Przepisy

Lista wszystkich przepisów podzielona na fazy znajduje się w zakładce ZANIM ZACZNIESZ

  • Przepisy

    Tatar z letnich warzyw i owoców

    Niech was nie zmyli wymyślna nazwa – to bardzo prosta i szybka sałatka. Kolejny przepis francuskiego szefa Alaina Ducesse’a z książki  „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”. Pyszna! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 1. (bez oliwy i orzechów) lub 3. (z oliwą i orzechami). Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki na 2 porcje: 2 pomidory, 2 brzoskwinie, pół ogórka, pół czerwonej papryki, cebulka dymka (bez szczypioru), łyżka sumaku lub 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek (tylko 3. faza), 2 łyżki orzechów laskowych lub pestek słonecznika (tylko 3. faza), kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidory, brzoskwinie, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do…

  • Przepisy

    Letnia zupa z cukinii

    Oto zupa idealna na upały – rodzaj chłodnika na bazie mleka migdałowego, ale smaczna jest również w wersji na ciepło. To nie byle jaki przepis, bo pochodzi od francuskiego szefa kuchni Alaina Ducesse’a, który uważany jest za najlepszego na świecie kucharza.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację, ale może też stanowić samodzielną przekąskę.  Składniki: 5 małych cukinii (to wyjdzie ok. 1200 g), 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 1 l mleka migdałowego (z kartonu), 1 gałązka mięty, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Cukinie umyć, nie obierać, tylko obciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić na pół. Rozgrzać w…

  • Przepisy

    Mango salsa

    Słodki, kwaśny i lekko pikantny (eksplozja smaku!) – taki jest ten dodatek idealnie pasujący do dań mięsnych i rybnych. Wnosi wiele świeżości i nutkę egzotyki zamieniając zwykłe danie w ciekawy, urozmaicony posiłek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję jako dodatek do obiadu. Może też być po prostu przekąską.  Składniki: 1 dojrzałe mango, 1 papryka czerwona (lub ogórek), pół czerwonej cebuli, sok z połowy limonki, pęczek świeżej kolendry, sól do smaku. Mango obierz, usuń pestkę, pokrój w kostkę. Paprykę (lub ogórek) pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z posiekaną kolendrą, dodaj sok z limonki i posól do smaku. Mój komentarz: To klasyczny…

  • Przepisy

    Zielony humus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką

    Wersja humusu z zielonymi liśćmi (szpinak, kolendra, natka) sprawia, że jest on jeszcze zdrowszy i jeszcze lepiej podkręca metabolizm – po prostu przekąska idealna!   Zobacz także: humus klasyczny humus kokosowy z curry Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Na przekąskę lub posiłek główny.  Składniki: puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej, 3-4 duże łyżki pasty sezamowej tahini, 3-4 łyżki oliwy + 1 łyżka do polania gotowego humusu, 1 ząbek czosnku, 2 duże garści młodego szpinaku, duża garść kolendry, garść pietruszki, sok z połowy cytryny, łyżeczka ksylitolu, trochę soli do smaku. W misce umieścić tahini, oliwę, sok z cytryny, kolendrę, pietruszkę, posiekany czosnek i zmiksować przy…

  • Przepisy

    Łosoś z blachy z batatami i papryką

    Pieczony łosoś i pieczone warzywa to obiad wręcz luksusowy. Nie bez znaczenia jest fakt, że to posiłek łatwy i szybki w przygotowaniu, czyli pracy niewiele, a efekt spektakularny.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na obiad lub kolację.  Składniki: 2 filety z łososia po 180 g każdy, 1 batat, 2 papryki (mogą być różnokolorowe), 5 łyżek oliwy lub oleju, sól, pieprz, wędzona papryka, opcjonalnie: koperek do posypania. Nagrzać piekarnik do temperatury 210-220C. Bataty wyszorować i pokroić w księżyce. Wysuszyć, nasmarować 2 łyżkami oliwy, lekko posolić i ułożyć na blasze (poziomo, skórą do boku). Piec ok. 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić na drugą…

  • Przepisy

    Krem pomidorowo-kalafiorowy z pieczonych warzyw

    Upieczenie warzyw sprawia, że stają się słodsze i bardziej intensywne w smaku. Dlatego zrobiona z nich zupa smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkami takimi jak tahini i pestki słonecznika. A jeśli nie lubicie kalafiora – nie przejmujcie się, bo zupełnie go nie czuć.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5-6 porcji. Na obiad, kolację lub przekąskę.  Składniki: 1 kg pomidorów malinowych, 1 średni kalafior (o wadze 800 g- 1 kg), 3 łyżki oleju, sól, mała cebula, 1/2 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kuminu 2 szklanki bulionu warzywnego (samodzielnie ugotowanego esencjonalnego wywaru z włoszczyzny), do 1 porcji na talerzu: łyżka tahini + łyżeczka pestek dyni lub słonecznika…

  • Cytrynowy dorsz z papryką
    Przepisy

    Cytrynowy dorsz z papryką

    Pyszne i aromatyczne danie 2. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Rodzina zjadła nie grymasząc; nie sprawia wrażenia dietetycznego.    Danie fazy 2. diety przyspieszającej metabolizm. Na obiad lub kolację.  2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.  Składniki: 360 gram filetu z dorsza świeżego lub tyle samo mrożonego, po rozmrożeniu, żółta papryka, cebula, pół łyżeczki skórki otartej z cytryny, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (ew. łyżeczka suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz, papryka słodka Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Paprykę pokroić w duże kawałki (takie na jeden kęs). Cebulę i czosnek drobno…

  • Przepisy

    8 zdrowych przekąsek i napojów na upały

    Gdy temperatura wzrasta, szukamy sposobów na ochłodzenie, a te… bywają różne. Wypicie litra napoju gazowanego czy zjedzenie kubełka lodów to droga donikąd, a już na pewno w kierunku przeciwnym do zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlatego polecam mega zdrowe  i super smaczne sposoby na orzeźwienie – bez cukru, nabiału i glutenu, przyjazne dla metabolizmu. >Klikaj w obrazek lub nazwę dania, żeby zobaczyć przepis.< Lody czekoladowe z batata Smakują jak najprawdziwsze czekoladowe lody, a są zrobione z samych zdrowych składników!   Chłodnik z ogórka i awokado To chłodnik wegański, na bazie awokado i soku z cytryny, jednak smakuje jakby był zrobiony z kefiru lub kwaśnego mleka – typowo polski smak, idealnie orzeźwia…

  • Przepisy

    Rabarbarowa granita

    Sezon na rabarbar trwa, więc skorzystajmy i zróbmy orzeźwiający, słodki, kwaskowaty, zimny deser, który można jeść bez ograniczeń ilościowych w 2. i 3. fazie diety. Tylko 3 składniki! Zobacz także: Omlet czekoladowy z rabarbarem Beza z rabarbarem Ciasto czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. (W fazie 1. nie jest dozwolony rabarbar). Ilość na kilka porcji – brak ograniczeń ilościowych.  Składniki: 500 g rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki, 3/4 szklanki ksylitolu, 3 łyżki soku z cytryny. Rabarbar i ksylitol włożyć do garnka, zalać szklanką wody, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki (ok. 10 min). Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć…

  • Przepisy

    Lody czekoladowe z batata

    Pyszne i zdrowe lody, bez nabiału i cukru, inspirowane przepisem z Jadłonomii. Kremowa konsystencja, czekoladowy smak i tylko zdrowe składniki! Takie rzeczy to tylko na diecie przyspieszającej metabolizm! Zobacz także: Lody kokosowo-kakaowe Lody metaboliczne Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na przekąskę.  Składniki: 200 g upieczonego lub ugotowanego batata (ok. 1 średnia sztuka), wystudzonego, 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (bez sztucznych dodatków, przykłady), 2 czubate łyżki kakao*, 2 czubate łyżki ksylitolu*, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/3 łyżeczki soli. * kakao i ksylitolu można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych (więcej kakao = smak gorzkiej czekolady, więcej ksylitolu = smak mlecznej czekolady)…