Risotto z kurczakiem i pęczakiem

Kawałeczki kurczaka i pęczak w gęstym aromatycznym sosie. Smakowite danie z książki H. Pomory.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3., na kolację. Składniki na 6-8 porcji.

  • 675 gram polędwiczek lub filetu z piersi kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • mała cebula,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki humusu,
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku lub komosy ryżowej,
  • 20 listków świeżej bazylii,
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz.

30lipca11. Pokrój kurczaka na 2-3 centymetrowe kawałki.
2. Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę, wrzuć kurczaka i smaż przez 5 minut.
3. Paprykę i cebulę pokrój na plasterki i wrzuć do kurczaka.
4. Czosnek pokrój na cienkie plasterki i dodaj do reszty.
5. Smaż, aż papryka będzie miękka, ale zachowa kolor, dopraw wówczas solę i pieprzem.
6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj humus i wymieszaj.
7. Dodaj pęczak (lub komosę) i bazylię pokrojoną na wstążki. Wymieszaj.

Mój komentarz:
W oryginalnym daniu H. Pomoroy z książki „Dieta przyspieszająca metabolizm” (str. 275) pozwoliłam sobie wprowadzić niewielkie modyfikacje. Komosę zastąpiłam pęczkiem (moim zdaniem strzał w dziesiątkę), bo lepiej pasuje do koncepcji risotta, jest tańszy i bardziej u nas dostępny. A zamiast polędwiczek drobiowych użyłam filetu z piersi kurczaka.
Smak tego dania jest rewelacyjny! Stawiam go na równi z moim ulubionym kokosowym curry z kurczaka. Humus tworzy pyszny gęsty sos i dzięki niemu danie faktycznie przypomina kremowe risotto, z którym świetnie komponuje się świeża bazylia. Danie jest naprawdę sycące. Do takiego posiłku posiłku nie dodajemy już protein ani ziarnem, można dołożyć dowolną ilość warzyw.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • AsiaR

    Zrobilam 🙂 Danie przepyszne. Wprowadzilam tez swoje modyfikacje, bo choc ja robilam z poledwiczek i komosy, to dodalam tez cukinie i mleczko kokosowe 🙂 Mmmmmm.

    I tez mam pytanie, ktore tez gdzies tu padlo. Troche watpie, czy na obiad w 3 fazie mozna ziarna. W aplikacji FMD nie ma ich na obiad do wyboru. W sumie danie wychodzi bardziej na sniadanie 😉 Jakby dodac owoc.

    • Po dokładnym przemyśleniu sprawy, też skłaniam się do braku ziaren na obiad w 3. fazie, ale jeszcze nie ogłaszam tego oficjalnie, bo najpierw muszę przejść przez blog i wszędzie pozmieniać, a to jest masa roboty. To znaczy skłaniam się ku wersji, że na obiad w 3. fazie albo ziarna, albo owoc – do wyboru. To ma moim zdaniem sens, bo takie risotto z kurczakiem czy kokosowe curry na kolację to moim zdaniem przesada (bardzo sycące dania…), w 3. fazie jadłam zawsze kolacje lekkie po takim w sumie obfitym dniu.
      I powiem Ci, że masz rację, że takie risotto pasuje na śniadanie 🙂 To co rano zjemy, do wieczora spalimy. Nie każdy lubi takie ciężkie śniadania, ale ja nie mam nic przeciwko, w sumie smakowity początek dnia 🙂

  • Riverina

    Zaczęłam robić wg przepisu, ale ciagle mięso z papryką nie wytwarzało sosu, wiec dokroiłam z pomysłu Asi R cukinię i nadal było suche, więc wlałam gotujący się pęczak i dodusiłam wszystko razem. Z hummusem i bazylią super!

    • Pomysł dodania cukinii do tego dania bardzo mi się podoba, na pewno tu pasuje.