Przepisy i pomysły czytelniczek bloga

Na specjalne życzenie czytelniczek bloga zakładam specjalne miejsce do zapisywania Waszych pomysłów na dania diety przyspiszającej metabolizm. Proszę wpisujcie je w komentarzach.

Link do niniejszego wpisu, który mam nadzieję wkrótce zapełni się Waszymi komentarzami będzie stale widoczny w zakładce Zanim zaczniesz (nad Przepisami). 

Woman cooking with fun. Kitchen.

Na początek dwa przepisy znalezionych w dotychczasowch komentarzach. Proszę wpiszcie tutaj także wasze dotychczasowe propozycje.

Karminadle
Autor: Anka
Wszystkie fazy

Podzielę się pomysłem na karminadle w sosie musztardowym, które dzisiaj zrobiłam, trochę na motywach tego burgera.

1. Na patelni przysmażyłam bez tłuszczu drobno posiekaną czerwoną cebulę z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku. Kiedy lekko zbrązowiała, dodałam drobno posiekaną czerwoną paprykę.
2. Kiedy się dobrze podsmażyło, wrzuciłam do miski. Do tego dodałam sól morską, trochę słodkiej papryki, trochę ostrej papryki, oregano i pieprz.
3. Zmieliłam chudą wołowinę i wrzuciłam do miski.
4. Dodałam trochę musztardy i białko.
5. Wszystko bardzo dokładnie wymiesiłam, żeby masa była w miarę gładka.
6. W żaroodpornym naczyniu posmarowałam dno warstwą musztardy.
7. Na musztardzie ułożyłam karminadle ukulane z masy mięsnej.
8. Przykryłam całość folią i do piekarnika.
9. Po godzince mięsko było miękkie, a sok, który się wydzielił, pomieszał się z musztardą tworząc przepyszny sos.
10. Podałam z przysmażoną bez tłuszczu kiszoną kapustą (która wcześniej była ugotowana w bulionie i służyła mi wczoraj jako kapuśniak:))

Rodzina pożarła w oka mgnieniu i jeszcze się dziwili, od kiedy nie jestem na diecie;)

Bezy z ksylitolem
Autorka: Magda
Faza nr 3

Coś dla tych, którzy mogą jeść białko ale nie jedzą cukru i skrobi. Przyznajcie się, kto z Was robi piecze bezy z ksylitolem?
Jakie macie doświadczenia? Moje pierwsze podejście było kompletnie nieudane. Wszystkie moje „kuchenne przyjaciółki” pieką bezy, albo jeszcze gorzej – Pavlovą i nie mogą się nachwalić smakiem i urodą tychże. Musiałam spróbować!
Niestety. Bezy bez cukru (i skrobi) były dziwne: ażurowe o niezbyt atrakcyjnej, proszkowatej konsysytencji… Drugie podejście – zwycięstwo!
Co prawda nie pamiętam już jak smakuje oryginalna, bielusieńka cukrowa beza, więc nie wypowiem się w temacie podobieństwa do pierwowzoru 😉
Jeśli macie ochotę na bezę bez cukru, uzbrójcie się w sprzęt porządnie miksujący a następnie w …. cierpliwość. Moje bezy suszyły się 5 godzin i nadal wydawały mi się mokre. W końcu poddałam się i zostawiłam je na tacy na noc. Rano były genialne! Chrupiące, kruchutkie i smaczne.
Bezy ksylitolowe są „chłodne” w smaku. Nie można ich zjeść zbyt dużo, co uważam za ich wielką zaletę. Próbujemy? 🙂

Składniki:
5 białek (jaj kurzych)
150g ksylitolu
szczypta soli
tłuszcz kokosowy

Wykonanie:
Zmiel ksylitol na puder. Dodaj białko i miksuj urządzeniem do ubijania białek aż do uzyskania BARDZO GĘSTEJ, WRĘCZ TWARDEJ BIAŁEJ MASY, nie odrywającej się od ścianek naczynia niczym gęsta wapniowa zaprawa. 😉 😉 😉
Przygotuj papier do pieczenia, natłuść go niewielką ilością oleju kokosowego, i kładź delikatnie łyżeczką niewielkie beziki.

Włóż do piekarnika i piecz ok 45 minut w temperaturze 130 stopni (termoobieg). Następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz bezy… aż do skutku. Bezy będą miały beżowy odcień. Gotowe! Smacznego! 🙂

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.