę (bez chleba).  Składniki: puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), duża cebula, 6 łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: kromka chleba żytniego 30 g na jedną porcję smalcu (jeśli smalec ma być jedzony na śniadanie lub kolację) Olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim drobno pokrojoną cebulę – najpierw zeszklić,…

  • Przepisy

    Ciasto z batatów

    To bardzo ciekawy i oryginalny przepis na ciasto z batatów i mleczka kokosowego. Wypatrzyłam go na blogu Madame Edith, lecz dopasowałam do zasad diety. Edith napisała: „Jest tak cudownie wilgotne i pachnie tak potwornie smacznie, że nie można się przy nim opanować. To zupełnie inny wymiar ciasta.” Po takiej rekomendacji nie można nie spróbować!  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Przekąska lub dodatek do dania głównego. Ciasto podzielić na 8 porcji i jeść 1-2 porcje na posiłek (mleczka kokosowego, czyli zdrowego tłuszczu w jednym kawałku jest relatywnie mało, ale ciasto jest bardzo sycące).  Składniki: 1 kg batatów, 300 ml mleczka kokosowego* bez dodatków chemicznych (tutaj przykłady mleczek) – to ważny…

  • Przepisy

    Bataty podwójnie pieczone

    Zdrowa przekąska, która ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3.  Na przekąskę, ale może też być jako tłuszczowy dodatek do posiłku głównego. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 średnie słodkie ziemniaki, wyszorowane, 2 łyżki oleju kokosowego, łyżeczka ksylitolu, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki soli morskiej szczypta pieprzu cayenne, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekanów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bataty zawiń w folię aluminiową i piecz ok. godzinę, aż będą miękkie. Kiedy przestygną, odetnij wierzch w 2/3 wysokości wyjmij miąższ łyżeczką, …

  • Przepisy

    Frytki z pieczonej dyni

    Słodka dynia i pikantne przyprawy – ta jesienna przekąska z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia może zastąpić wszelkie tradycyjne niezbyt zdrowe przegryzki.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 3. fazie, na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Dynię jemy bez ograniczeń, jedynie tłuszcz trzeba policzyć do wielkości porcji.  Składniki: 1 kg dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, kumin lub inne ulubione. WARIANT DLA FAZY 1.: pominąć oliwę i jeść np. na przekąskę zamiast owoców. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię razem ze skórką pokrój na duże kawałki, usuń nasiona i zawiń każdy kawałek osobno w folię…

  • Przepisy

    Ciastko kokosowe z kubeczka

    Eksplozja smaku kokosa! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto pieczone w kubeczku (tzw. mug cake). Być może trudno uwierzyć, ale jest zdrowe i podkręca metabolizm.    Zobacz także: ciastko kokosowo-czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako przekąska lub śniadanie. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 czubate łyżki mąki kokosowej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo w temperaturze pokojowej, 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki mleka kokosowego z kartonu (lub wody), 1,5 łyżki ksylitolu, 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii, opcjonalnie: wiórki lub płatki kokosowe do posypania, jeśli ciastko ma być na śniadanie: szklanka owoców 3. fazy, np. borówki amerykańskiej. Mąkę kokosową dokładnie wymieszać z…

  • Przepisy

    Chałwa słonecznikowa

    Zdrowa i łatwa do przygotowania słodkość z kilku zaledwie składników. Smakowity kąsek dla wielbicieli chałwy i słonecznika.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę. Składniki na 6 porcji.  Składniki: 1,5 szklanki ziaren słonecznika, 1/4 szklanki ksylitolu, 3 łyżki wody, łyżka oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/4 łyżeczki soli. Słonecznik wysypać na porządnie rozgrzaną patelnię i prażyć przez 2 minuty. Wysypać na talerz i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie w małym rondelku podgrzać wszystkie pozostałe składniki tylko do momentu rozpuszczenia ksylitolu. Słonecznik wsypać do miksera z nożykiem i zblendować na drobne grudki. Następnie dodać syrop i blendować, aż masa nabierze konsystencji plasteliny. Ja zostawiłam grudki słonecznika,…

  • Przepisy

    Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

    Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej). Składniki na ciasto: 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej, 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce). 4 jaja, 3 łyżki oleju kokosowego, 4-5 łyżek kakao, szklanka ksylitolu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Fasolę…

  • Przepisy

    Pieczone chipsy z batatów

    Cienkie chrupiące plasterki naśladujące tradycyjne chipsy, jednak te są w zdrowym wydaniu: odżywcze bataty (zwykłe ziemniaki mogą się schować) + przyprawy. Przekąska świetna na 3. fazę, na wszelkie imprezy, a także dla dzieci.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję przekąskową lub dodatek do dania głównego.  Składniki: 1 podłużny batat, 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Batat umyj, nie obieraj, pokrój w jak najcieńsze plasterki (ok. 2 mm), w miarę możliwości…