Przepisy

Sałatka z buraczków i batata, z majonezem

Sałatka z buraków, batata i ogórków kiszonych trochę nawiązuje do polskiej tradycji, a trochę ją łamie (batat!). Idealna, aby urozmaicić świąteczny stół. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3-4 porcje. Na przekąskę lub dodatek do głównego posiłku. 

Składniki:

  • 0,5 kg buraków ugotowanych lub upieczonych,
  • 1 nieduży batat ugotowany lub upieczony,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • mała cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu domowej roboty,
  • musztarda do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Buraki, batata i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
  2. Wymieszać pokrojone warzywa z majonezem, doprawić do smaku musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Na talerzu obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Mój komentarz:
Ta sałatka ma nie tylko ma świetny skład (same zdrowe składniki jak na DPM przystało), ale także świetnie zbalansowane smaki: słodkie buraki i bataty, kwaśne ogórki i pikantny szczypiorek razem tworzą zgraną kompozycję.

Może być samodzielną przekąską, ale można też uczynić z niej danie główne poprzez dodanie jakiegoś białka, np. pasować będzie śledź (do porcji sałatki dodać 180 g matiasów) lub czerwona fasola.

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.