• Produkty

    Rabarbar — produkt idealny na czas diety! 6 sprawdzonych przepisów

    Pojawienie się rabarbaru powoduje we mnie zawsze 2 emocje: radość, że to już i niepokój, żeby zdążyć, nie przegapić, wykorzystać, zanim zniknie i znów trzeba będzie czekać na kolejny sezon. Jest kwaśny, trochę siermiężny i jedyny w swoim rodzaju. Stanowi źródło witamin C, E i A, działa przeciwzapalnie i reguluje trawienie. Można go jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm, do czego serdecznie zachęcam (poza dietą również zachęcam). Zobacz także:  Jadłospis z truskawkami, rabarbarem i szparagami 6 mleczek kokosowych, które można jeść bez obaw + 24 sprawdzone przepisy Rabarbar można jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm w fazie 2. i 3. (Czemu nie w fazie 1.? Tutaj ogólna odpowiedź na to pytanie). I…

  • Zasady diety

    Dżem z rabarbaru – bez cukru, z ksylitolem

    Dżem z rabarbaru słodzony ksylitolem to samo dobro. Kwaskowaty, a jednocześnie słodki, a dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem – korzystny dla zdrowia. Świetny dodatek do dań na diecie, ale także poza dietą, np. do naleśników, kanapek na słodko czy deserów.  Zobacz także: konfitura z truskawek z bez cukru, z ksylitolem powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 1 kg rabarbaru (1,3 kg licząc z liśćmi), 2 szklanki ksylitolu (lub do smaku – mniej lub więcej wg indywidualnych preferencji). Rabarbar pokroić na grube plastry (nie trzeba go obierać). Przełożyć do garnka z grubym dnem, wymieszać z ksylitolem, podgrzać mieszając do wrzenia,…

  • Przepisy

    Rabarbarowy sos BBQ

    Sos na bazie rabarbaru  o zdecydowanym smaku – słodko-kwaśny, do grillowanych mięs i ryb. Spełnia rolę podobną do żurawiny – podkreśla i urozmaica smak potraw. Smaczny i zdrowy, lecz także oryginalny dodatek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1,5 szklanki sosu.  Składniki: 3 duże łodygi rabarbaru, pokrojonego na plasterki, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, posiekany, 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki, 4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon, szczypta kuminu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta soli morskiej. Rabarbar, cebulę i czosnek wrzuć do rondelka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu…

  • Przepisy

    Rabarbarowa granita

    Sezon na rabarbar trwa, więc skorzystajmy i zróbmy orzeźwiający, słodki, kwaskowaty, zimny deser, który można jeść bez ograniczeń ilościowych w 2. i 3. fazie diety. Tylko 3 składniki! Zobacz także: Omlet czekoladowy z rabarbarem Beza z rabarbarem Ciasto czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. (W fazie 1. nie jest dozwolony rabarbar). Ilość na kilka porcji – brak ograniczeń ilościowych.  Składniki: 500 g rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki, 3/4 szklanki ksylitolu, 3 łyżki soku z cytryny. Rabarbar i ksylitol włożyć do garnka, zalać szklanką wody, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki (ok. 10 min). Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć…

  • Przepisy

    Omlet czekoladowy z rabarbarem

    Słodkie śniadanie w fazie 2. diety przyspieszającej metabolizm – tęskni za nim wiele osób, więc wychodząc naprzeciw oczekiwaniom proponuję słodki czekoladowy omlet z kwaskowatym rabarbarem.    Zobacz także: Beza z rabarbarem Ciasto czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 1 porcję (na śniadanie, ale jeśli ktoś ma ochotę, może być też na obiad lub kolację).  Składniki: szklanka rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki, 3 białka jaj, 2 czubate łyżki ksylitolu, 1 czubata łyżka kakao. Rabarbar zagotować w rondelku z 3 łyżkami wody i jedną czubatą łyżką ksylitolu (można dodać więcej – do smaku). Gotować 5 minut, aż całość zgęstnieje. Białka ubić na pianę, dodać pozostałą łyżkę ksylitolu (lub…

  • Przepisy

    Kompot z rabarbaru

    Smak rabarbaru to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Wypicie pysznego, słodkiego kompotu w czasie diety może stanowić wielką atrakcję zwłaszcza w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolony  w 2. i 3. fazie bez ograniczeń. Składniki: 2 litry wody, 0,5 kg rabarbaru, 3-4 łyżki ksylitolu, opcjonalnie: kilka goździków, łyżeczka cynamonu lub kawałek kory cynamonowej. Zagotuj wodę. Umyty rabarbar pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Ewentualnie dodaj także goździki i cynamon. Gotuj całość 15-20 minut do miękkości rabarbaru. Posłodź ksylitol do smaku. Mój komentarz: Smak rabarbaru to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Wypicie pysznego, słodkiego kompotu z rabarbaru w czasie…

  • Przepisy

    Beza z rabarbarem

    Czegoś takiego jeszcze nie było! Słodkie, pyszne śniadanie w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm – rabarbar zapieczony pod słodką bezą.    Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 2. Na śniadanie, ale może też być na obiad lub kolację. Jeśli zrobimy bezę z połowy podanej porcji (ilość rabarbaru może pozostać ta sama), to może być przekąską. Do takiego dania warto, a nawet trzeba zjeść także warzywa.  Składniki: szklanka posiekanego w dość cienkie plasterki rabarbaru, 1/4 szklanki ksylitolu, szczypta cynamonu, 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć), 2 białka, płaska łyżeczka startej skórki z cytryny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż do rondla rabarbar, 3 łyżki wody, 2/3 ksylitolu i cynamon. Doprowadź…