Przepisy

Rabarbarowy sos BBQ

Sos na bazie rabarbaru  o zdecydowanym smaku – słodko-kwaśny, do grillowanych mięs i ryb. Spełnia rolę podobną do żurawiny – podkreśla i urozmaica smak potraw. Smaczny i zdrowy, lecz także oryginalny dodatek. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1,5 szklanki sosu. 

Składniki:

  • 3 duże łodygi rabarbaru, pokrojonego na plasterki,
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon,
  • szczypta kuminu,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta soli morskiej.
  1. Rabarbar, cebulę i czosnek wrzuć do rondelka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (około 5 minut).
  2. Dodaj pozostałe składniki i nadal gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż rabarbar zrobi się miękki (około 10 minut).
  3. Zmiksuj.

Mój komentarz:
Jeśli faza 2. nie należy do Twoich ulubionych, ten sos może wiele zmienić. Robi się go błyskawicznie. Przepis pochodzi od autorki diety, Haylie Pomroy. BBQ, czyli barbecue – do dań z grilla, choć stosujcie go do czego chcecie, można nawet do kabanosów. Można też spokojnie dopasować smak sosu do swoich preferencji: dodać więcej ksylitolu czy pikantnych przypraw.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *