Przepisy

Sałatka z buraka, rukoli i orzechów

To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 upieczone lub ugotowane buraki,
  • 2 garście rukoli,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Buraki pokroić w kostkę.
  2. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Zrobić sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku, ksylitolu, soli i pieprzu.
  5. Sosem polać warzywa, wymieszać i podawać.

Mój komentarz:
Taka się wydaje prosta i skromna, a jednak smakowa petarda! Przepis zaczerpnęłam z bloga Veganbanda, jednak pozmieniałam to i owo, żeby pasował do diety (co na dobre wyszło także smakowo). Sałatka może być nie tylko świetną przekąską, ale także obiadem lub kolacją, o ile dodamy do niego jakieś białko, np. czerwoną fasolę, kurczaka lub jajko na twardo.

Poza dietą lub dla domowników można jeszcze dorzucić fetę.

PS. Poszukując buraków na tę sałatkę natknęłam się w Biedronce na buraki gotowane, pakowane próżniowo po cztery sztuki i bez żadnych chemicznych dodatków – można śmiało jeść, to idealna opcja dla zabieganych.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *